Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe maak ik het interieur van mijn auto schoon

Hoe maak ik het interieur van mijn auto schoon

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het feit dat andere mensen je zien rijden, kan je soms nog bewegen om je auto van buiten te wassen. Maar hoe zit het met de binnenkant? Ziet die er prachtig schoon uit, of is dat eigenlijk een zwijnenstal? Als dat laatste bij jou het geval is, dan helpen we je graag op weg met veel tips om die zwijnenstal uit te mesten.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Vuilniszak
 • Twee dozen
 • Stofzuiger (en eventueel een verlengsnoer)
 • Doekje en cockpitspray of emmer met allesreiniger

Stappen

 1. Haal alles uit je auto

  Het interieur van je auto schoonmaken gaat niet echt makkelijk als de auto helemaal vol zit. Haal daarom alles uit je auto. Sorteer het direct: wat weg kan, doe je in de vuilniszak. Wat echt in de auto hoort en er daarna weer terug in moet, doe je in de eerste doos. De tweede doos is bedoeld voor spulletjes die eigenlijk ergens anders opgeborgen moeten worden. Denk aan die potten die je weken geleden al gehaald hebt.

 2. Loop een extra controlerondje

  Je kunt denken dat je alles uit je auto hebt gehaald, maar als je de stoelen naar voren of naar achteren klapt, de klep open doet, matjes eruit haalt en goed onder de stoelen voelt/kijkt, zul je ongetwijfeld nog wat tegen komen. Kijk niet alleen naar plekken waar je zelf wat neer zou leggen; voor hetzelfde geld heb je een keer een passagier gehad die iets heeft laten liggen of laten vallen.

 3. Haal de tweede doos leeg

  De doos die bedoeld is voor spullen die elders opgeborgen moeten worden, haal je meteen leeg. Niet door alles ergens anders neer te kwakken, maar door die spulletjes direct op te ruimen. Als je daarmee wacht tot je auto schoon is, dan kun je er vergif op innemen dat die doos er volgende week nog staat. En die week erna nog.

 4. Zuig de auto schoon

  Is de auto helemaal leeg? Zet de stofzuiger dan aan en zuig alles schoon. Als je handig bent, werk je van boven naar beneden en zet je eerst even het zachte stofkapje op de stofzuiger, waarmee je het dashboard afneemt. Haal ook de matjes eruit en sla die goed uit, zuig onder de matjes, vergeet de achterbak niet en sla geen gaatje of kiertje over. Dit is een dankbaar werkje: pas als je gaat stofzuigen, merk je hoeveel viezigheid zich al in je auto verzameld heeft.

 5. Geef je interieur een sopje

  Na het stofzuigen kun je je interieur nog een sopje geven. Neem in ieder geval het dashboard af. Vergeet hierbij ook niet je stuur. Haal ook een doekje over de ramen; je zou het misschien niet denken, maar ook van binnen kunnen ramen behoorlijk vies worden. Denk daarnaast aan je pook, je handrem en andere plastic of metalen delen. Als je hiervoor cockpitspray of allesreiniger gebruikt, ruikt je auto na afloop ook weer heerlijk fris.

 6. Ruim je auto weer in

  Is alles schoon? Ruim je auto dan weer in. Doe alleen de spulletjes in je auto die ook echt in je auto horen. Leg ze direct op een logische plaats neer, zodat je ze meteen kunt pakken als je ze nodig hebt.

Do's

 • Zet de wekker. Juist met opruimen is het erg makkelijk om je af te laten leiden en uiteindelijk wél de tijd kwijt te zijn, maar niet het gewenste resultaat bereikt te hebben

Don'ts

 • Stel niets uit. Als je eenmaal alles opgeruimd hebt, houd je daar ook een prettig gevoel aan over. Dat heb je niet als je je dozen vervolgens alsnog ergens laat staan voor 'later'

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!