Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Slaap » Hoe doe ik een powernap
4

Hoe doe ik een powernap

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe doe ik een powernap
Drie uur slaap in slechts 20 minuutjes: het klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar kan écht - dankzij een powernap! Als je er dus echt even helemaal doorheen zit en bang bent om midden op de dag in slaap te vallen, dan kun je het beste je schema voor de komende twintig minuten even vrijmaken!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Plek om even te slapen
 • Stopwatch, telefoon of wekker
 • Kussen (optioneel)

Stappen

 1. Zie het belang van een powernap

  Over het algemeen heerst in Nederland nog de mening dat overdag slapen voor kinderen, ouderen of luie mensen is. Als jij dat ook denkt, kun je jezelf onbewust blokkeren. Niet doen dus. Een powernap is juist voor ultraproductieve mensen die hun hersenen even rust willen geven. Bedenk je dat grootheden als Bill Clinton en Thomas Edison ook liefhebbers waren van een regelmatige powernap en schaam je er dus niet voor!

 2. Plan je powernap

  Als het een beetje kan, dan is het verstandig om je powernap zoveel mogelijk in de ochtend of na het middageten te plannen. Dan is de kans namelijk het grootst dat je niet in een diepe slaap terecht komt, waar je jezelf misschien niet na 20 minuten uit los kunt rukken. Als je dan nog niet moe bent of nog geen behoefte hebt aan een powernap, doe het dan gewoon op een ander tijdstip.

  Wanneer je ook gaat 'nappen': probeer de inname van caffeïne een beetje te beperken, zodat je zo snel mogelijk in slaap valt!

 3. Zoek een rustig plekje

  Even lekker slapen gaat natuurlijk niet achter je bureau, waar je je collega's hoort praten, of waar je steeds gestoord wordt door de telefoon. Zoek dus een rustig plekje op, het liefst met een bank of bed. Nog beter is het om ook een kussen en een dekentje te hebben, zodat je lijf tijdens je dutje niet te sterk afkoelt.

  Als je slaapruimte ramen heeft, dan kun je de gordijnen het beste even dicht doen. Hang daarnaast - indien nodig - even een bordje op met 'Niet storen'. Zo voorkom je ongewenste interrupties.

 4. Zet je wekker

  Als je een lekker plekje gevonden hebt en jezelf een beetje geïnstalleerd hebt, dan kun je de wekker op 20 minuten zetten. Leg de wekker in de buurt, zodat je hem wel hoort als hij af gaat. Probeer er wel voor te zorgen dat je het schermpje niet kunt zien, zodat je niet steeds in de verleiding komt om te kijken hoe lang je nog hebt.

 5. Ga lekker slapen!

  Doe je ogen dicht en ontspan je helemaal. Probeer jezelf niet te dwingen om in slaap te vallen, want dan is de kans groot dat het juist niet lukt. Blijf gewoon lekker liggen en richt je alleen op je ontspanning. Als je normaal gesproken voor het slapen gaan een paar keer omdraait, kun je dat nu ook doen. Alles om je te helpen de slaap snel te vatten!

 6. Sta weer op

  Als de wekker afgaat is het zaak direct op te staan. Blijf niet liggen, ook al voel je je nog moe of was je net lekker aan het slapen. Als je namelijk langer blijft liggen dan de aangegeven twintig minuten, word je vaak alleen maar extra vermoeid. Bovendien loop je dan het risico dat je 's avonds niet meer in slaap komt.

  Voel je je nog niet helemaal wakker? Fris dan even je gezicht op met een koude plens water. Jij kunt er nu voorlopig weer even tegenaan!

Do's

 • Sta direct op als het alarm afgaat
 • Ga - als je in de gelegenheid bent - gerust in bed liggen; misschien helpt het met in slaap vallen
 • Neem net voor je gaat slapen wél een bakje koffie: de caffeïne zal dan gaan werken als je weer wakker wordt, waardoor je een echte kickstart krijgt!

Don'ts

 • Dwing jezelf niet om in slaap te vallen, dat werkt niet
 • Blijf niet te lang liggen
 • Zet je alarm niet op meer dan 20 minuten

Bron

Meer uitleg