Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe vraag ik een nieuw kentekenbewijs aan
3

Hoe vraag ik een nieuw kentekenbewijs aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Met een kentekenbewijs laat je zien dat een auto van jou is. De politie kan om het kentekenbewijs vragen als je aangehouden wordt voor controle en je hebt het document ook nodig als je je auto wilt verkopen. Als je je kentekenbewijs (of een deel daarvan) kwijt bent, zul je dus direct een nieuw bewijs aan moeten vragen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Formulier ‘aanvraag voor vervanging van een vermist kentekenbewijs’
 • Je kenteken
 • Je Voertuigidentificatienummer (VIN)
 • Je BSN (sofinummer)

Stappen

 1. Zoeken!

  Zoek voor je een nieuw kentekenbewijs aanvraagt eerst overal om te kijken of je het bewijs toch niet ergens kunt vinden. De RDW geeft aan dat veel van de kwijtgeraakte kentekenbewijzen binnen twee of drie dagen na het indienen van de aanvraag weer opdoken. Je kunt je aanvraag niet altijd kosteloos annuleren. Goed zoeken kan je dus veel geld besparen!

 2. Vind je VIN

  Als je het bewijs echt nergens kunt vinden, dan kun je bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) de aanvraagprocedure opstarten. Bij de aanvraag worden er om een paar gegevens gevraagd, waaronder het Voertuigidentificatienummer (VIN). Dit nummer is ingeslagen in het frame van je auto, maar zit niet in iedere auto op dezelfde plek. Zoek jouw VIN daarom van tevoren op. In het instructieboekje staat meestal waar je het nummer kunt vinden.

 3. Vul het aanvraagformulier in

  Haal vervolgens het formulier ‘aanvraag voor vervanging van vermist kentekenbewijs’ op bij één van de grotere postkantoren/een RDW kantoor, of vul het online formulier in op de website van RDW. Hierin wordt gevraagd naar de reden van de aanvraag, het kenteken, het VIN en je persoonlijke gegevens.

 4. Betaal en verstuur de aanvraag

  Een nieuw kentekenbewijs is niet gratis. De kosten betaal je via iDEAL (internet) of via de aangehechte acceptgiro bij het papieren aanvraagformulier. De betaling via iDEAL wordt sneller verwerkt en is daarom aan te raden. Nadat je de acceptgiro hebt ingevuld of de betaling via iDEAL hebt verwerkt, verstuur je het formulier. Je aanvraag wordt nu in behandeling genomen.

 5. Ontvang het nieuwe kentekenbewijs

  Je ontvangt binnen 10 werkdagen per post een nieuw kentekenbewijs. Hierop staat je kenteken mét een duplicaatcode. Was je kenteken eerst SP-SK-36, dan staat er nu boven de 'SP' een klein eentje. Als je al eerder een nieuw bewijs hebt aangevraagd, dan kan hier ook bijvoorbeeld een tweetje of een drietje staan. Bewaar het nieuwe kentekenbewijs op een veilige plek. Je oude kentekenbewijs kun je door de papierversnipperaar halen.

 6. Vervang je kentekenplaten

  Op je nieuwe kentekenbewijs staat nu een kenteken dat niet meer volledig overeen komt met je originele kenteken, waardoor ook je kentekenplaat niet helemaal meer klopt. Vanaf 2003 is het verplicht gesteld om in dit geval ook je kentekenplaten te vervangen. Nieuwe kentekenplaten kun je aanvragen bij een kentekenfabrikant bij jou in de buurt. Voor een nieuwe kentekenplaat betaal je ongeveer €30,- tot €40,-. Als je je auto verkoopt aan een garage, loont het de moeite om even te vragen of dit nodig is: veel garages doen hier niet moeilijk over en zo bespaar jij je het geld én de moeite!

Do's

 • Bewaar je kentekenbewijs op een plaats die je kunt onthouden, zodat je het niet zelf kwijt raakt.

Don'ts

 • Vervang niet zomaar je kentekenplaten: bij de verkoop aan een garage is dit niet altijd noodzakelijk.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!