Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hoe regelen we samen de financiën
3

Hoe regelen we samen de financiën

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat veel partners anders denken over geld. Dat is natuurlijk iets waar je nog helemaal niet aan wilt denken of over wilt praten als je –stapelverliefd- net bij elkaar bent gaan wonen. Toch is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Niets is vervelender dan irritaties over geld. Hij zegt dat hij al twee keer de boodschappen heeft betaald, maar jij had pasgeleden het cadeau voor zijn schoonouders gekocht. Kortom: stomme ruzies die makkelijk voorkomen kunnen worden. Mits je er maar duidelijke afspraken over maakt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Gezamenlijke rekening
  • Overzicht van vaste lasten/uitgaven
  • Ordnermap met tabbladen
  • Optioneel: financieel adviseur

Stappen

  1. Open een gezamenlijke rekening

    Om te voorkomen dat er onduidelijkheid bestaat over hoeveel geld jullie samen hebben en waar dat geld aan op gaat, is het verstandig om een gezamenlijke rekening te openen waar jullie beiden toegang tot hebben. Maandelijks kunnen jullie daar een vast bedrag op storten waarmee de gezamenlijke rekeningen en kosten worden betaald.

  2. Maak een overzicht van de maandelijkse kosten (vaste lasten)

    Als je samen gebruik maakt van goederen, moet je er ook samen voor betalen. Dat is tenslotte wel zo eerlijk. Maak eens een overzicht van wat jullie maandelijkse vaste lasten zijn. Noteer het bedrag van de huur/hypotheek, gas/water/elektra, de kabel- en/of telefoonaansluiting, eventuele gemeentelijke belastingen en de verzekering en brandstof voor de auto die jullie beiden gebruiken. Misschien hebben jullie een gezamenlijke krantenabonnement of een abonnement op een tijdschrift?
    Het is ook verstandig om een vast bedrag voor eten en drinken vast te stellen. Zo hoef je niet te onthouden wie wanneer de boodschappen heeft betaald en krijg je ook geen irritaties omdat de een vaker betaalt dan de ander.

  3. Stort maandelijks een vast bedrag op de gezamenlijke rekening

    Hebben jullie allebei een redelijk tot goed inkomen, dan kunnen jullie allebei de helft van bovengenoemde kosten storten op de gezamenlijke rekening. Wil je ook gezamenlijk sparen, dan stort je iets meer en laat je maandelijks het overgebleven geld automatisch overschrijven naar jullie gezamenlijke spaarrekening.

    Is jullie inkomen niet gelijk, of is het voor één van de twee lastig om maandelijks de helft van de vaste lasten op te brengen, dan moeten jullie daar samen afspraken over maken. Dat zijn afspraken die in goed vertrouwen moeten worden gemaakt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de uitgaven te verdelen naar verhouding van het inkomen. Of de vaste lasten zo te verdelen dat jullie privé hetzelfde overhouden. Maak je zulke afspraken, hou je er dan ook aan en ga in gesprek zodra een situatie verandert. Je kunt je inbeelden dat je partner het niet fijn vindt dat je geen geld hebt voor de telefoonrekening, maar wel voor dure kleding.

  4. Betaal de eerste periode niet met een automatische incasso

    Automatische incasso’s zijn erg makkelijk, maar geven je weinig controle over waar maandelijks je geld naar toe gaat. Wil jij je boekhouding zelf in de hand houden, maak het geld dan altijd zelf over aan het desbetreffende bedrijf.
    Kies er wel voor om dat maandelijks op hetzelfde moment te doen. Je wilt geen wanbetaler worden!

  5. Maak afspraken over wie wat regelt

    De rekeningen van producten en diensten waar jullie samen gebruik van maken, zullen vanzelf op de deurmat vallen. Maar wie doet wat? Maak daarover duidelijke afspraken. Kies er bijvoorbeeld voor dat één persoon alle administratie afhandelt. Of maak een onderverdeling wie wat doet.
    Bedenk wel dat je gezamenlijk verantwoordelijk blijft voor jullie huishouden. Houd elkaar dus op de hoogte van binnengekomen en betaalde rekeningen. Om dit allemaal overzichtelijk te houden, schaf je een ordner met tabbladen aan voor jullie gezamenlijke boekhouding. Noteer op elke factuur wanneer deze is betaald.

  6. Optioneel: Ga langs bij een financieel adviseur

    Heb je een gezamenlijk huishouden, dan is het ook tijd om je eigen verzekeringen eens kritisch onder de loep te nemen. Misschien hebben jullie beiden een inboedelverzekering? Of kan je je goedkoper verzekeren tegen ziektekosten door gebruik te maken van de collectieve zorgverzekering die je partner via zijn werk kan afsluiten? Samen belastingaangifte doen (fiscaal partnerschap) kan ook voordeliger uitpakken omdat je met aftrekposten kunt schuiven (degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek). En zo zijn er nog talloze dingen te noemen.
    Maak eens een afspraak met een financieel adviseur en laat je gezamenlijke verzekeringen eens kritisch bekijken.

Do's

  • De kosten twee maanden bijhouden en vervolgens een te storten bedrag op de gezamenlijke rekening af te spreken. Wellicht is het de eerste periode nog niet bekend wat precies de vaste lasten zijn, bijvoorbeeld omdat jullie in een nieuw huis zijn gaan wonen.

Don'ts

  • Alle kosten gezamenlijk delen. Je hoeft natuurlijk niet op te draaien voor zijn sigaretten of haar dure smaak voor kleding.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!