Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Spannende beroepen » Hoe word ik een commando

Hoe word ik een commando

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 500 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Ruim tien jaar geleden werd de wet afgeschaft die jongens verplichtte om vanaf hun achttiende levensjaar enkele maanden het leger in te gaan. Elke mannelijke Nederlandse burger krijgt nog wel een dienstplichtbrief waarin staat dat hij is ingeschreven. De opkomstplicht is echter afgeschaft. Je wordt pas opgeroepen als de veiligheidssituatie dat vereist. Sinds de afschaffing van de dienstplicht, moet het leger veel werven om voldoende soldaten te kunnen opleiden. Maar er zijn ook mannen én vrouwen die bewust kiezen voor het soldatenbestaan. Sommigen gaan zelfs een stapje verder en volgen een intensieve training om specialistische operaties uit te voeren. Op het land wordt dit gedaan door het Korps Commandotroepen. De commando onderscheidt zich van een militair doordat hij zelfstandig, gefocust en onder grote druk kan presteren. Iets voor jou?

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Doorzettingsvermogen
  • Concentratie
  • Getraind lichaam
  • Nederlandse nationaliteit
  • Geen hoogtevrees

Stappen

  1. Voldoe aan de voorwaarden

    Voordat je je überhaupt kunt aanmelden voor het selectieproces van het Korps Commandotroepen, moet je voldoen aan een aantal eisen. Dit zijn:
    -    Nederlandse nationaliteit
    -    Tussen de negentien en dertig jaar
    -    VMBO-C met Nederlands of Engels of VMBO KBG
    (heb je een onvoldoende opleiding, dan krijg je tijdens de kennismakingsdagen een capaciteitstest)
    -    geen hoogtevrees
    -    kunnen zwemmen
    -    minimale lengte: 1.65 meter
    -    minimaal gewicht: 65 kg (maar geen overgewicht)
    -    geen losse gebitsprothese
    -    ziektekostenverzekering

  2. Schrijf je in voor de kennismakingsdagen

    Wil je een commando worden, dan moet je verplicht meedoen aan de kennismakingsdagen. Ook als je al soldaat bent. De kennismakingsdagen (je volgt een programma van drie dagen) zijn eigenlijk al onderdeel van de selectie. Tegelijkertijd geven ze jou ook een kijkje in de opleiding en het werk van de commando. Pas na de kennismakingsdagen kan je goed overwogen beslissen of het Korps Commandotroepen iets voor jou is.

    De kennismakingsdagen zijn vooral fysiek (o.a. Coopertest, opdrukken, touwklimmen en zwemmen), maar er wordt ook al gekeken hoe jij je gedraagt en vooral staande weet te houden onder grote druk. Ook krijg je een individueel gesprek om inzicht te krijgen in jouw beweegredenen om commando te worden.
    Elke maand kun je meedoen aan de kennismakingsdagen. Deze zijn op en nabij de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de basis van het Korps Commandotroepen.

  3. Krijg een positief advies

    Na afloop van de kennismakingsdagen krijg je een advies, gebaseerd op je prestaties tijdens de drie dagen. Alleen de beste kandidaten gaan door. Waarom? Als commando moet je onder grote druk nog steeds uiterst geconcentreerd en gefocust zijn en goed kunnen handelen. Als je de opdracht hebt gekregen om een man in een witte djellaba met een bomgordel op de dertiende verdieping van een gebouw uit te schakelen, moet je niet per ongeluk zijn beneden buurvrouw die toevallig een witte jurk draagt neerschieten.

  4. Volg de vooropleiding

    Jaarlijks stroomt ongeveer zestig procent van de deelnemers aan de kennismakingsdagen door naar de opleiding. Tijdens de opleiding valt nog eens tweederde af.
    De opleiding tot commando speciale operaties bestaat uit drie delen. Allereerst volg je de vooropleiding, ook als je al soldaat bent. De vooropleiding duurt acht weken. De ‘spijkerbroeken’ (zo worden burgers genoemd door de commando’s) leren in deze acht weken de militaire basiskennis en –vaardigheden. Voor soldaten is deze vooropleiding een ‘opfrisser’.
    Voorwaarde is wel dat je een bepaald fysiek niveau hebt. Is je fysieke niveau tijdens de kennismakingsdagen te laag, dan krijg je op dat moment te horen hoe je je moet voorbereiden op de vooropleiding.
    De vooropleiding wordt afgesloten met een test waarin wordt gekeken of je op het juiste niveau zit om aan het vervolg van je opleiding te beginnen: de Elementaire Commando Opleiding.

  5. Doorloop de Elementaire Commando Opleiding

    De volgende acht weken van je commando-opleiding breng je grotendeels in een tentenkamp vlakbij de basis in Roosendaal door. In deze weken leer je onder ander om met kaart en kompas te werken, marsen en snelmarsen. Ook heb je geregeld les op de kazerne. In een eindoefening wordt alles wat je in die acht weken hebt geleerd in praktijk gebracht. De laatste dagen moet je nog even met de tanden op elkaar voor de ‘afmatting’. Vijf dagen lang zal je, hoofdzakelijk te voet, ruim tweehonderd kilometer afleggen. De laatste proef is de commandantenmars waarbij je, met verzwaarde bepakking, 25 kilometer moet lopen.
    Heb je de ECO doorstaan, dan krijg je de groene baret en mag je je officieel commando noemen.

  6. Leer tactische en technische vaardigheden

    Je hebt je groene baret, maar bent nog niet klaar. De Voortgezette commando-opleiding duurt nog eens twaalf maanden. Hier leer je vooral technische en tactische vaardigheden, maar wordt er ook gekeken naar je verantwoordelijkheidsbesef en je teamspirit. Je leert onder andere hoe je moet opereren in bergachtig terrein en wat je moet doen bij hinderlagen en overvallen. Ook leer je parachutespringen, hoe je water over moet steken en hoe je met wapens en munitie om moet gaan.
    Individueel kan je kiezen voor een opleiding tot medic, sniper, demolitiespecialist of communicatiespecialist.

  7. Word ingedeeld bij een compagnie

    Na het succesvol afronden van je commando-opleiding, word je ingedeeld bij de vier parate (en identieke) compagnieën 103, 104, 105 of 108. Elk compagnie heeft twee peletons en een aantal groepen die weer uit ploegen van acht man bestaan. Binnen elke ploeg zijn er twee medics, twee snipers, twee demolitians en twee commando’s die verantwoordelijk zijn voor de communicatie. Als commando ben je nagenoeg self supporting. Met andere woorden: je moet zeer zelfstandig kunnen opereren omdat hulp vaak niet nabij is. Een voorbeeld: een medic van de Landmacht kan een gewonde binnen een uur op de operatietafel hebben. De medic van de commando’s moet de gewonde 72 uur in leven kunnen houden.

    Gefeliciteerd; je bent nu een echte commando.

Do's

  • Je aanmelden voor de kennismakingsdagen. Deelname is een voorwaarde om door te stromen naar de commando-opleiding.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!