Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe hang ik een stompe deur af

Hoe hang ik een stompe deur af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Deuren scheiden ruimtes, ze houden warmte binnen en kou buiten, ze geven een ruimte karakter en ze zorgen voor wat privacy. Het plaatsen van een deur lijkt heel eenvoudig, maar vraagt om een goed timmermansoog. Wil je zelf een poging wagen? Met deze tips kom je heel ver.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

 • Scharnieren
 • Potlood
 • Houtbeitel
 • Hamer
 • Schroevendraaier of boor
 • Schroeven om de scharnieren vast te zetten
 • Wiggen

Stappen

 1. Hak de scharniergaten uit

  Controleer voor de zekerheid eerst even of je de juiste deur hebt. Dit kan door te meten of de nieuwe deur in het kozijn te plaatsen. Pak dan de drie scharnieren en haal de scharnierpen uit het scharnier. Zolang de scharnieren los zijn, gaat dit heel makkelijk. Heb je er toch moeite mee, tik ze er dan uit met een priem en hamer.

  Leg de scharnieren (één voor één) op de sponning en zorg ervoor dat de bovenkant van het scharnier vlak ligt met de sponning. Teken de scharnieren dan stuk voor stuk af op de sponning en hak de vorm uit. Dit doe je met de houtbeitel en de hamer.

 2. Plaats de scharnieren

  Controleer nu of alle scharnieren op één lijn zitten. Als dat het geval is, dan kun je ze allemaal met één schroef vastzetten. Gebruik hiervoor het middelste schroefgat, dan blijven ze het netst zitten. Zet vervolgens de beide helften van de scharnieren weer op elkaar met behulp van de pen en klap de scharnieren dicht.

 3. Teken de deur af

  Positioneer nu de deur precies in het kozijngat. Om dit netjes te doen, gebruik je wiggen. Met die wiggen kun je de deur precies op de juiste hoogte brengen. Als de deur helemaal naar wens staat, zoals hij straks ook moet hangen, teken je de plek van de scharnieren af op de deur. Haal vervolgens de deur én de scharnieren weer los. Het scharnierdeel dat op het kozijn gemonteerd is kan blijven zitten, maar de pen en het andere scharnierblad mogen eraf.

 4. Plaats de scharnierhelft op de deur

  Met behulp van de streepjes die je net gezet hebt, kun je nu het hele scharnier aftekenen op de deur. Houd rekening met een klein beetje extra ruimte (twee mm is genoeg) en hak de vorm van de scharnieren vervolgens ook uit in de deur. Ook hier is het weer belangrijk dat de bovenkant van het scharnier in een vlakke lijn ligt met de zijkant van de deur. Als ook deze scharnierbladen in één lijn liggen, kun je ze ook met een schroef vast zetten op de deur.

 5. Plaats de deur

  Plaats nu vervolgens de deur weer in het kozijn. Als het goed is, passen de scharnierbladen op het kozijn precies in de scharnierbladen op de deur. Als dat het geval is, sla je voorzichtig de scharnierpennen in de scharnieren. Check of de deur goed opent en sluit en zet de deur daarna helemaal vast, door alle scharniergaten van een passende schroef te voorzien.

  Opent en sluit de deur nog niet helemaal goed? Teken dan af waar het probleem zit en gebruik de schuurmachine of schaaf - afhankelijk van hoeveel overlap er is - om de deur wat bij te werken. Houd hierin wel rekening met het materiaal; van een boarddeur kun je slechts een paar mm af halen. Als je echter de juiste maat deur besteld hebt, is dat meestal niet eens nodig.

Do's

 • Neem de tijd om de deur goed vast te zetten. Als je dat niet doet, kan de deur na verloop van tijd verkeerd gaan hangen en (sneller) verslijten
 • Heb je twee linkerhanden? Laat deze klus dan over aan een professional. Dat bespaart je veel ergernis én geld

Don'ts

 • Schaaf niet te veel van de deur af; je kunt er altijd wat afhalen, maar je kunt er niets meer bijschaven

Bron

o.a. handleiding van Praxis

Meer uitleg