Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Vriendschap » Hoe maak ik vrienden
4

Hoe maak ik vrienden

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik vrienden
Er zijn van die types die ieder feestje verlaten met ten minste twintig nieuwe nummers in hun telefoon. Ze lijken met iedereen wel een bepaalde ‘klik’ te hebben. Jou gaat vrienden maken niet zo makkelijk af, maar toch zou je graag wat nieuwe mensen leren kennen. Je hebt wel een vaste groep waar je op kunt bouwen, maar een nieuwe vriend of vriendin kan je een verfrissende kijk op dingen geven. Of misschien durf je met hem of haar dingen te ondernemen die je met andere vrienden niet snel zou doen.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • een goede dosis assertiviteit
  • een positieve, open houding
  • een luisterend oor
  • je vriendschapsradar

Stappen

  1. Maak contact

    De grote vraag is natuurlijk: waar kun je die nieuwe vrienden dan ontmoeten? Overal, eigenlijk. Zolang je er maar bereid bent iemand aan te spreken, kun je zelfs mensen in de rij in het postkantoor leren kennen. Maak een praatje met een vreemde in een café of iemand die je steeds tegenkomt in de sportschool. Leer te vertrouwen op je ‘vriendschapsinstinct’: soms heb je het vermoeden dat het met een onbekende klikt, ook al weet je nog niet precies waarom. 

  2. Gebruik een openingszin

    Denk hierbij niet aan zo’n goedkope versiertruc, maar een zin die de basis legt voor het eerste gesprek. Het is niet makkelijk om zomaar een vreemde of vage kennis aan te spreken. Stel een open vraag, waarmee je het gesprek openbreekt. Zie je in een café iemand een boek lezen, vraag dan of het aan te raden is. Probeer een welgemeend compliment te maken over iets wat iemand aan heeft of verwijs naar iets in de omgeving. ‘Wat een mooie jurk is dat, waar heb je die gekocht?’ of ‘Is er een interessant museum in de buurt?’ Als je oprecht en geïnteresseerd overkomt, raak je al snel aan de praat. Voor je het weet ontdek je een gemeenschappelijke basis die het fundament kan leggen voor een vriendschap. Dat kan van alles zijn: een passie voor surfen, oude films, of zelfs chocola. 

  3. Maak oogcontact en lach veel

    Door iemand in de ogen te kijken en veel te (glim)lachen stel je iemand op zijn gemak. Met een vriendelijke, open houding straal je uit dat je geïnteresseerd bent. Staakt het gesprek, breng dan het dan weer op gang met een spottende of onthullende opmerking over jezelf, zodat je het ijs breekt. ‘Ik ben zo slecht met namen, kan nauwelijks mijn eigen naam onthouden. Heb jij een goede tip?’ Met zo’n vraag stel je je kwetsbaar op, en kan je (potentiële) vriend inspringen met advies.

  4. Spreek af

    Heb je een gemeenschappelijke basis gevonden, bijvoorbeeld koken, dan kun je daar verder op ingaan. Wellicht zit je gesprekspartner bij een kookclub of heeft hij een paar 'geheime' adresjes voor delicatessen. Vraag door met oprechte interesse. Als het klikt vraagt hij vast of je een keer mee gaat. Geef bij het afscheid je e-mailadres. Je laat het nu aan de ander over om opnieuw contact op te nemen. Wees niet teleurgesteld als je niets hoort – veel van die kleine gesprekjes lopen nergens op uit, maar soms groeit er iets heel bijzonders uit.

  5. Laat je koppelen

    Koppelacties in de liefde pakken in de meeste gevallen vrij rampzalig uit. Je vertrouwt de smaak en mening van je vrienden wel, maar op chemie hebben ze helaas geen vat. Met vriendschap pakt koppelen vaak een stuk beter uit. Vrienden van vrienden worden vaak ook jouw vrienden. Kwestie van ze leren kennen. Geef een feestje voor goede vrienden en vraag iedere gast iemand mee te brengen die je niet kent. Ook handig als je in een nieuwe stad mensen wilt leren kennen: je vrienden brengen je in contact met mensen die zij daar kennen. 

  6. Word lid

    Contact leggen met onbekenden blijft lastig. Meld je aan voor een cursus of word lid van een sportclub, dan heb je in ieder geval één (of meer) gedeelde interesses met je medeleden. Kies bij voorkeur iets nieuws wat je nooit hebt gedaan of gedurfd, zoals parachutespringen, verhalen schrijven of een marathon lopen. Mocht je geen vrienden maken, dan heb je een heleboel geleerd! Of meld je aan voor vrijwilligerswerk en doe ook nog iets nuttigs.

  7. Ga leuke dingen doen met onbekenden

    Sluit je aan bij een club die activiteiten organiseert. Bij Nieuwe Mensen Leren Kennen kun je wekelijks meedoen aan zo’n 28 activiteiten, variërend van caribisch eten tot paardrijden. De leden zijn tussen de 25 en 40 jaar en veelal single en hoger opgeleid. Ook zijn er maandelijks themafeesten en borrels. Ook via mingles.tk en stapmaatjes.nl kun je erop uit gaan en nieuwe vrienden tegen het lijf lopen. Als je er het type voor bent, is een groepsreis ook een optie om je vriendenkring uit te breiden. Je trekt tijdens de reis zo intensief met elkaar op, dat er hechte vriendschappen kunnen ontstaan.

  8. Leg contact online

    Wil je er niet op uit trekken om mensen te leren kennen, dan kun je altijd proberen via websites als Facebook nieuwe contacten te leggen. Maar wees daar heel voorzichtig mee. Het is al te makkelijk om veel tijd online door te brengen met iemand die je al snel als vriend gaat beschouwen, maar die je uiteindelijk nooit in levenden lijve zult ontmoeten. Uit onderzoek van de Sheffield Hallam University is een ontmoeting vrijwel altijd noodzakelijk om een eerlijke, hechte vriendschap op te kunnen bouwen. Daarnaast kan je cybervriend ook een heel ander iemand zijn dan hij zegt.

Do's

  • Wees assertief. Zodra je een openingszin hebt gevonden, spreek iemand dan echt aan. Wat heb je te verliezen?
  • Begeef je buiten begaande paden, zowel letterlijk als figuurlijk. Drink je koffie ergens anders, loop een ander rondje met de hond en word lid van een club. Meer kans om potentiële nieuwe vrienden te leren kennen!
  • Houd je ‘vriendschapsradar’ altijd aan. Op iedere plek, van de bibliotheek tot de wachtkamer van de dierenarts kun je mensen leren kennen met wie het klikt.
  • Stel je betrouwbaar op. Kom bijvoorbeeld op tijd op een afspraak. Wees eerlijk over jezelf en je overtuigingen en roddel nooit. Het vertrouwen moet nog groeien en je wilt de vriendschap niet in de kiem smoren.

Don'ts

  • Wees niet te pushy. Vriendschap moet groeien. Heb je eenmaal contact gelegd, geef dan ook de kans je nieuwe vriend(in) een volgende stap te zetten.
  • Praat niet teveel over jezelf. Stel vragen en luister naar de antwoorden van de ander, die weer leiden tot een verder gesprek.
  • Wees assertief, maar niet té zeker van jezelf. Deze houding kan mensen afschrikken.
  • Doe je niet anders voor dan je bent. Juist door jezelf te zijn, zul je mensen aantrekken die je vriend worden om wie je bent.
  • Verwaarloos oude vrienden niet. Je hebt natuurlijk verschillende soorten vrienden waarmee je andere activiteiten onderneemt, maar als je de ene vriend voor de andere in de steek laat, heb je straks geen vrienden meer over.

Bron

Roger en Sally Horchow, Vriendschap, vrienden maken en koesteren, Forte Uitgevers, 2005

Meer uitleg

dank je

door Forever Alone op 06-01-2013 15:45
er is nog hoop voor mij...

dankje

door nicolaas seghers op 24-06-2013 20:48
heey dankje dat je dit hebt geschreven voor ons het is erg hulpvol ik heb niet echt en vriendengroep ofzo of vrienden waar ik mee kan optrekken en ben al 18 ik mis echt wel zo en vriendengroep voor mezelf .. :) dit kan me wel helpen denk ik thanx !! ^^

wauw

door Jan Smit op 02-11-2013 11:57
wow dit heeft mij echt geholpen ik dacht dat ik nooit vrienden zou krijgen en nu ineens heb ik gewoon een vriend en daar heb je mij bij geholpen!!!!!! ik ben jou gewoon eeeuwig dankbaar irene ((:: DANKJEWEL !!!!!

kusjesss
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!