Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Spannende beroepen » Hoe word ik een piraat
3

Hoe word ik een piraat

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik een piraat
Geen schat is onbereikbaar, geen schip te snel. Piraten krijgen nu eenmaal altijd wat ze willen. En sinds Captain Jack Sparrow het stokje heeft overgenomen van die lelijke Zwartbaard, krijgt de doorsnee piraat tegenwoordig ook de mooiste meisjes. Tja...waarom zou je eigenlijk geen piraat worden?

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Papegaai
 • Houten been
 • Haak
 • Ooglapje
 • Hoed of hoofddoek
 • Zwaard
 • Oorbellen
 • Tatoeages
 • Stinkende adem
 • Vlag met een doodshoofd
 • Schip
 • Hang naar avontuur

Stappen

 1. Heb een goede reden

  Er vanuit gaande dat niemand ervoor kiest om maanden, of zelfs jaren met een groep stinkende mannen op een boot te zitten zonder weg te kunnen, moet er dus eerst iets gebeuren om voor het piratenbestaan te kiezen. Rock de Braziliaan, een van de bekendste, maar zeker ook de wreedste van de Nederlandse piraten, had bijvoorbeeld niet genoeg geld om rond te komen toen hij het ruime sop koos. Klaus Störtebeker was een weeskind en vaak slachtoffer van mishandeling voordat hij met zijn twee kompanen de ‘Vitalie-broeders’ vormde en vooral de Deense scheepvaart het leven zuur maakte.

 2. Stop met douchen

  Piraten zijn er in alle soorten, maten en kleuren, maar één ding hebben ze gemeen: ze haten het om zich te wassen. En niet douchen heeft zo ook z’n voordelen. Vieze haren en een stinkende adem zorgen allereerst natuurlijk voor dat extra afschrikwekkend effect. Daarbij is een vette huid beter beschermd tegen de felle zon en zilte lucht. Je huid blijft meer soepel, waardoor je minder snel rimpels krijgt. En van haar dat uitgedroogd is door zeewater en zon, zijn makkelijker dreadlocks te maken.

  Hoe maak je dreadlocks:
  -    Verdeel je haar in strengen van ongeveer 2 centimeter
  -    Toupeer elke streng; dit doe je door met een kam je haar naar   boven te kammen waardoor je veel klitten krijgt
  -    Vlecht je haar slordig in elkaar
  -    Knoop in de boven- en onderkant een touwtje
  -    Toupeer je vlecht door met je vinger het haar naar boven te duwen
  -    Werk je dreadlocks af door ze in te smeren met vet (bijvoorbeeld reuzel)

 3. Zaag een arm of been af of neem een litteken

  Voor een piraat telt maar één ding: aanzien. Ben je niks, dan mag je tot in lengte van dagen elke ochtend het dek zwabberen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je naam maakt. En nu lijkt het erop dat er een causaal verband is tussen het missen van een ledemaat of een groot litteken en je aanzien als piraat. Bekendste voorbeeld is natuurlijk Kapitein Haak, maar ook Olivier Lasseur (ook wel bekend als: de Buizerd) stond bekend om zijn litteken op zijn oog waardoor hij niet goed kon zien.

  Dus pak een zaag als je koelbloedig bent, of zwem een rondje in zee in nabijheid van haaien. Zorg dat je een witte haai treft, en niet de grondhaai of tijgerhaai. De laatste twee zullen je, in tegenstelling tot de eerstgenoemde, met huid en haar oppeuzelen.

 4. Steel een schip

  Een schip is cruciaal voor je piratenbestaan; zonder schip ben je nu eenmaal slechts een landloper. Aangezien je vermogen als piraat waarschijnlijk nihil is, zal je er één moeten stelen. Maar daar ben je tenslotte ook piraat voor!

  Zoek de horizon af naar een mooi exemplaar. Kies wel een klein en behendig schip, zodat je altijd sneller zult zijn dan de schepen die je wilt enteren. Bovendien moet je al over een feilloze zeilkunst beschikken. Doe daarom eerst nog even een zeilcursus en leer het nautisch alfabet uit je hoofd:

   


  Naam Uitspraak
  alfa alfa
  B bravo bravo
  C charlie tsjarlie
  D delta delta
  E echo ekko
  F foxtrot fokstrot
  G golf kolf (zachte k)
  H hotel hotel
  I india india
  J juliet julie-jet
  K kilo kilo
  L lima liema
  M mike maak
  N november november
  O oscar oskar
  P papa pappa
  Q quebec kwiebek
  R romeo romeo 
  S sierra sjerra
  T tango teng-ko (zachte k)
  U uniform joenieform
  V victor viktor
  W whiskey wiskie
  X x-ray eksree
  Y yankee jenkie
  Z zulu zoeloe
  1 one wan
  2 two twoe
  3 three trie
  4 four  for
  5 five vaif
  6 six  siks
  7 seven seven
  8 eight ait
  9 nine niner
  0 zero zeeroo 
 5. ’Verdien’ geld

  Je hebt de looks en het schip, nu nog het geld. Je kunt er voor kiezen om gewoonweg alle schepen aan te vallen die je tegenkomt. Zo heb je kans op een grote buit, maar zeker ook veel meer kans dat je zelf aangevallen wordt.
  Daarom kun je er ook voor kiezen om kaper te worden. Nederlands bekendste kaper (en dus piraat) is Piet Hein. Jazeker, dé Piet Hein die wij al jaren een lofzang brengen met het lied De Zilvervloot. Hein kreeg van de Nederlandse overheid zogenaamde kapersbrieven waarin stond dat hij buitenlandse schepen mocht aanvallen, zelfs als het geen oorlogsschepen waren. Voordeel voor de kapers was dat ze door de bewuste overheid beschermd werden. Nadeel was dat de kapers verplicht waren om de lading die ze hadden buitgemaakt bij de Prijzenbank van de bewuste overheid af te geven die de verkoop van de goederen regelde. Een vast percentage van de opbrengst ging naar de kapitein (1,5 – 2%) en naar de bemanning.

 6. Sterf een memorabele dood

  Als piraat kan je niet zomaar het loodje leggen. Nou ja, het kan wel, maar het maakt de kans om in de geschiedenisboeken terecht te komen aanzienlijk kleiner. Zorg daarom voor iets meer spektakel tijdens jouw laatste momenten op aarde.

  Bij Nicholas Brown, alias de Grote Piraat, werd het hoofd afgehakt door zijn jeugdvriend en later piratenjager John Drudge. Drudge pekelde het hoofd van Brown om mee te nemen als bewijs. Zwartbaard stierf toen hij al vijf keer beschoten en twintig keer gestoken was. Een Engelse luitenant hakte zijn hoofd af en hing het aan de boeg als trofee. De eerder genoemde Levasseur werd, nadat hij eerst zwaar verminkt raakte omdat hij schipbreuk leed, opgehangen in Réunion.

  Het klinkt allemaal een beetje luguber, maar heb jij ooit gehoord van Louis Michel Aury (van paard geworpen), Henry Morgen –alias De Piratenkoning (gestorven aan tuberculose) of Grace O’Malley (gestorven van ouderdom)? Niet dus...de keuze is aan jou!

Do's

 • Houd van alcohol. Het water dat meegaat aan boord is op een gegeven moment op, dan wel besmet. Rum blijft goed en het doodt ook nog eens de bacteriën in je mond.

Don'ts

 • Luister goed naar de kapitein en volg vooral zijn orders op. De straffen voor ongehoorzaamheid (kielhalen, van een loopplank springen) zijn niet al te prettig.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!