
Hoe onderhoud ik een verre vriendschap
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Zoveel mogelijk communicatiemiddelen: telefoon, e-mail, skype-account, msn, webcam etc.
- Briefpapier of kaarten en postzegels
- Knipsels uit tijdschriften en kranten
- Vriendschapskalender
Stappen
-
Benut alle communicatiemiddelen
We hebben meer verre vriendschappen dan vroeger, maar gelukkig ook veel meer manieren om met elkaar in contact te staan. Mailen, bellen, sms’en, chatten, skypen, noem maar op. En duur is het ook allang niet meer. Benut ze daarom allemaal ook. Kies de communicatiemanieren die bij jou passen. Ben je geen beller? Stuur om de zoveel tijd een leuk sms’je of een kort emailtje. Bellen kan lastig zijn, vanwege tijdszones of drukke agenda’s. Je weet nooit of een telefoontje gelegen komt. Probeer daarom in elk geval elke maand of vaker een belafspraak te maken. Leg niet alleen een dag, maar ook een tijdstip vast en kom die afspraak ook echt na. Het lijkt misschien overdreven, klaar gaan zitten, maar ‘in het echt’ spreek je ook met een vriend(in) af om elkaar op een bepaalde plaats en tijd te zien. Met een belafspraak weet je dat je er allebei met de volle aandacht bij bent.
-
Het gaat erom wát je deelt, niet hoe vaak
Toen de één vertrok, hebben jullie hartstochtelijk afgesproken heel vaak te gaan bellen en mailen. In de praktijk blijkt het er niet erg vaak van te komen. Dat geeft niet. Bedenk dat in het verleden de basis is gelegd voor jullie vriendschap en dat die niet zomaar verwatert. Het gaat er ook niet om hoe vaak je schrijft of belt, maar wáárover. Een kort sms’je of grappig krabbeltje zegt ook al heel veel. Houd het persoonlijk (zie stap 3) en blijf moeite doen, bijvoorbeeld met die belafspraak.
-
Heb het over alledaagse dingen
Als je ver uit elkaar woont, heb je soms het gevoel ‘grip’ op elkaars leven kwijt te raken. Wanneer je ‘vroeger’ ging koffiedrinken, kon je uren tegen je vriend(in) doorzagen over de kleinste dingen. Maar in een email lijken je die dingen nu schijnbaar onbelangrijk. Waarom zou je vriend(in) iets willen horen over een rotdag met een zeurende collega of een complimentje van je baas? Vervolgens schrijf je een mail die veel te algemeen is om interessant te zijn. Maar bedenk: of je nu belt of mailt, het gaat juíst om die kleine dingen. Ze geven de één een idee wat de ander bezighoudt en wat er in hem omgaat. Als je in het buitenland verblijft, is het voor je vriend(in) juist leuk verhalen over je favoriete koffietentje of gekke buurman te horen.
-
Onthoud belangrijke gebeurtenissen
Houd een ‘vriendschapskalender’ bij waarop je allerlei belangrijke gebeurtenissen in het leven van je (verre) vrienden bijhoudt. Niet alleen verjaardagen van je vrienden komen erop te staan, maar ook trouwdata, dagen van belangrijke examens, sollicitatiegesprekken. Belafspraken zet je hier ook op. Zo kan je op tijd je vriend(in) feliciteren, steunen of succes wensen en weet je vriend(in) dat je om hem/haar geeft.
-
Stuur af en toe iets geks
Verras je vriend(in) af en toe met iets kleins en persoonlijks. Stuur een grappige e-card of verstuur per post een knipsel uit de krant of een tijdschrift dat je aan hem of haar deed denken. Of koop een gekke frutsel en verstuur het per post. Al die virtuele communicatie is handig en erg leuk, maar soms is het fijn om iets tastbaars te ontvangen. Hetzelfde geldt voor een handgeschreven brief of kaart. Het voelt persoonlijker en waardevoller dan een emailtje, omdat het laat zien dat je er moeite voor hebt gedaan.
-
Creëer nieuwe herinneringen
Je vriendschap is vast gebaseerd het jarenlang delen van lief en leed. Of je nou een onschuldig blauwtje gelopen had of écht met een gebroken hart zat, je kon altijd met veel chocola en wijn bij elkaar uithuilen. Maar je kan ook nog steeds lachen om mislukkingen bij de kapper, legendarische feestjes met veel te veel drank en gênante kater, of een rampzalige vakantie in een huisje dat er op de folder veel aantrekkelijker uitzag.
Nu je ver uit elkaar woont is het belangrijk om af en toe, ook al is het eens per jaar of zelfs per twee jaar, samen nieuwe dingen te ondernemen. Je komt al snel weer in de routine van jullie oude vriendschap en je voorkomt zo dat je vriendschap alleen nog maar draait om: ‘weet je nog?’ Als het te duur is om elkaar op te zoeken, probeer dan ergens halverwege af te spreken.
Probeer ook, als het kan, om op belangrijke momenten bij je vriend of vriendin te zijn, bijvoorbeeld bij ‘mijlpaalverjaardagen’, afstuderen, promotie, bruiloften, geboortes, of sterfgevallen.
Do's
- Houd het altijd persoonlijk. Stuur iets leuks, een knipsel waarvan je weet dat je vriend(in) het leuk vindt. Een rare e-card is alleen leuk als je weet dat je vriend er om kan lachen.
- Heb vertrouwen. Als je vriendschap goed zit, wil het feit dat je elkaar even minder vaak spreekt niet zeggen dat je vriendschap verslechtert. Je kunt vaak na een tijdje zo de draad weer oppakken. En zo niet, dan liep de vriendschap misschien sowieso al niet zo lekker.
Don'ts
- De gedachte ‘ik kan niet schrijven’ je laten tegenhouden om een mail te sturen. Een mailtje hoeft heus geen hartstochtelijk relaas te zijn van grootse dingen en valt of staat ook niet bij je woordkeuze. Je eigen natuurlijk schrijfstijl wel zo persoonlijk.
- Een score bijhouden. Het maakt niet uit hoe vaak of hoe lang je elkaar belt, mailt of smst. Misschien is de een wel een hartstochtelijk schrijver die graag lange epistels stuurt en jij niet zo. Voel je niet verplicht op dezelfde manier te communiceren. Het feit dát je communiceert is belangrijker.
Meer uitleg
- Vrienden maken én houden, een online cursus
- Met Google Calendar kun je online zelfs samen of met meer bijhouden