Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe houd ik kippen
4

Hoe houd ik kippen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe houd ik kippen
Beeld je in: Je wordt ’s ochtends wakker van het gekraai van de haan, rekt je nog even extra uit en glipt in je pantoffels en duster terwijl je de trap af stiefelt. Van de voordeurmat grijp je de ochtendkrant en scan je de headlines terwijl je naar het kippenhok in de achtertuin loopt waar vandaag weer twee kakelverse eitjes op je liggen te wachten. Kopje koffie erbij en jouw zaterdagochtend kan niet meer stuk. Houd je kippen, dan ben je niet alleen verzekerd van verse producten, je weet ook zeker dat ze een goed leven hebben. Daar ben jij tenslotte verantwoordelijk voor. Maar er komt wel iets meer bij kijken dan wat planken, gaas, kippen en een zak voer. Een korte cursus: Hoe houd ik kippen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Kip(pen)
  • Kippenhok (met dag- en nachtverblijf)
  • Eventueel: vergunning voor hok
  • Voer (legmeel, granen, grit)
  • Oude kranten
  • Vitaminen
  • Zand
  • Hark

Stappen

  1. Kies je kip

    Je hebt grote kippen, krielkipjes, sierkippen en kippen die gewoon functioneel zijn omdat ze veel eieren leggen. Met andere woorden: kippen heb je in alle soorten en maten. In algemene lijnen kan je er vanuit gaan dat bolle kippen rustiger zijn dan kippen die meer de vorm van een vogel hebben.
    Populair rassen zijn bijvoorbeeld de Barnevelder en de Welsumer. De parmantige roodbruine Barnevelder is erg rustig en heeft geen enorm hok nodig om dat ook te blijven. Ze zijn aanhankelijk en leggen mooie bruine eieren. De van oorsprong Nederlandse Welsumer heeft een mooie vacht en ook een zeer goede leg. Deze kippensoort groeit echter wel heel snel en heeft daarom al van kleins af aan goede voeding nodig.

    Bedenk daarom eerst waarom je kippen wilt en ga daarna op zoek naar de soort die het best bij deze wensen past.

  2. Ga na of je een vergunning nodig hebt voor het kippenhok

    Dierenverblijven (dus ook voor een konijnen- of hondenhok) die maximaal één meter hoog zijn en een oppervlakte hebben van maximaal twee vierkante meter hebben geen vergunningsplicht. Dat betekent dat voor alles dat groter is wel een vergunning moet worden aangevraagd.

  3. Schaf een hok aan of bouw er zelf een

    De grootte van je kippenhok is afhankelijk van het soort en het aantal kippen dat je neemt. Informeer daarom ook even bij de verkoper of hij nog tips voor je heeft. In hoofdlijnen moet een kippenhok aan een aantal voorwaarden voldoen:

    • Plaats het hok op een plek waar zowel schaduw als zon is
    • Zorg dat de kippen voldoende rust hebben. Zet het hok dus niet naast het hondenhok of langs de weg
    • Verwijder alle giftige planten in de omgeving
      Ongeschikt zijn onder andere de kastanje (stekels van de bolsters blijven in de kippenhals steken), Goudenregen (giftige zaden), Taxus (uitermate giftig) of de Roos (stekels kunnen de kip verwonden. Wel geschikt zijn: de appelboom (vitamines), de Ceder op Spar (schaduw) en Klimop (beschutting tegen insecten).
    • Zorg dat het hok goed geventileerd wordt (door gaas te gebruiken) en niet te vochtig is
    • Evolutionair gezien slapen kippen graag hoog (vroeger in bomen). Zorg ervoor dat in het nachthok (een donkere ruimte) een stok hangt, zodat de kip ook letterlijk ‘op stok’ kan gaan.
  4. Verzorg de kippen

    Voer en vers water: twee dingen die een kip onbeperkt tot haar beschikking moet hebben. Een kip bepaalt namelijk zelf zijn benodigde hoeveelheid; kippen met overgewicht zal je niet tegenkomen. De waterbak moet op een plekje komen waar de kip er niet doorheen kan lopen of op de rand kan gaan zitten. Aan de voeten van een kip zitten veel bacteriën die het water vervuilen. Ververs elke dag het water.

    De voederbak moet een dakje hebben, zodat de uitwerpsels van de kippen niet in het voer kunnen vallen. Jonge kippen (kuikens) eten de eerste periode opfokvoer om te zorgen dat ze zich goed ontwikkelen. Pas als ze aan de leg raken, geef je de kippen legmeel (stimuleert de leg van eieren). Als bijvoer geef je de kippen granen (zonnebloempitten, maïskorrels, tarwekorrels) en grit (kleine schelpjes). Grit zorgt voor een goede kwaliteit van de eierschalen.

  5. Verzorg het kippenverblijf

    Kippenhokken moeten met enige regelmaat schoongemaakt worden zodat de beestjes niet ziek worden van hun eigen uitwerpselen. Heel eenvoudig kan dat door het hok op tegels te plaatsen, zodat ongedierte niet vanuit de grond bij de kippen kan komen. Strooi vervolgens over de tegels een laag zand. Fijn voor de kippen (kunnen hun favoriete zandbad nemen) en voor jou, want je kunt nu gemakkelijk met een hark het vieze zand verwijderen.

    Een paar keer met jaar moet je flink met de bezem door het hok gaan en al het oude zand vervangen voor nieuw.

    Leg in het nachthok onder de stok een krant om de uitwerpselen op te vangen en vervang deze elke ochtend voor een nieuwe.

  6. Geef de kip extra aandacht als hij in de rui is

    Net als een hond of een kat, past ook een kip haar verenvacht aan op de temperatuur. Vaak laat de kip aan het einde van de zomerperiode een gedeelte van de veren vallen. Op deze plekken groeien nieuwe, dikkere veren om de kip te beschermen tegen de winterkou. De gehele rui duurt ongeveer zes tot acht weken en is een behoorlijke stressvolle periode voor het beest. De kip legt minder of helemaal geen eieren meer. Geef de kippen in deze periode wat extra aandacht in de vorm van granen en vitaminen (verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak) zodat ze weer hun weerstand kunnen opbouwen.

  7. Spiegelei of zachtgekookt?

    Gemiddeld heeft een kip iets meer dan 24 uur nodig om een ei te leggen. Heb jij meerdere kippen, dan ben je elke ochtend verzekerd van een kakelvers ei. Het is trouwens een fabel dat het ongezond is om elke dag een ei te eten omdat een ei veel cholesterol bevat. Het is wel zo dat je dagelijks niet meer dan 300 mg cholesterol moet eten en je met een ei (200 mg cholesterol) daar al snel aan zit.

Do's

  • De kip opsluiten in het (nacht)hok. Als een kip ’s nachts schrikt, zal ze geneigd zijn de ren (het open gedeelte van het hok) in te hollen en niet meer het hok binnen te durven. Resultaat: een gestresste en ’s winters ook een bevroren kip.
  • Een krop sla ophangen. Een ideaal middeltje tegen de verveling; de kip pikt naar de krop die daardoor telkens in beweging komt.
  • Houtvezel in plaats van stro gebruiken in het legnest. Voor het leggen van een ei, produceert een kip nogal wat ontlasting. Gebruik je stro, dan blijft de ontlasting daarop plakken en krijg je vieze eieren.

Don'ts

  • Je kippen eierschalen voeren. Als ze gewend raken aan het eten van eierschalen, zullen ze ook hun eigen eieren kapot pikken.

Bron

o.a. Kippenhokken.nl
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!