Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Paragliding » Hoe vind ik de perfecte paragliding-vliegstek

Hoe vind ik de perfecte paragliding-vliegstek

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vind ik de perfecte paragliding-vliegstek
Als je eenmaal de vrijheid van het vliegen aan een scherm hebt ontdekt is er een grote kans dat je meer wilt. Oefenen in Nederland op het strand of met behulp van een lier. Of ga naar het buitenland, in de bergen lange vluchten maken. Je medepiloten weten vaak de mooiste plekjes te vinden. De wereldwijde paragliding-gemeenschap is relatief klein maar actief op internet. Er zijn talloze sites waarop je de mooiste plekken kunt vinden, inclusief een weersverwachting en een voorspelling van de vliegcondities.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • paragliding-uitrusting
  • enige vliegervaring
  • computer met internet

Stappen

  1. Oefen in Nederland

    Grondoefeningen met je zojuist verworven oefenscherm kun je in principe op ieder groot open veld doen. Zorg dat er geen storende factoren dichtbij staan zoals bomen, heuvels of huizen. Een bekende plek waar veel piloten hun eerste vliegbewegingen maken is de heuvel bij de kunstskibaan in Nieuwegein. Ook het strand is een prima plek om te oefenen. Ga de eerste keer niet alleen, maar zorg dat een ervaren vlieger je kan helpen. Je bent bezig met een groot, imposant luchtvaartuig dat potentieel ongelukken kan veroorzaken. Val geen andere recreanten lastig met jouw bezigheden.

  2. Ga naar de duinen

    Wil je in Nederland het duinsoaren onder de knie krijgen, dan kun je op veel plekken terecht. Let op: duinsoaren wordt gedoogd in Nederland zolang iedereen zich netjes gedraagt. Dat betekent: niet vliegen als je geen brevet hebt, geen andere strandgangers storen en niet in de duinen en natuurgebieden lopen. In Zoutelande is een officiële vliegstek gemaakt in samenwerking met onder andere de KNVvL. Je moet hier een pas bezitten om te mogen vliegen.

  3. Ga lieren in Nederland

    Wil je eens wat anders dan grondoefeningen of soaren? Dan kun je in Nederland ook prima lieren. Je hebt uiteraard altijd iemand nodig met een lier die het apparaat ook kan bedienen. Daarom is het handig om je bij een vliegschool aan te sluiten. De meesten hebben een eigen lierveld, lierinstallatie en instructeurs en liermannen. het vliegveld Valkenburg bij Wassenaar is een bekende plek, evenals Maurik, maar er zijn er veel meer. Vraag bij je vliegschool om informatie.

  4. Ga naar het buitenland

    Landen met bergen hebben voor schermvliegers een groot voordeel. Je hoeft maar op de berg te gaan staan en je kunt al vliegen. Helaas kan en mag het niet overal, maar in veel van de ons omringende landen zijn tientallen uitstekende vliegstekken te vinden.

  5. Kies je niveau

    Heb je net je bergbrevet 2 gehaald, dan is het verstandig om niet meteen op de moeilijkste locaties te gaan vliegen. De genoemde websites geven soms het niveau of de moeilijkheidsgraad aan van de plek. Ook staat er omschreven wat de specifieke risico's van de stek zijn, zoals verraderlijke draaiwind, kans op heftige thermiek of een lastige start of landingsplaats. De beheerders van de startplek weten meestal veel te vertellen over de lokale (eigen) aardigheden van het vliegen. Sla hun advies niet in de wind.

  6. Ga met een vliegreis mee

    Vliegscholen weten uit ervaring de mooiste plekjes te vinden. Bovendien organiseren zij alle logistiek. In je eentje kan het bewerkelijk zijn om boven op de startplek te komen. Ook hebben zij vaak lokale contacten die inzicht hebben in de plekken met de beste vliegcondities. Wil je het meest uit je vliegvakantie halen, ga dan mee met een vliegsafari die de meeste vliegscholen aanbieden. Ze gaan naar diverse landen, tot exotische bestemmingen als Brazilië aan toe en bezoeken tijdens de reis meerdere vliegstekken afhankelijk van de weerscondities. Zie de Hoedoe 'Hoe leer ik veilig paragliden' voor tips over vliegscholen.

Do's

  • Vraag de locals ter plaatse naar de vliegomstandigheden
  • Zorg dat je het weerbericht kent en kunt interpreteren

Don'ts

  • Zonder brevet of zonder instructeur gaan vliegen
  • Met weinig ervaring zomaar ergens gaan vliegen