Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Familie » Hoe organiseer ik een familiedag

Hoe organiseer ik een familiedag

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 180 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een familiedag is de perfecte gelegenheid om de banden met je hele familie weer eens aan te halen. Organiseer jij de jaarlijkse familiereünie dit jaar? Doe dan je voordeel met de praktische tips van een ervaringsdeskundige!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Creativiteit
  • Organisatietalent
  • Een internetaansluiting
  • Je adressenboek
  • Uitnodigingen (zelf maken of kopen)

Stappen

  1. Prik een datum

    De familie van Marjan de Vries organiseert elk jaar een familiedag. Zelf was ze in 2005 aan de beurt om het jaarlijkse feest te organiseren. Er kwam een hoop geregel aan te pas, vertelt ze. "Als je een familiereünie wilt organiseren, moet je daarvoor flink wat tijd inruimen. Want het is pas echt geslaagd als ook echt ieder familielid aanwezig is. Een datum prikken doe je dus minstens een half jaar van tevoren, zodat iedereen nog ruimte genoeg heeft in zijn agenda."

    Tip: kies een datum die op een zaterdag valt. Veel mensen kunnen op zondag lekker uitslapen omdat ze niet naar hun werk hoeven, dus dan maakt het ook niet uit als het de avond ervoor wat later wordt!

  2. Bedenk een programma

    Een familiedag is een prima gelegenheid om weer eens bij te kletsen met je neef die aan de andere kant van het land woont. Of met die tante die net terug is van een wereldreis. Maar een dag lang alleen maar bijkletsen kan ook gaan vervelen en dan is het dus wel prettig om iets te doen te hebben.

    "Voor mij is een ideale familiedag er één waarop iedereen met iedereen heeft kunnen bijpraten, maar waarin ook ruimte is voor wat actievere momenten. Als jij en je familie daar ook zo over denken, plan dan 's middags een leuke activiteit. Er zijn voorbeelden genoeg te bedenken. Zelf heb ik tijdens 'mijn' familiedag een speurtocht uitgezet met daarin allemaal leuke vragen en opdrachten over de familie. Een ander jaar hebben we de watertoren van mijn geboorteplaats beklommen, en ook karaoke is een keer voorbijgekomen."

    Probeer wel een beetje rekening te houden met wat iedereen leuk vindt om te doen. Zoek ook eens op internet naar leuke suggesties voor de invulling van een familiefeest. Enjoy biedt bijvoorbeeld een hele verzameling links naar allerlei locaties en arrangementen.

  3. Kies een locatie

    De meeste familiedagen vinden plaats in de zomer. Dat is wel zo handig, omdat je dan iedereen in de tuin kunt laten zitten of er fijn op uit kunt gaan naar een bos, park of strand in de buurt. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een zaaltje te huren.

    Wil je de familiedag lekker buiten vieren, zorg dan wel dat je een alternatief achter de hand houdt, met het oog op het weer. "Partytenten zijn heel leuk, maar bedenk wel dat ze ook om kunnen waaien. Op echt stevige hoosbuien zijn ze soms ook niet berekend," weet Marjan.

  4. Bepaal het budget

    Als je eenmaal weet wat je gaat doen en waar, is het tijd om de kosten voor de familiedag te berekenen. Het totale budget dat je nodig hebt, deel je door het aantal volwassen familieleden zodat iedereen een deel van de kosten voor zijn of haar rekening kan nemen.

  5. Verstuur de uitnodigingen

    Pak je adressenboek erbij en schrijf de uitnodigingen. Noem in de uitnodiging in ieder geval de volgende dingen:

    • Datum en tijd van de familiereünie
    • De locatie waar de familiedag plaatsvindt
    • De kosten per volwassen familielid en je bankrekeningnummer
    • Wat de familieleden mee moeten nemen naar het familiefeest. Als je bijvoorbeeld wilt gaan zwemmen, is het handig als iedereen zwemkleding en handdoeken bij zich heeft
  6. De laatste voorbereidingen

    Loop in de week voor het familiefeest de volgende checklist even na:

    • Zijn er genoeg stoelen voor iedereen (als de reünie bij jou thuis is)?
    • Heeft iedereen de kosten betaald?
    • Wat is de weersverwachting?
    • Weet de eigenaar van de gehuurde locatie al hoeveel mensen hij kan verwachten?
    • Zijn alle benodigdheden voor de activiteiten aanwezig (als het feest bij jou thuis is)?
    • Weten de buren dat er komend weekend een familiefeest in jouw huis of tuin is? (In verband met eventuele overlast)

    Als de familiedag bij jou thuis is, is nu ook het moment om de boodschappen in huis te halen. Bel of mail nog even rond of er nog mensen met speciale dieetwensen zijn (als je dat niet precies van iedereen weet), zodat er voor iedereen iets lekkers in huis is.

    Een tip van Marjan de Vries: "Wil je niet te veel hoeven afwassen, zet dan ook wegwerpborden en -schalen, plastic bekers en wegwerpbestek op je boodschappenlijst."

  7. Laat het bijkletsen beginnen!

    Op de dag van het feest is het handig als alles klaar staat voordat de familie arriveert. Sta bijtijds op en zet de partytenten, stoelen en eventuele statafels neer, zorg dat de koffie en thee klaar staan en dat de hapjes voor zover mogelijk ook direct te serveren zijn.

    Begroet dan de binnendruppelende familieleden, al dan niet gepaard gaand met zoenen en omhelzingen en geniet van een gezellige, perfect georganiseerde familiedag!

Bron

Interview met Marjan de Vries, ervaringsdeskundige
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!