Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Hoe begeef ik me veilig op internet

Hoe begeef ik me veilig op internet

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe begeef ik me veilig op internet
Internet is niet alleen nuttig en leuk; je loopt er ook allerlei risico's. Er kan ongevraagd software op je computer worden geïnstalleerd, mensen kunnen met je gegevens aan de haal gaan en je kunt worden bedrogen. Let op je veiligheid op internet!

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • Up-to-date software
 • Firewall
 • Gezonde dosis wantrouwen

Stappen

 1. Update je software

  In computerprogramma's worden regelmatig fouten ('bugs') ontdekt die kwaadwillenden in staat stellen om hun software op jouw computer te draaien, zonder dat je het door hebt. De makers van de programma's brengen meestal snel een update uit, zodra zo'n fout ontdekt is. Daarmee wordt het lek gedicht.

  Houd daarom de software op je computer up-to-date. Activeer de automatische updates van de software die je gebruikt, check van tijd tot tijd of je de laatste versie hebt en download zonodig een nieuwe release.

 2. Zet je firewall aan

  Een firewall houdt al het inkomende en uitgaande netwerkverkeer op je computer in de gaten, probeert onveilige dingen te herkennen en houdt die tegen. Zet de standaard-firewall van je operating system aan, of installeer een uitgebreider pakket met een virusscanner.

 3. Zet geen persoonsgegevens op internet

  Het lijkt leuk om via internet van alles met je vrienden te delen. Maar niet alleen je vrienden lezen mee. Spammers struinen internet af op zoek naar e-mailadressen, inbrekers lezen graag wanneer je op vakantie gaat en fraudeurs gebruiken je gegevens om zich als jou voor te doen. En als je weer eens gaat solliciteren, kijkt de werkgever op internet wat voor vlees hij in de kuip heeft.

  Wees zeer terughoudend met het plaatsen van persoonsgegevens op internet. Vertel niet in het openbaar

  • Waar je woont
  • Wat je e-mailadres en telefoonnummer is
  • Wanneer je waar bent
  • Wat je geboortedatum is of hoe oud je bent

  Denk ook nog eens aan die toekomstige werkgever voor je foto's van vakanties en feestjes online zet.

 4. Check het webadres voor je betaalt

  Niet elke webshop is te vertrouwen. Soms zit er een regelrechte fraudeur achter, die je vooruit laat betalen en vervolgens niets levert. Winkel veilig op internet!

  Kijk voor je koopt of de webwinkel goed bekend staat. Check de site:

  • Staan alle contactgegevens vermeld?
  • Staan er privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden?
  • Is het bedrijf aangesloten bij een keurmerkorganisatie als Thuiswinkel.org?

  Wees alert als je gaat betalen. Soms word je van een keurig ogende Nederlandse site ongemerkt doorgeleid naar een webadres in een ver en vreemd land.

  Een veilige betaalomgeving moet minimaal een webadres met "https://" hebben, herkenbaar aan het slotje in je browser. Dat betekent dat je gegevens (waaronder eventueel je creditcardnummer) veilig versleuteld worden tijdens het verzenden via internet.

 5. Open niet zomaar bestanden

  Open nooit zomaar bestanden die een onbekende je e-mailt of die je vindt op een vage website. Voor je het weet wordt er kwaadaardige software op je computer geïnstalleerd. Bijvoorbeeld een programma dat al je toetsaanslagen doorstuurt, om zo je wachtwoorden te pakken te krijgen.

  Download alleen software van websites die je vertrouwt.

 6. Geef je gegevens niet aan vreemden

  Op internet zijn 'phishers' actief, oplichters die proberen je gegevens te ontfutselen. Ze sturen bijvoorbeeld een e-mail die van je bank lijkt te komen, met daarin hyperlinks naar een site die op die van je bank lijkt. Als je daar je gebruikersnaam en wachtwoord invoert, dan gaan die rechtstreeks naar de phisher, die vervolgens met jouw gegevens bij je bank kan inloggen.

  Wees alert en type nooit zomaar ergens je gegevens in. Als je wilt internetbankieren, open dan je browser en kies je bank uit je favorieten. Zo weet je zeker dat je bij de echte site terecht komt.

  Je krijgt soms ook prachtige aanbiedingen, bericht dat je een prijs hebt gewonnen, of dat er een erfenis op je ligt te wachten. Alleen wordt er wel gevraagd dat je eerst wat gegevens verstrekt en betaalt. Bekijk dat soort dingen met een gezonde dosis wantrouwen. Zoek liever zelf naar aanbiedingen op vergelijkingssites of bij je favoriete winkel.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!