Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Scheikunde » Hoe schrijf ik in chemisch geheimschrift
4

Hoe schrijf ik in chemisch geheimschrift

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe schrijf ik in chemisch geheimschrift
Samen met vrienden een code afspreken zodat de buitenwereld je brieven lekker niet kan lezen. Iedereen heeft vroeger wel eens een geheimschrift bedacht. Toch is cryptografie ook een serieus vak. Met behulp van geheimtaal wordt gevoelige informatie over het internet verzonden. Enkel de zender en de ontvanger bezitten de code om de versleutelde gegevens te ontcijferen. Er zijn talloze methoden om informatie te versleutelen, zoals het omdraaien of verschuiven van letters van het alfabet. De meest gebruikte en meest veilige op dit moment zijn op basis van wiskundige algoritmen. Om die te ontcijferen heb je een computer nodig. Een heel eenvoudige manier is chemisch geheimschrift. Makkelijk te maken, maar ook makkelijk te kraken...

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • citroensap
 • schaaltje
 • penseel
 • veel papier
 • strijkijzer
 • gekookt ei
 • aluin (van de drogist)
 • azijn
 • stuk karton

Stappen

 1. Maak een geheim alfabet

  Een makkelijke methode om letters van het alfabet te verschuiven is door keizer Julius Caesar (een eeuw voor Christus) uitgevonden om met zijn veldheren te communiceren. Knip twee ronde schijven papier, de ene een paar centimeter groter dan de andere. Maak ze in het midden aan elkaar met een splitpen zodat ze rond kunnen draaien. Verdeel de randen van beide cirkels in 26 vakken en schrijf het alfabet in de vakken. Als je beide A’s naast elkaar legt is de zogenaamde rotatie nul en heb je uiteraard geen geheimschrift. Ligt de binnenste B naast de buitenste A dan is de rotatie 1. Dan vervang je dus alle a’s in je tekst door b’s, alle b’s door c’s enzovoort. De geheime sleutel is dus het rotatiegetal. Zorg ervoor dat alleen de verzender en ontvanger die weten!

 2. Schrijf geheimtaal met citroen

  Doe wat citroensap in een kommetje met een beetje water. Schrijf met een penseel een boodschap op het papier. Laat drogen. Je houdt een blanco vel papier over.

  Zet het strijkijzer op stand katoen. Ga met het hete ijzer over het papier. Je boodschap verschijnt in donkere letters op het papier! Wat er gebeurt is in feite een verbranding van het citroensap. Daar zitten organische stoffen in die door de hitte worden omgezet in koolstof. Dat is zwart of donkerbruin.

  Met ander vruchtensap werkt het ook, net als met melk, azijn en zelfs met aardappelsap.

   

 3. Schrijf geheimtaal op een eitje

  Kook een ei hard. Los zo veel mogelijk aluin (verkrijgbaar bij de drogist) op in een scheutje azijn. Schrijf daarmee op de schaal van het ei met bijvoorbeeld een satéprikker. Na drogen zie je niets meer aan het ei. De ontvanger van het ei pelt de schaal af en ziet de boodschap in bruin! Let op: aluin is niet eetbaar dus gooi het ei na gebruik weg.

 4. Maak een geheime sleutel

  Neem een vierkant stuk karton de breedte van een A4’tje. Maak er op willekeurige plaatsen een gaatje in zo groot dat je er één letter in kan schrijven. Leg het karton op een stuk papier en schrijf van boven naar beneden letter voor letter je boodschap door de gaten op het papier. Zijn de gaten op, draai het karton dan een halve slag en ga zo verder. Op je papier verschijnt een onleesbare brij letters. Die stuur je naar de ontvanger. Die moet dus de sleutel ook hebben. Stuur die natuurlijk niet mee met de boodschap! Verzin een veilige manier. De ontvanger schrijft volgens dezelfde procedure één voor één alle letters achter elkaar en kan zo de boodschap ontcijferen.

Do's

 • Experimenteren met melk, azijn, appelsap enzovoort tot je de ideale onzichtbare inkt gevonden hebt

Don'ts

 • Het geheim-ei opeten
 • De hier gegeven geheimschriften gebruiken voor belangrijke zaken. Daarvoor zijn ze te makkelijk te kraken

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!