Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Spannende beroepen » Hoe word ik politieagent
4

Hoe word ik politieagent

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 180 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik politieagent
Veel mensen willen niets liever dan 'bij de politie'. Logisch; politieagenten hebben afwisselend werk en beleven elke dag wel iets. Je kunt het echter niet zomaar worden; voordat je als politieagent aan de slag kunt, moet je een heel traject doorlopen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Motivatie
  • Goede conditie
  • IJzeren geduld én discipline

Stappen

  1. Bekijk de vacatures

    Hoewel het je altijd vrij staat om een open sollicitatie te versturen, kun je het beste ook even de vacatures bekijken. Dan kun je gericht op een functie solliciteren en zie je direct of je voldoet aan de eisen. Het vereiste opleidingsniveau per functie verschilt. Als je een vmbo-kb diploma hebt, dan kun je agent worden. Des te hoger je vooropleiding, des te meer mogelijkheden je bij de politie hebt.

  2. Bekijk of je aan de eisen voldoet

    Als je een vacature gevonden hebt, is het belangrijk te controleren of je enigszins aan de eisen voldoet. Voor agent gelden een aantal algemene eisen, namelijk:

    • Minimaal een vmbo-kb diploma
    • Minimale leeftijd van 18 jaar (solliciteren mag wel al een half jaar voor je 18 wordt)
    • Je moet van onbesproken gedrag zijn
    • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben en de Nederlandse taal beheersen
    • Je moet je rijbewijs B hebben, of dit binnen een jaar willen halen
    • Je goed kunnen zien en een goede conditie hebben
    • Je moet een zwemdiploma hebben of kunnen laten zien dat je goed kunt zwemmen

    Deze eisen zijn over het algemeen niet onderhandelbaar; als je er niet aan voldoet, kom je niet in aanmerking voor een functie en wordt je sollicitatie niet meegenomen in de selectieronde.

  3. Solliciteer

    Als je voldoet aan de eisen die worden gesteld, dan kun je solliciteren. Schrijf een sollicitatiebrief waarin je aangeeft waarom je bij de politie wilt werken. Zorg er ook voor dat duidelijk wordt dat je aan de gestelde eisen voldoet. Probeer ervoor te zorgen dat je sollicitatiebrief opvalt, zonder dat je zo uit de toon valt, dat het een negatieve impact kan hebben.

    Houd er bij het versturen van je sollicitatie rekening mee dat het hele proces ongeveer een half jaar in beslag kan nemen en dat je - soms op korte termijn - opgeroepen kunt worden voor diverse tests en selectierondes. Bedenk je ook goed dat je maar op één functie tegelijk mag solliciteren. Kies dus de functie waarvan je denkt dat deze het beste bij je past.

  4. Ga naar de voorlichting

    Nadat je sollicitatie ontvangen is, word je uitgenodigd voor een voorlichtingsochtend, -middag of -avond. Die voorlichting wordt per regio georganiseerd en is bedoeld om je meer inzicht te geven in het vak van agent. Politieagent zijn is niet alleen uitdagend, je krijgt ook te maken met ernstige zaken. Daar moet je wel tegen kunnen. Je kunt tijdens deze voorlichting ook vragen stellen.

    Voor de agenten die de voorlichting geven is dit ook een manier om een voorselectie te maken. Het kan zijn dat je na deze bijeenkomst wordt afgewezen.

  5. Doorloop de eerste testdag

    Ziet het korps je wel zitten en mag je doorgaan met de procedure? Dan is de volgende stap het doorlopen van de testdag deel A. Deel A duurt een hele dag en is verdeeld in twee onderdelen; een sporttest en een cognitieve capaciteitentest. De eerste test toont aan of je voldoende conditie hebt om het werk uit te kunnen voeren. De eisen voor de test zijn afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Iedereen moet vijf rondes oefeningen doen, die variëren van sprinten, over een bok springen, een zware kar voortduwen of meetrekken en over bankjes springen. De normtijden variëren van 3 minuten en 7 seconden voor mannen jonger dan 19 jaar tot 4 minuten en 50 seconden voor vrouwen tussen de 60 en 64 jaar oud.

    De tweede test laat zien of je qua intelligentie en taalvaardigheid ook over voldoende niveau beschikt. Deze test leg je af achter de computer en bestaat onder meer uit letterreeksen, woordcombinaties en cijferreeksen.

  6. Rond het psychologisch onderzoek goed af

    Hoewel de eerste testdag erg uitdagend is, is het de tweede testdag waar de meeste kandidaten afvallen. Tijdens deze dag wordt goed gekeken of je geschikt bent voor het vak. Dit gebeurt door middel van een persoonlijkheidsvragenlijst, een psychologisch interview en een praktijkproef, een rollenspel.

    De vragenlijst mag je zelf invullen en wordt daarna met een psycholoog besproken. Het psychologisch interview wordt eveneens met de psycholoog gehouden. Die vraagt naar persoonlijke ervaringen, ook uit het verleden. Op die manier kan de psycholoog beoordelen of je het in je hebt om politieagent te worden en of je de druk die hiermee gepaard kan gaan aan kunt.

    Tijdens het rollenspel mag je je vaardigheden in de praktijk brengen. Je krijgt een situatie voorgespiegeld, waarbij je te maken krijgt met een probleem. Dat kan bijvoorbeeld een boze klant zijn. Een selectieadviseur bekijkt hoe je de situatie oplost, wat je zegt en wat je doet.

  7. Wacht de resultaten af

    De resultaten van de eerste testdag hoor je meteen, op de resultaten van de tweede testdag moet je ongeveer een week wachten. Je krijgt dan een psychologisch rapport toegestuurd. Hierin staat of je wel of niet voldoet aan de landelijke norm. Als dat het geval is, moet je aangeven dat het rapport mag worden doorgestuurd aan het korps in de regio waarin je gesolliciteerd hebt.

    Ben je niet door deze test heen gekomen? Dan moet je een jaar wachten voor je het weer mag proberen.

  8. Voer een regiogesprek

    Op basis van de gegevens in je psychologische rapport, kun je worden uitgenodigd voor een regiogesprek. Dit is een gesprek met een selectiecommissie. Het gesprek duurt ongeveer een uur en is bedoeld om je sollicitatie nog eens uitvoerig te motiveren en kennis te maken. Als dit gesprek leidt tot een positief advies, wordt over het algemeen een intentie tot aanstelling aangegeven. Dat betekent dat je de baan hebt, mits je ook door de medische keuring en het antecedentenonderzoek komt.

  9. Onderga de medische keuring

    Hoewel je bij de sporttest al hebt laten zien dat het met je conditie goed zit, wil de Politie zeker weten dat je helemaal gezond bent. Daarom maakt een medische keuring vast onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

    Je vult hiervoor eerst een vragenlijst in. Daarna volgt een onderzoek waarbij onder meer je bloeddruk en glucose worden gemeten, je lengte en gewicht gecontroleerd, een gehoor- en oogonderzoek gedaan wordt en eventueel (alleen bij 40+) een hartfilmpje gemaakt wordt.

    Daarna worden onder meer je hart, longen, evenwicht, coördinatie, reflexen en evenwicht getest. De arts bepaalt of je geschikt of ongeschikt bent voor het werk en geeft dat advies - zonder de resultaten van het onderzoek - door aan de politieregio.

  10. Bemachtig de Verklaring van Geen Bezwaar

    Voor je daadwerkelijk in het uniform de straat op mag, moet ook nog gecontroleerd worden of alles wat je gezegd hebt klopt, en er geen dingen staan die je functioneren als agent kunnen belemmeren. Hierbij wordt onder meer gekeken of je eerder met politie en justitie in aanraking bent gekomen. Als dat het geval is, wordt gekeken naar de ernst van de situatie. Je hoeft niet (te) bang te zijn voor jeugdzondes die je toekomst verpesten; in de meeste gevallen wordt niet langer dan 8 jaar teruggekeken.

    Dit onderdeel bestaat ook uit een huisbezoek, waarbij agenten bij je thuis komen, om je thuissituatie te bekijken en om vragen te stellen over je privéleven. Je financiën, je hobby's en je vrienden kunnen invloed hebben op je werk en zijn daarom van belang.

    Als er geen problemen naar boven komen, dan krijg je de Verklaring van Geen Bezwaar en mag je aan de slag!

  11. Volg de opleiding

    Hoewel je ongetwijfeld het idee hebt dat je er bent als je de sollicitatieprocedure met succes doorlopen hebt, is dat niet helemaal het geval. Omdat er geen algemene opleidingen zijn tot politieagent, mag je na een succesvolle sollicitatie aan de slag op de politieacademie. Daar volg je een opleiding waarin je jezelf wederom moet bewijzen. De opleidingen combineren praktijk met theorie. De opleiding tot politieagent duurt 2 jaar en 4 maanden. Let op; ook tijdens de opleiding kun je nog afvallen. Wél wordt je opleiding voor je betaald en krijg je in deze periode ook al een (relatief laag) salaris uitgekeerd. Je bent dus als het ware al aan het werk, maar leert ook nog.

Do's

  • Trainen, trainen, trainen! De sporttest is één van de tests waarop veel mensen uitvallen. Zorg er dus voor dat je in topconditie bent. Concentreer je vooral op intervaltraining, dat geeft je de beste voorbereiding
  • Ben je in het verleden met de politie in aanraking gekomen of heb je mensen in je nabije omgeving die ernstige feiten op hun naam hebben staan? Geef dit dan zo vroeg mogelijk in het traject aan, zodat je zeker weet of dit geen belemmering vormt voor je aanstelling. Hier is al ruimte voor tijdens de voorlichting

Don'ts

  • Laat je niet gek maken. Je bent niet de enige die graag bij de politie wilt; op internet zijn talloze fora te vinden waarin mensen discussiëren over de beste manier om bij de politie te komen. Het is echter het beste om je eigen route te volgen en je motivatie altijd scherp in beeld te houden

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!