Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Vriendschap » Hoe wijs ik iemand af

Hoe wijs ik iemand af

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Iemand afwijzen is pijnlijk. Altijd. Want eigenlijk zeg je: 'Jij bent niet leuk genoeg' en dat doet zeer. Afwijzen zonder de ander een slecht of onzeker gevoel te bezorgen is akelig moeilijk. Toch kun je maar beter eerlijk zijn. Door om de hete brij heen te draaien, zet je de ander op het verkeerde been, schep je verkeerde verwachtingen. Daarbij kun je ook duidelijk zijn zonder onnodig te kwetsen. Elegant afwijzen heet zoiets, hier lees je hoe dat moet.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Lef
  • Een goed hart
  • Integerheid
  • Weet wat je wilt

Stappen

  1. Verzin geen smoesjes

    Een onverwacht voorstel om samen op vakantie te gaan. De collega of kennis die bekent je hartstikke leuk te vinden en vraagt of je mee uit gaat. Iemand die tegen je aan staat te zeuren in de kroeg. De buurvrouw die vraagt of je gezellig eens langskomt. Als je er bij stilstaat zijn er best veel situaties waarin iemand onbedoeld solliciteert naar een keiharde en pijnlijke confrontatie

    Want je hebt al zo weinig tijd, sommige mensen vreten energie en weer anderen vind je simpelweg niet de moeite waard. Door middel van smoesjes kun je de confrontatie vermijden:

    'Ik bel je nog wel.' - tijdens de ontmoeting in de supermarkt, de bedrijfskantine, de kroeg;

    'Ik moet naar de wc.' - in de kroeg;

    'Dan kan ik niet.' - bij een concreet voorstel voor een tijdstip;

    'Ik heb al een vriend.' - tegen de verliefde collega of vage kennis.

    Het grote voordeel van smoesjes is dat de ander er geen gezichtsverlies mee lijdt en dat ze jou als afwijzer veel moeite besparen. Nadeel is dat je jezelf - door oneerlijk en onduidelijk te zijn - kunt opzadelen met een schuldgevoel. Daarbij is de kans groot dat je de volgende keer weer met hetzelfde probleem zit. Wees dus gewoon eerlijk, zeg wat je op je lever hebt, maar doe dat smart (stap 2 t/m 8). 

  2. Onderzoek wat je tegenhoudt

    Dat het niet gemakkelijk is om te zeggen wat je op het hart hebt, komt doordat we er allerlei impliciete ideeën op nahouden over hoe het moet zijn. Bijvoorbeeld:

    • Ik moet aardig gevonden worden.
    • Ik mag niet egoïstisch zijn.
    • Ik moet iedereen helpen.

    Spoor gedachten zoals deze op en kijk er eens kritisch naar: Is dat werkelijk zo? Vervang deze gedachten door nieuwe, zoals:

    • Als het te moeilijk is voor een ander om mij aardig te vinden, dan maar niet.
    • Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen grenzen.
    • Iedereen moet geholpen worden, maar niet allemaal door mij.
  3. Wees eenduidig en duidelijk

    Afwijzers en afgewezenen vertellen een ander verhaal, zo bewijst een psychologische studie in Amerika. Afwijzers denken altijd dat ze duidelijk zijn. De afgewezenen vinden van niet. Zij vinden de afwijzer de ene keer vriendelijk, dan weer koud en afstandelijk. Wil jij iemand afwijzen, dan kun je maar beter eenduidig en duidelijk zijn. Probeer de afwijzing niet 'goed te maken' door achteraf extra aardig te gaan doen. Dat schept alleen maar verkeerde verwachtingen.

  4. Verwijs naar jezelf

    Dit is regel nummer een. Geef nooit redenen die bij de ander liggen, verwijs alleen naar jezelf. Ga ook niet voor de ander invullen dat je afwijzing in zijn of haar voordeel is. 'Jij bent beter af zonder mij', dat zeg je dus niet. Formuleer je argumenten in de ik-vorm. Daarmee voorkom je dat de ander zich onnodig gekwetst voelt, bovendien zijn ze moeilijker te weerleggen. Denk: ik voel, ik ben, ik vind. Niet: jij voelt je straks, jij bent beter af, jij vindt toch ook...

  5. Geef geen valse redenen

    Afwimpelen door valse voorwendselen is vrij onhandig. Vooral vrouwen schijnen dat te doen. Meestal zijn de echte redenen om een man af te wijzen stabiel en algemeen en ze liggen bij de man zelf: ze vinden hem onaantrekkelijk of niet slim genoeg. Maar de redenen die ze geven, zijn vaak situationeel, instabiel en specifiek. Ze zeggen dat ze die avond niet kunnen of dat de film die wordt voorgesteld hen niet bevalt. Door zo omslachtig te zijn is de kans groot dat je op een later moment weer voor hetzelfde probleem wordt gesteld. Schuif het probleem niet op, laat die goedbedoelde, maar valse voorwendselen uit je hoofd.

  6. Spreek je uit, vraag niks

    Vind je ook niet dat onze relatie de laatste tijd zo stroef loopt? 

    We kunnen beter niet samen op reis gaan, denk je niet? 

    Laffe vragen. Dit is de hoofd-in-de-strop techniek. Je hoopt dat de ander zijn hoofd zelf in de strop legt, dan hoef jij het niet te doen. Verwacht niet dat de ander het voor je opknapt: durf je mening te geven

  7. Voel je niet schuldig

    Een onderzoek onder verliefden maakt duidelijk dat de afwijzers het vaak het moeilijkst hebben met de situatie. Als de verliefden uit een onderzoek van psycholoog Roy Baumeister terug kijken op de periode waarin ze uiteindelijk werden afgewezen, herinneren ze zich naast veel liefdesleed ook hoop, opwinding en euforie. Maar de afwijzers voelen zich vooral ellendig en schuldig. Realiseer je dat jij niet geheel verantwoordelijk bent voor de hevige gevoelens die de ander mogelijk overspoelen na een afwijzing. Daarbij is het zeer de vraag of jij de afgewezene moet opvangen.

  8. Bied eventueel een alternatief

    'We kunnen toch vrienden blijven?' 

    Zeg dit alleen als je het echt meent, niet uit schuldgevoel: je hebt geen verplichtingen tegenover de ander. 

Do's

  • Wees zeker van je zaak
  • Probeer niet om extra aardig te doen. Daarmee verzacht je de pijn niet, het schept hooguit verkeerde verwachtingen
  • Realiseer je dat jij niet geheel verantwoordelijk bent voor de hevige gevoelens van de afgewezen persoon

Don'ts

  • Toegeven uit medelijden
  • Het contact laten verwateren
  • Hints spelen
  • Open einde inbouwen: 'Oké, dan bellen we nog wel'

Bron

Psychologie Magazine maart 2005. Artikel: 'Hoe wijs je iemand af'. Auteur: Heleen Peverelli.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!