Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe was ik mijn auto zonder te krassen
3

Hoe was ik mijn auto zonder te krassen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe was ik mijn auto zonder te krassen
De meeste moderne wasstraten werken inmiddels met een zeemsysteem om je auto weer helemaal glanzend te krijgen. Dankzij dit systeem krijg je geen krassen op je auto. Als je niet in de buurt woont van een autowasstraat, of er liever geen geld aan uitgeeft, dan kun je ook zelf je auto wassen. Wel moet je opletten voor het krassen, want als de lak van de auto beschadigd raakt, dan zet je de deur open voor roest!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Twee sponzen
 • Twee emmers (of één emmer en een tuinslang)
 • Water
 • Microvezelhanddoek
 • Washandschoen
 • Zachte doek
 • Goede autoshampoo (liever niet met wax)
 • Tuinslang (optioneel)
 • Dopje glansspoelmiddel (optioneel)
 • Goede was (optioneel)

Stappen

 1. Zoek een mooi plekje en zet je benodigdheden klaar

  Zoek eerst een mooi plekje om je auto te wassen: het liefst in de buurt van een wateraansluiting. Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om zomaar overal op straat je auto te wassen. Vraag bij je gemeente na of er bij jou in de buurt een verbod geldt. Zet vervolgens al je spullen klaar. Vul de emmers; één met schoon water en één met water en autoshampoo. Voeg eventueel een dopje glansspoelmiddel toe aan de emmer met het schone water. Als je een tuinslang gebruikt, dan heb je in principe niet twee emmers nodig, maar het is wel handig om je handschoen mee uit te spoelen.

 2. Spuit je auto af

  Spuit je auto eerst even goed af. Zo verwijder je vast stof en zand, waardoor je de kans op krassen aanzienlijk verkleint. Bovendien blijft je water schoner als de auto wat minder vies is en hoef je dus minder vaak nieuw water te halen.

 3. Zeep je auto voorzichtig in

  Als je je auto goed inzeept met autoshampoo, dan wordt het vuil losgeweekt. Pak daarom een emmer met wat autoshampoo en je washandschoen en zeep je auto deel voor deel in. Oefen geen druk uit bij het inzepen; je wilt geen beschadigingen aan je lak! Spoel je washandschoen tijdens het inzepen regelmatig uit. Het wol van de washandschoen houdt het vuil vast en door de handschoen steeds uit te spoelen, smeer je niet steeds hetzelfde vuil uit over de auto. Werk de auto in delen af en spoel het sop af nadat het een minuutje in heeft kunnen trekken. Maak voor het afspoelen gebruik van een tuinslang of een emmer met schoon water en een beetje glanskoelmiddel. Gebruik tijdens het insoppen altijd voldoende water. Als je je water niet vaak genoeg ververst, blijft je spons vol met zand zitten en krijg je zeker krassen.  Vergeet tijdens het insoppen je spiegels, wieldoppen en rubbertjes niet. Spuit je auto vervolgens nog eens een keer helemaal goed af.

 4. Droog je auto af met een zachte doek

  Om strepen en vlekken te voorkomen, droog je de auto nadat je hem gewassen hebt helemaal af. Gebruik hiervoor een zachte microvezel handdoek; hiermee is de kans op krassen klein. Pak wel een nieuwe of een schone doek. Als je eerder al een dopje glansspoelmiddel in het afspoelwater hebt gedaan, dan kun je deze stap overslaan; de auto droogt dan streeploos op!

 5. Smeer je auto in met was

  Deze stap is niet noodzakelijk, maar wel bevorderlijk voor de conditie van de lak. Bovendien kan het smeren van een goede was je de volgende keer veel werk schelen! Gebruik een was van goede kwaliteit, bijvoorbeeld bij een tankstation of de garage vandaan. Laat de was even inwerken (op de verpakking kun je zien hoe lang) en wrijf de auto vervolgens met een zachte doek uit. Je kunt nog testen of de was goed is aangebracht door te kijken of een druppel water erop blijft liggen. Als dat het geval is, ben je helemaal klaar!

 6. Blijf je auto regelmatig wassen

  Als je je auto regelmatig blijft wassen, dan hebben vuil en zand geen kans om zich te hechten op je auto. Zo verklein je dus ook de kans dat je tijdens het wassen krassen in je lak krijgt. Overdrijf niet; één wasbeurt in de week of per twee weken is ruim voldoende.

Do's

 • Gebruik veel water
 • Spoel de auto van boven naar onder af
 • Was je auto regelmatig, dat scheelt je schrobwerk en kans op krassen

Don'ts

 • Gebruik nooit schuurmiddel of schuursponsjes
 • Gebruik liever geen autoshampoo met wax; dan sluit je het vuil in, waardoor er alsnog krassen en – op de termijn – roestplekjes kunnen ontstaan.

Bron

Instructieboekje Toyota Aygo: Wassen en in de was zetten van uw Toyota

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!