
Hoe word ik rijinstructeur
Document acties
- Tijdshoeveelheid 300 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Tijd en motivatie
- Lesauto (optioneel, maar wel heel handig om te oefenen en om later ook les te geven)
Stappen
-
Zorg voor de juiste vooropleiding
Om rijinstructeur te worden, moet je een opleiding volgen. Voor je echter aan die opleiding begint, moet je de juiste vooropleiding hebben. Dit betekent dat je in het bezit moet zijn van een diploma van een van de volgende opleidingen:
- MAVO
- VMBO
- LBO
- VBO
Heb je deze opleidingen niet afgerond? Dan kun je via IKBI ook een Geschiktheidstest WRM doen.
-
Volg een opleiding
De opleiding tot rijinstructeur is bij verschillende instituten te volgen, bijvoorbeeld bij hét nationale opleidingsinstituut, De VerkeersAcademie. De opleiding tot rijinstructeur duurt zes tot negen maanden en is ook in deeltijd, 's avonds of op zaterdagen te volgen. Uiteraard is dit afhankelijk van waar je de opleiding volgt.
De opleiding bestaat uit een theoretisch deel en een praktijkdeel. Beide delen moeten worden afgerond met een examen. -
Schrijf je in voor het examen
Je kunt je via ibki inschrijven voor het examen. Je krijgt vervolgens per post een uitnodiging voor het examen. Op de dag dat je examen doet, moet je het volgende meenemen:
- Je uitnodigingsbrief
- Een pen
- Geldig legitimatiebewijs
- Eventuele andere documenten die in de uitnodigingsbrief vermeld worden
Heb je een theorie-examen? Dan hoef je geen speciale kleding aan. Voor een praktijkexamen moet je wél veiligheidsschoenen en bij voorkeur werkkleding aantrekken.
-
Haal het WRM-examen
In Nederland mag je pas officieel rijinstructeur worden als je het WRM-examen met goed gevolg hebt afgelegd. Dit examen is de gebruikelijke afsluiting van je opleiding en levert je het certificaat rijonderricht op grond van de Wet rijonderricht motorvoertuigen (WRM) op.
-
Laat je regelmatig bijscholen
Rijinstructeurs zijn verplicht zich regelmatig bij te laten scholen. Dit kan via theoriecursussen en via praktijkoefeningen. Via de website van ibki kun je zien voor wanneer je je bij moet laten scholen. Je kunt de bijscholing zelf inplannen, maar dit moet wel voor een uiterste datum gedaan worden.
Do's
- Laat je regelmatig bijscholen. Juist op de weg is het belangrijk dat je weet wat je doet
- Informeer bij rijscholen of je via hen de opleiding kunt doen, dat bespaart je veel geld
Don'ts
- Ga niet zomaar examen doen. Je hoeft in principe niet per se een opleiding te doen, maar het is beter van wel. Bovendien is de kans dat je het examen haalt dan veel groter