Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Vriendschap » Hoe beëindig ik een lange vriendschap

Hoe beëindig ik een lange vriendschap

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je kent haar al heel lang en eigenlijk is dat de enige reden nog dat je met haar afspreekt. Eigenlijk heb je het wel een beetje gehad met haar. De ‘klik’ is er niet meer. Naarmate je ouder wordt en jezelf ontwikkelt, kom je er soms achter dat bepaalde vriendschappen niet meer zijn zoals het ooit was. Dat is heel menselijk en normaal. Dat je iemand van jongs af aan kent, wil niet zeggen dat je met diegene ook heel je leven om moet blijven gaan. Maar hoe beëindig je een (lange) vriendschap dan op een respectvolle wijze?

Hoedoe door: Mirjam Westzaan

Bekijk het profiel van Mirjam Westzaan
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • Vriend of vriendin
 • Moed

Stappen

 1. Spreek af

  Veel mensen kiezen ervoor om een vriendschap waar ze geen heil meer in zien te laten 'doodbloeden'. Ze hebben het steeds druk-druk-druk als de ander vraagt om een keer af te spreken of laten gewoonweg niet meer van zich horen. Weinig respectvol, want de ander zal zich vertwijfeld afvragen waar het mis is gegaan. Wil je met respect afscheid nemen van een vriend(in), dan zal je zo eerlijk moeten zijn dit recht in zijn of haar gezicht te zeggen. Schraap daarom al je moed bij elkaar en maak een afspraak met je vriend(in). Natuurlijk vertel je niet waarom je hem of haar wilt zien. Een vriendschap beëindigen is niet zomaar iets; je vriend(in) kan diep beledigd zijn en heel emotioneel reageren. Spreek daarom af op een rustige en neutrale plaats. Stel bijvoorbeeld voor om een strand- of boswandeling te maken. Ga in ieder geval niet naar een café of restaurant; daar kun je niet open en in alle rust met elkaar praten.

 2. Ga bij jezelf na waarom je de vriendschap wilt beëindigen

  Als je besluit een punt achter een vriendschap te zetten, is het belangrijk dat je kunt uitleggen waarom. Ga bij jezelf na wat er de reden van is dat wat jou betreft de vriendschap over is. Het kan zijn dat jij in een nieuwe fase van je leven zit en je vriend(in) niet echt met je ‘meegegroeid’ is; je vriend(in) is vrijgezel en wil nog steeds op stap, terwijl jij liever op zaterdagavond samen met je partner iets leuks gaat doen. Je vriend(in) heeft daar totaal geen begrip voor; je bent ‘saai’ en ‘burgerlijk'. Het kan ook zijn dat jullie karakters niet meer bij elkaar passen. Wat de reden ook is, zorg dat je 'm duidelijk kunt uitleggen.

 3. Val niet met de deur in huis

  Het hoeft niet, maar de kans is groot dat de zenuwen door je keel gieren op het moment dat de afspraak met je vriend(in) daar is. Probeer je zenuwen de baas te blijven en val niet meteen met de deur in huis. Praat eerst wat over koetjes en kalfjes. Praat over het weer, het verkeer, datgene wat je om je heen ziet, voelt of ruikt.  

 4. Breng het ter sprake

  Na wat 'small talk' kun je een bruggetje maken naar jullie vriendschap. Begin bijvoorbeeld over hoe lang je elkaar al kent, wat je allemaal samen hebt meegemaakt. Vervolgens zeg je hoe jij over jullie vriendschap denkt. Ga geen verwijten maken (“Jij denkt altijd alleen maar aan jezelf”), maar betrek het op jezelf (“Ik heb het gevoel dat we uit elkaar zijn gegroeid”). Zo voorkom je een welles-nietes-discussie. Het kan zijn dat je vriend(in) opgelucht reageert omdat hij/zij al zoiets vermoedde of omdat hij/zij er hetzelfde over dacht, maar het niet durfde te zeggen. Het kan ook zijn dat je vriend(in) het helemaal niet begrijpt, en woedend is. Blijf in elk geval kalm en loop niet weg. Bedank je vriend(in) voor de leuke dingen die je samen hebt gedaan. En laat je niet verleiden tot het doen van beloftes dat je haar nog wel eens belt of mailt.

Do's

 • Afspreken op rustig en neutraal terrein.
 • Argumenten op jezelf betrekken.
 • Rustig blijven, ook al word je vriend(in) ontzettend boos.

Don'ts

 • Een vriendschap laten 'doodbloeden' of 'verwateren', dat zorgt alleen maar voor onduidelijkheid en onbegrip.
 • Zeggen dat je nog wel eens belt of mailt.
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!