Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Werkplek » Hoe stel ik orde op zaken rond mijn bureau

Hoe stel ik orde op zaken rond mijn bureau

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je bureau is je belangrijkste werkplek. En tegelijkertijd is het ook de grootste verzamelbak van papier en materiaal waar je nog wat mee moet doen. Hierdoor kun je langzaam maar zeker ondergesneeuwd raken en niet meer productief werken. Met deze tips stel je orde op zaken rond je bureau!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Discipline
  • Optioneel: postvakjes, sorteerbakken, ordners en andere opbergmaterialen

Stappen

  1. Sorteer je post

    Een van de grootste vijanden van een opgeruimd bureau is de brievenbus. Folders, post, kranten: ze komen allemaal naar binnen en schreeuwen om aandacht. Sorteer je post daarom direct. Beslis meteen of je iets wilt bewaren, lezen, er iets mee moet gebeuren of je het weg kunt gooien. Maak drie bakjes met de functies 'lezen', 'doen' en 'bewaren'. Het deel dat je weg kunt gooien, mag direct de prullen- of papierbak in.

  2. Bewaar weinig

    'Voor de zekerheid', of 'Straks heb ik het nét nodig'. Bewaar weinig. Bewaar dingen niet voor de zekerheid, of omdat je bang bent dat je het later nodig hebt. Bijna alles is ook wel weer van internet te halen, te lenen of opnieuw te kopen. Je huis is geen magazijn, behandel het zo dan ook niet. Bovendien betekent bewaren ook dat je het op moet ruimen; ook dat kost tijd en ruimte. Doe je dat niet, dan blijft je bureau uiteindelijk nog vol liggen. Dat gaat weer ten koste van je productiviteit.

  3. Raak alles één keer aan

    In principe moet je alles wat op en om je bureau ligt maximaal één keer aanraken. Dat betekent dus dat je er direct wat mee moet doen. Niets laten liggen voor later, maar meteen een beslissing nemen.

  4. Gebruik je boerenverstand

    Gebruik je boerenverstand en geef alles een logische plaats. Dan is het makkelijk op te ruimen en kun je makkelijker dingen terug vinden. Misschien kost het even tijd voor je overal een goed plekje voor gevonden hebt, maar als je 'systeem' eenmaal werkt, dan zit je goed. Tenminste, als je dan wel steeds opruimt natuurlijk.

  5. Vind een werkbaar papieren systeem

    Hoe je ook je best doet om zo min mogelijk papier op je bureau te krijgen, je komt er niet altijd onderuit. Zorg daarom dat je een werkbaar systeem vindt voor je papieren. Sommige mensen zweren bij ordners, anderen houden weer van sorteermappen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang het maar voor je werkt.

    Het kan best zijn dat je een paar systemen moet proberen, voor je iets vindt dat bij je past. Wees niet bang om verschillende dingen te doen, je vindt vanzelf iets dat voor je werkt.

  6. Beperk je leesvoer

    Je hoeft niet alles te lezen. Soms kun je ook volstaan met een samenvatting of iets gewoon helemaal niet lezen. Je leesvoer beperken is de snelste manier om je bureau netjes te maken en te houden én om je to do lijst in te korten. Een mooie manier om je leesvoer automatisch al te beperken is door een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken. Dan voorkom je dat veel materiaal überhaupt op je bureau terecht komt.

  7. Onderhoud je bureau op vaste momenten

    Natuurlijk is eenmaal opgeruimd niet altijd opgeruimd. Je moet de situatie rondom je bureau onderhouden. Kies hiervoor vaste momenten. Denk aan een moment om bij te lezen, een moment om de administratie te doen, een moment om papieren weg te werken, enzovoorts. Houd je ook aan deze momenten, zodat je voor jezelf een soort systeem opzet.

  8. Houd je bureau leeg

    Als je al je achterstallige onderhoud uitgevoerd hebt, dan is je bureau als het goed is leeg. Houd het zo. Sorteer alles direct weg. Uiteraard geldt dit ook voor alle andere oppervlakken in je werkruimte: geen papier in de vensterbank, geen stapels op de kasten, enzovoorts. Ontkom je er echt niet aan, bewaar de papieren dan zo veel mogelijk verticaal. Dan nemen ze minder ruimte in en is het nog overzichtelijker ook!

Do's

  • Pleeg onderhoud. Je kunt niet verwachten dat een bureau vanzelf netjes blijft, je moet er wat voor doen
  • Zoek naar een opruimsysteem dat voor jou werkt. Wees niet bang voor een paar missers

Don'ts

  • Maak geen verzamelbak met 'ik heb even geen tijd, dus ik doe het hier in'. Dat levert stress en rommel op, terwijl het wegsorteren vaak net zo snel gedaan is

Bron

Boek 'Stop de Stapels' van Annemiek Tigchelaar

Meer uitleg