Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Slaap » Hoe verhelp ik mijn ochtendhumeur
4

Hoe verhelp ik mijn ochtendhumeur

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe verhelp ik mijn ochtendhumeur
‘Weer met het verkeerde been uit bed gestapt?’ Als je al last hebt van een ochtendhumeur, dan doen dat soort opmerkingen je meestal geen goed. Maar aangezien je niet iedereen de mond kunt snoeren en een ochtendhumeur ook voor jezelf niet prettig is, kun je beter daar wat aan doen. Moeilijk? Dat valt best wel mee!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Slaap
 • Ontbijt
 • Wekker
 • Glas water
 • Agenda (optioneel)
 • Kleding voor de komende dag

Stappen

 1. Slaap goed

  Een ochtendhumeur wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan slaap: zowel je lichaam als je geest zijn nog niet uitgerust en eigelijk dus nog helemaal niet klaar voor een nieuwe dag. Ga daarom op tijd naar bed en probeer genoeg slaap te krijgen. Hoeveel slaap jij precies nodig hebt, hangt van een aantal factoren af. Probeer in de eerste instantie gewoon een nachtrust van 8 uur aan te houden.

 2. Sta op tijd op

  Zet je wekker niet op vijftien minuten voor je naar je werk moet, maar zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt om jezelf klaar te maken voor de dag. Wanneer je moet haasten word je hier namelijk alleen maar chagrijnig van. Zet wel een wekker die je op de juiste manier wekt. Als je slecht tegen lawaai kunt, probeer dan een wekkerradio met een leuk muziekje. Een wekker die alleen maar lawaai maakt zal in dat geval niet bevorderlijk zijn voor je humeur.

 3. Kom direct in beweging

  Als je net wakker bent, dan blijf je het liefst nog eventjes lekker liggen. Dit maakt het opstaan niet makkelijker en dus zeker niet leuker. Zet daarom altijd een glas water naast je bed. Drink hiervan zodra je opstaat. Je moet hiervoor in beweging komen én door je lichaam wat ‘smeerolie’ te voorzien komt ook je lijf helemaal in beweging.

 4. Maak het jezelf gemakkelijk

  Je kleding die helemaal verkreukt of nog niet droog blijkt te zijn, het brood dat op één droog sneetje na op is, je schoenen die eigenlijk nog gepoetst zouden moeten worden: allemaal tijdvreters die zeker op een vroeg tijdstip funest zijn voor je humeur. Bereid je vertrek daarom de avond ervoor vast voor door de juiste kleding klaar te leggen en bijvoorbeeld je ontbijt vast klaar te zetten.

 5. Ontbijt!

  Ook al moet je er ’s morgens misschien nog helemaal niet aan denken: ontbijt! Je hoofd staat er nog niet naar, maar je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig. Dit hoeft niet altijd een complete sandwich te zijn met versgeperste jus te zijn; een eenvoudig bolletje, een cracker of een flink glas drinkontbijt is ook al een goed begin.

 6. Plan je dag

  Zeker ’s morgens is het vervelend als je nog geen goed overzicht hebt over de dag die gaat komen. Bedenk je daarom ’s morgens alvast wat de dag allemaal voor je in petto heeft. Kijk in je agenda, ga na of je afspraken hebt staan, bekijk deadlines en kijk waar je tijd kunt vinden om nog wat leuks voor jezelf te doen. Dit laatste helpt je om ook alle ‘moetjes’ van die dag leuker te maken, waardoor je in ieder geval met een vrolijk gevoel aan de dag kunt beginnen.

 7. Druk je ochtendhumeur actief de kop in

  Als je al deze dingen gedaan hebt, dan is de kans klein dat je nog steeds last hebt van een ochtendhumeur. Mocht dat wel het geval zijn, sta er dan zelf ook eens bij stil. Als je merkt dat je kribbig wilt reageren op de vraag van een collega, of schrikt van je eigen spiegelbeeld, probeer dan even tot rust te komen en in jezelf (of naar jezelf!) te lachen. Je zult zien dat jouw positieve houding ervoor zorgt dat mensen jou ook positief benaderen én dat tegenslagen toch eigenlijk niet eens zo heel groot zijn. Als je daar niet vrolijk van wordt...

Do's

 • Probeer te blijven lachen: je kunt jezelf ook chagrijnig praten
 • Houd je nieuwe goede gewoonten minimaal een maand vol, dan kost het je bijna geen moeite meer
 • Bouw voldoende beweging in in je dagritme. Dit is niet alleen goed tegen een ochtendhumeur, maar werkt ook prima tegen negatieve gedachten of een (winter-)dipje
 • Experimenteer met andere dingen die jou van je ochtendhumeur af kunnen helpen: wakker worden met een leuk muziekje, een extra lange douche, of bijvoorbeeld hardlopen voor je naar je werk gaat!

Don'ts

 • Denk niet dat het allemaal wel meevalt met je ochtendhumeur; je omgeving heeft er last van, maar je presteert zelf ook slechter als je in een negatieve spiraal zit

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!