Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Scheikunde » Hoe maak ik een elastiekje

Hoe maak ik een elastiekje

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe maak ik een elastiekje
Niets is zo alledaags als het elastiekje. Ga maar na: hoe moet de postbode zijn stapels brieven bij elkaar houden zonder elastiekjes? De grootste gebruiker van elastiekjes ter wereld is dan ook het Amerikaanse postbedrijf. Maar ook het bosje bloemen kan niet zonder elastiekje om het bij elkaar te houden. En wat dacht je van elastiek in je kleding? Elastiekjes zijn gemaakt van rubber. De engelsen gaven de stof deze naam. Zij ontdekten dat je met een stukje rubber potloodstrepen kon uitvegen door erover te wrijven, to rub in het engels. Rubber is een natuurproduct gemaakt van latex, het sap uit de rubberboom. Maar hoe wordt die witte melkachtige vloeistof uiteindelijk een rond, rekbaar elastiekje?

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Een rubberboom
  • Halve kokosnoot, uitgehold
  • Touw
  • Mes
  • Container of fles
  • Water en mierenzuur
  • Een zeef
  • Platte bak
  • Pers
  • Een masticeermachine
  • Zwavel
  • Kleurstof naar keuze
  • Een extruder

Stappen

  1. Ga naar een land met rubberbomen

    Latex, de melkachtige vloeistof waarvan rubber wordt gemaakt komt uit de rubberboom Hevea braziliensis. Die komt oorspronkelijk uit Brazilië maar groeit tegenwoordig ook in Azië, bijvoorbeeld in Thailand, Indonesië en Maleisië. Een alternatieve bron voor rubber is de Guayulestruik die oorspronkelijk in de Verenigde Staten en Mexico groeide. Maar dichter bij huis zijn zelfs paardenbloemen een bron van latex. Het witte goedje in de steel is latex. Je hebt natuurlijk wel heel veel paardenbloemen nodig voor één elastiekje.

  2. Zoek een rubberboom

    Ben je eenmaal in bijvoorbeeld Maleisië, zoek dan een rubberboom. Die groeien vaak op plantages van kleine lokale boeren met een paar hectare grond. 

  3. Win de latex uit de rubberboom

    Je herkent de bomen aan de bakjes die eraan hangen. Die zijn bedoeld om de latex op te vangen. De latex zit in aders vlak onder de bast van de rubberboom, die als een spiraal om de stam heen draaien in een hoek van dertig graden. Zo weet je altijd waar de latex zit. Maak dus een snee in de lengte van de ader en hang er een bakje onder, gemaakt van een halve kokosnoot. Ga rustig slapen. Kom de volgende dag terug en gooi het bakje leeg in een fles of container. Het bakje moet weer terug aan de boom omdat de latex een aantal dagen blijft stromen.

  4. Maak vellen ruw natuurrubber van de latex

    Voeg wat water toe aan de latex en een druppeltje mierenzuur. De rubberdeeltjes klonteren nu samen. Zeef de klontjes en druk ze plat in een platte, lage bak zodat je een dunne laag krijgt. Laat dit vel een paar uur drogen in de bak.

  5. Pers de latexvellen tot balen

    Heb je een hele stapel vellen ruw rubber gemaakt, leg ze dan onder elkaar onder een pers en maak er een grote baal van. Als je vellen brokkelig zijn, geen nood. Je kunt de gedroogde brokken ook vermalen en in een pers bij 140°C tot balen persen.

  6. Maak de ruwe balen rubber zacht

    Voor deze stap heb je een speciale machine nodig, de masticeermachine. Die kneedt, hakt en mengt de balen rubber zodat het materiaal zacht en makkelijk te verwerken wordt. Een beetje vergelijkbaar met de manier waarop je voedsel in je mond maalt, kauwt en mengt met speeksel. Voeg wat druppeltjes kleurstof toe en een schepje zwavel. Dat is nodig om te zorgen dat het elastiekje straks elastisch is en niet breekt wanneer je het uitrekt, maar juist terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm.

  7. Maak holle buizen van het ruwe rubber

    Weer heb je een machine nodig, een zogenaamde extruder. Die verhit het rubber en perst het over een cilinder, de mal, zodat het de vorm van een holle buis aanneemt. Daarna verhit je de mal tot zo’n 180°C onder hoge druk. Daarbij reageert het zwavel dat je in stap 6 hebt toegevoegd met het ruwe rubber. Dit chemische proces heet vulkaniseren. Na afkoelen heb je een elastische holle rubber buis met een kleurtje.

  8. Snij elastiekjes van de holle buis

    Snij nu dunne plakjes van de holle rubber buis. Elk plakje is een elastiekje!

Do's

  • Mierenzuur en zwavel zijn gevaarlijke chemicaliën. Zorg dat je handschoenen en een veiligheidsbril draagt als je ermee werkt.
  • Strooi een beetje talkpoeder over de verse elastiekjes. Dan plakken ze minder aan elkaar.

Don'ts

  • Laat een elastiekje niet te lang in de zon liggen. Dan wordt hij snel hard en brokkelig.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!