Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Hoe maak ik hummus volgens oosters recept
5

Hoe maak ik hummus volgens oosters recept

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik hummus volgens oosters recept
Hummus is dé favoriete dipsaus in het Midden-Oosten. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Serveer het op een feestje als snack in combinatie met stukjes pitabrood, olijven, falafel en rauwkost óf als saus bij een complete oosterse maaltijd. Hummus komt uit het Arabisch, wordt uitgesproken als Goe-moes en wordt in het Nederlands ook wel geschreven als humus, hoemoes of hoummous.

Hoedoe door: Debby

Bekijk het profiel van Debby
Aantal Hoedoes: 9


Benodigdheden

  • keukenmachine
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1/4 theelepel komijn
  • zout
  • milde paprikapoeder
  • verse peterselie ter garnering

Stappen

  1. Begin met knoflook

    Haal de schil van de knoflooktenen en doe ze in de keukenmachine. Maal deze helemaal fijn. (Dit om te voorkomen dat je later te grote stukken knoflook in je saus hebt.)

  2. Kikkererwten

    Laat het blik kikkererwten goed uitlekken en doe de kikkererwten in de keukenmachine.

  3. Smaak toevoegen

    Voeg de onderstaande ingrediënten toe aan de keukenmachine en maal vervolgens alles in 30 seconden fijn totdat er een gladde purree ontstaat:

    • 1 eetlepel tahin (sesampasta) *
    • olijfolie
    • sap van een halve citroen
    • 1/4 theelepel komijn
    • zout

    * Tahin is te verkrijgen bij Oosterse winkels en en vaak ook bij reformzaken. Kun je het nergens vinden, dan kun je tahin zelf maken met sesamzaadjes.

  4. Proeven

    Proef een beetje van de saus. Misschien moet je nog wat kruiden, olijfolie, citroensap of zout toevoegen? Maak het naar eigen smaak af.

    Vind je de hummus te dik? Dan kun je deze verdunnen met water.

    Voeg eventueel nog wat kruiden of water toe en mix alles nog een keer totdat het helemaal naar je zin is.

  5. Op tafel

    Doe de hummus is een schaal en bestrooi het met paprikapoeder. Als garnering leg je er een aantal blaadjes peterselie op.

    Smullen maar!

Do's

  • Is de hummus te droog, dan dien je waarschijnlijk nog extra olijfolie toe te voegen om het smeuïger te maken.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 478
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!