Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bank en beleggen » Hoe beleg ik op de beurs

Hoe beleg ik op de beurs

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Beursbeleggers zijn snelle jongens. Tot een paar jaar geleden liepen ze op de beursvloer driftig rond in bonte jasjes, schreeuwend naar en door elkaar, met heftige armbewegingen. Nu zitten ze allemaal achter beeldschermen, maar in hun hoofd is het nog net zo druk. Een gewone burger hoeft dat allemaal niet te doen om toch te beleggen op de beurs. Dat kan gewoon thuis achter de computer. Wie het slim doet, óf geluk heeft, kan er rijk mee worden.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Computer met internetverbinding
  • Effectenrekening
  • Contract met bank of broker
  • Geld dat niet direct nodig is
  • Veel actuele informatie
  • Incasseringsvermogen

Stappen

  1. Verdiep je in beleggen

    Zoek eerst uit of beleggen iets voor jou is. Kijk daarvoor bijvoorbeeld bij de hoedoe Hoe start ik met beleggen.

  2. Stel je budget vast

    Stel vast hoeveel geld je wilt besteden aan beleggen op de beurs. Realiseer je daarbij dat je verlies kunt lijden. Omdat er sprake is van aan- en verkoopkosten, is een bedrag van minder dan pakweg 500 euro niet interessant om mee te gaan beleggen.

  3. Kies een broker

    Beleggen op de beurs kun je als particulier niet direct zelf doen. Het gaat altijd via een beurshandelaar (broker) of de bank. Kies daarom eerst een broker. Kiezen voor een broker betekent tevens: het openen van een effectenrekening. Stort hierop het geld waarmee je wilt beleggen. Let bij je keuze op de onkosten – die verschillen soms flink per broker. Er zijn kosten voor iedere aan- of verkooporder, en bewaarkosten (een soort administratiekosten).

  4. Houd het eenvoudig

    Beleggen kun je in aandelen, maar via de beurs ook in obligaties en opties. Obligaties hebben een vaste rente, maar niet een vaste prijs, en zijn een vrij zekere belegging. Een optie is een recht om over bijvoorbeeld drie maanden bepaalde aandelen te mogen kopen of verkopen tegen een nu vast te stellen prijs; dit is bijna pure speculatie. Afhankelijk van je risicoprofiel en je kennis kun je dus een portefeuille samenstellen van aandelen, obligaties en opties. Begin niet direct met opties.

  5. Bestudeer de transactieprocedure

    Een opdracht geven voor aan- of verkoop van aandelen gaat gewoonlijk via internet, al kan dat bij de meeste brokers ook telefonisch. De procedure hiervoor verschilt iets per bank of broker. Bestudeer die procedure goed, zodat je direct kunt toeslaan als je dat verstandig lijkt. Want orders doorgeven kun je de hele dag, van maandag tot en met vrijdag en ze worden direct meegenomen in het aan- en verkoopsysteem. Ook buiten de beursuren (09.00 tot 17.30 uur) kun je orders opgeven. Die worden dan de volgende dag direct uitgevoerd. Beleggingsfondsen worden vaak alleen aan het begin van de dag verhandeld.

  6. Bepaal je aan- of verkoopmoment

    Wil je kopen, dan doe je dat graag tegen de laagste prijs. En verkopen tegen de hoogste koers. Bepaal zelf of je een stijging of daling van de koers verwacht – dit is wel de kern van succesvol beleggen! Voor afzonderlijke aandelen is de hele dag door het prijsverloop precies te volgen. Tientallen websites, waaronder die van alle banken en brokers, melden de koersen. De koersinformatie is vaak met een kwartier vertraging, tenzij je een betaald account hebt. Een handige site, met veel extra informatie, is IEX.nl.

  7. Plaats een order

    Log in bij de bank of broker – je komt dan in hun ordersysteem terecht. De precieze gang van zaken verschilt iets per bank of broker maar komt op het volgende neer. Geef op of je wil kopen of verkopen. Typ de naam van het aandeel – dat is meestal via een menu op te zoeken. Laat weten hoeveel aandelen je wilt kopen of verkopen.

  8. Noem je prijs

    Vervolgens kun je een limiet opgeven: je maximum- of minimumprijs waartegen je wil kopen of verkopen. Je kunt als prijs ook ‘bestens’ opgeven. Je opdracht wordt dan uitgevoerd tegen de eerste de beste prijs die mogelijk is. Dat is dus niet altijd de beste prijs voor jou. Met een ‘bestens’prijs is een aan- of verkooporder meestal binnen een minuut uitgevoerd. Een opgegeven prijslimiet wordt misschien niet gehaald. Je kunt daarom opgeven of je limiet alleen geldt voor vandaag, of totdat de transactie is uitgevoerd. Meestal ontvang je een sms’je als de order is uitgevoerd.

Do's

  • Ga vooraf goed bij jezelf na welk risico je wilt nemen, dus welk verlies je eventueel (financieel en qua humeur) aankunt.
  • Heb je weinig geld, maar wel het idee dat je goed zou kunnen beleggen, overweeg dan opties te kopen; dat vergt minder geld. Zoek wel eerst goed uit hoe dat werkt.

Don'ts

  • Niet té snel verkopen bij een klein beetje winst; denk aan de aan- en verkoopkosten.
  • Als je op verlies staat, hou dan niet koppig die aandelen vast in de hoop op verbetering; neem je verlies en koop of hou alleen datgene waarvan je winst verwacht.

Bron

Hoe begin ik met beleggen? Staatvanbeleg.nl (niet meer online)

Meer uitleg