Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Digitale fotografie » Hoe bewerk ik foto’s op de computer
3

Hoe bewerk ik foto’s op de computer

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Foto’s bewerken is een ruim begrip: je kunt een afbeelding alleen maar willen verkleinen en versturen. Of je kunt een foto zo onder handen nemen, dat het net lijkt alsof je een penseel ter hand hebt genomen. Na bewerking lijkt je foto op een aquarel. Deze hoedoe behandelt een simpele, maar misschien vaak terugkerende, bewerking: het bijsnijden van een foto die je met je digitale camera hebt gemaakt. Bovendien gaan we de kleuren een beetje levendiger maken, en het plaatje zodanig verkleinen dat hij per mail te versturen is.

Hoedoe door: Walter van den Berg

Bekijk het profiel van Walter van den Berg
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

 • Computer
 • Digitale foto
 • Internet

Stappen

 1. Schrijf je in bij Photoshop Express

  Het bekendste fotobewerkingsprogramma is Photoshop. Photoshop op je computer is alleen niet echt weggelegd voor normale stervelingen, want een in de winkel betaal je er 700 euro voor. Maar sinds kort biedt Adobe een online variant aan: Photoshop Express. Met een snelle internetverbinding kun je nu gratis online je foto’s bewerken. Express is niet zo’n magisch pakket als z’n grote broer, maar het is wel heel geschikt voor wat wij nu met onze foto gaan doen.
  Ga naar Photoshop Express en schrijf je in.

 2. Kies je foto

  Zelf heb ik een foto gekozen die ik uit wil snijden en verkleinen. Ik wil alleen de bootjes en het water overhouden, en ik wil de kleuren wat helderder.

 3. Upload je foto

  Als je de interface van Photoshop Express voor je hebt, klik je op ‘Upload Photos’. In het volgende scherm popt er een verkenner of findervenster open waarmee je de foto die je wil bewerken kan kiezen. Selecteer de juiste foto en klik op 'select'. In het volgende scherm laat je ‘Upload To Library’ aangevinkt staan en klik je op 'Upload'. Je foto is groot, dus het duurt even. Als de upload klaar is, klik je op ‘Done’.

 4. Edit Photo

  Je foto staat nu in je library. Klik je foto aan. Er verschijnt een menu. Kies daarin ‘Edit Photo’. Je krijgt nu de melding ‘Preparing Photo for Edit’.

 5. Je foto bijsnijden

  In de linkerbalk staan nu een aantal tools. Rechts, in het grote veld, staat je foto.
  Kies het tooltje ‘Crop and Rotate’. De foto verspringt een beetje, en er komt een kader omheen te staan met op elke punt een vierkantje. Die vierkantjes kun je oppakken, en zo kun je schuiven met het kader tot je het deel van de foto hebt geselecteerd dat je over wilt houden. Klik daarna op het groene vinkje rechtsboven. Photoshop Express snijdt je foto bij, en je aangepaste foto verschijnt in beeld.

 6. De kleuren helderder maken

  Klik in de toolbalk op ‘Saturation’. Boven je foto verschijnt een rij kleine versies van je foto. Links is je foto bijna zwart-wit, rechts is 'ie heel kleurig. Je kiest voor de meest rechtste optie (of je kiest een andere variant, naar smaak). Daarna klik je op de groene vink.

 7. Experimenteer

  In Photoshop Express zijn nog veel andere mogelijkheden tot bewerken van je foto, bijvoorbeeld ‘Pop Color’, waarmee je één kleur extra kan laten opvallen. In mijn foto ligt een bootje met een groen dekzeil in het water, en hij ligt een beetje in de gulden snede van de afbeelding. Misschien kan ik dat bootje wat extra aandacht geven.
  Je klikt op Pop Color en je selecteert met je muis het groene dekzeil. Nu valt het op dat er een serie bootjes met groen dekzeil in één lijn liggen. Maar mooier wordt de foto er niet op, dus ik druk op het rode kruisje rechtsboven om te annuleren.
  Schroom niet te experimenteren met de andere tools! Je kunt je foto niet verpesten, want je kunt altijd annuleren.

 8. Sla je bewerkte foto op

  Klik in de rechterbenedenhoek op ‘Save’. Je krijgt de melding ‘Please Wait.’

 9. Download je foto

  Je kunt je foto vanuit Photoshop Express direct mailen, maar je kunt ook een kleinere versie downloaden. Klik op de foto, die nu aangepast in je Library staat, en kies ‘Download’ uit het menu. Je krijgt de keuze uit drie verschillende groottes. De onderste van die opties is de originele grootte. Voor een foto die je aan je vrienden kunt mailen kies je de middelste optie. Klik op 'Download'. Er verschijnt een finder of een verkenner die vraagt waar en met wat voor naam je de foto op wilt slaan. Kies de locatie die je wilt hebben en klik op ‘Save’.

 10. Je hebt je foto bewerkt

  Nu heb je een bijgesneden, kleiner bestand, waar de kleuren van opgevijzeld zijn.

Do's

 • Experimenteer! Softwarepakketten leer je kennen door zoveel mogelijk te proberen.

Don'ts

 • Stuur mensen geen foto's die direct uit je digitale camera komen. De originele bestanden zijn vaak veel te groot.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!