Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Slaap » Hoe voorkom ik dat ik snurk

Hoe voorkom ik dat ik snurk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe voorkom ik dat ik snurk
Snurken is vervelend. Voor je partner, kinderen en soms zelfs buren, maar ook voor jezelf. Als je snurkt, dan kun je er van op aan dat dit op praktisch iedere verjaardag wel een keer besproken wordt. Als je het slecht treft, dan ontsnap je ook op je werk niet aan de grapjes. Van het snurken afkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat voor de één werkt, heeft bij de ander geen enkel effect. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje; kijk wat voor jou het beste resultaat oplevert!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Geduld
  • Hulpmiddelen, zoals de neusstrip
  • (Homeopathische) tabletten, olie of spray
  • KNO-arts
  • Geduldige partner (optioneel)
  • Tennisbal (optioneel)

Stappen

  1. Leef gezond

    Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je snurkgedrag. Om zoveel mogelijk oorzaken uit te sluiten, is het belangrijk er een gezond leefpatroon op na te houden. Vermijd alcoholgebruik of het eten van een zware maaltijd voor je gaat slapen, stop met roken, zorg voor regelmaat, houd je gewicht in de gaten en - voor zover je dat nog niet doet - ga sporten.

    Als je gezond leeft, dan slaap je over het algemeen ook gezond. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je (of je partner!) geen last meer hebt van snurken.

  2. Gebruik tabletten of spray

    Er zijn verschillende middeltjes op de markt die je kunt innemen tegen snurken. Denk bijvoorbeeld aan homeopathische tabletten. Als je vooral het geluid tegen wilt gaan, dan is snurkspray een goede optie. Die spray spuit je voor het slapengaan in je keel. Er vormt zich dan een laagje in je keel die ervoor zorgt dat het snurkgeluid voor ongeveer 8 uur verdwijnt of tenminste afneemt. Ga je liever voor een oppervlakkige behandeling? Smeer je keel dan in met een speciale snurkolie.

  3. Gebruik een hulpmiddel

    Om je luchtwegen tijdens het slapen goed open te houden, zodat je zeker niet gaat snurken, kun je ook een speciaal kapje of klemmetje gebruiken. Dit kapje of klemmetje verwijdt de luchtwegen, waardoor je stopt met snurken. Als je denkt niet te kunnen slapen met een hulpmiddel op je neus, dan kun je nog kiezen voor een neusstrip. Dit is een soort tape die je over je neus plakt. Hier merk je 's nachts bijna niets van!

  4. Vermijd liggen op je rug

    Als je op je rug ligt, dan wordt het deel van de luchtweg tussen je stembanden en de ingang van je neus smaller. Dit kan ervoor zorgen dat je (extra hard) gaat snurken. Probeer dus 's nachts niet op je rug te gaan liggen. Mocht je het moeilijk vinden om dit vol te houden, dan kun je altijd nog gaan voor een middeltje uit Grootmoeder's doos; naai een tennisbal in een zakje achterop je pyjama, zodat het op je rug zo ongemakkelijk ligt, dat je steeds weer omdraait. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel; de kans is groot dat je er ook een verstoorde nachtrust aan over houdt!

  5. Bezoek een KNO-arts

    Als niets je helpt, dan kan het zijn dat er iets anders met je aan de hand is. Om dan effectief maatregelen te nemen tegen jouw snurken, is het belangrijk te weten waarom je snurkt. Hiervoor kun je terecht bij een KNO-arts. Die kan onderzoeken welke factoren verantwoordelijk zijn voor de snurkgeluiden. Dit kunnen factoren zijn die met je levensstijl te maken hebben, maar ook bijvoorbeeld met erfelijke factoren. Als de oorzaak is vastgesteld, kun je eventueel een operatie ondergaan.

Do's

  • Bezoek een KNO-arts; het snurken kan leiden tot een slaap-apneusyndroom
  • Neem je levensstijl onder de loep; die kan voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor je problemen
  • Onderneem actie; snurken is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk worden voor je gezondheid

Don'ts

  • Geef het niet te snel op: als één tip bij jou niet werkt, wil dat niet zeggen dat je een hopeloos geval bent
  • Denk niet dat het snurken vanzelf over gaat, in de meeste gevallen zul je er echt wat voor moeten doen!

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!