Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe ga ik veilig om met een steiger

Hoe ga ik veilig om met een steiger

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ga ik veilig om met een steiger
Voor sommige werken heb je een steiger nodig. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’; enkele tips om veilig met een steiger te werken.

Hoedoe door: AIS Steigerbouw

Bekijk het profiel van AIS Steigerbouw
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Steigermateriaal

Stappen

 1. Zorg voor stabiliteit

  Het is enorm belangrijk dat de steiger stabiel staat. Je kan houten planken gebruiken om ervoor te zorgen dat de steiger waterpas staat. Deze planken kan je ook gebruiken om de steiger op een drassige ondergrond te plaatsen. Hierdoor kan de stelling niet wegzakken.

 2. Houd rekening met externe factoren

  Houd bij de opbouw of afbraak van een steiger rekening met de omgeving. Staan er bomen in de weg? Misschien zelfs een elektriciteitskabel? Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de opbouw of afbraak van een steiger onnodig moeilijk en onveilig maken.

 3. Gebruik veiligheidskledij

  Veiligheidskleding zou op elke werf verplicht moeten zijn. Nochtans wordt hier door veel doe-het-zelvers geen rekening mee gehouden. Elke werf draagt echter gevaar met zich mee. Draag daarom een helm die je hoofd beschermd tegen vallend materiaal. Veiligheidsschoenen zijn ook geen overbodige luxe.

 4. Pas op voor overbelasting

  Elke steiger heeft een maximum belasting. Als deze overschreden wordt, kan de stabiliteit van de steiger in gevaar komen. Houd hier dus rekening mee om op een veilige manier op een steiger te kunnen werken.

 5. Gebruik de binnenkant

  Sommige mensen gebruiken de buitenkant om op een steiger te klimmen. Gebruik de binnenkant; dit is veel veiliger. Via een passagevlonder kan je dit makkelijk doen.

 6. Plaats leuningen

  Om je veilig in een steiger te verplaatsen en op een veilige manier te werken, kan je best ook leuningen aanbrengen. Houten of metalen leuningen zorgen ervoor dat de kans dat je van een steiger valt verkleint.

 7. Vraag de nodige vergunningen aan

  Denk tenslotte ook aan de veiligheid van derden bij het gebruik van een steiger. Indien je het materiaal gedeeltelijk op een voetpad of rijweg moet plaatsen, heb je een vergunning van je stad of gemeente nodig. Vergeet in dit geval ook niet om signalisatie aan te brengen.

Bron