Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » E-mail » Hoe kom ik aan een gratis e-mailaccount

Hoe kom ik aan een gratis e-mailaccount

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
E-mail is net als internet en een mobieltje een eerste levensbehoefte geworden. Maar dat wil niet zeggen dat je er veel geld aan wilt uitgeven. Dat is ook niet nodig want er is een oerwoud aan gratis mogelijkheden. Toch is het niet moeilijk daarin wegwijs te worden.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • computer met internet

Stappen

 1. Controleer of je al gratis e-mail hebt

  Veel mensen hebben zonder dat ze het weten al een gratis e-mail account. Je krijgt namelijk meestal bij je internetaansluiting de beschikking over een e-mailadres. Dat kan ook je kabel- of adsl-leverancier zijn. Lees de papieren van je internetprovider er nog eens op na of bel de klantenservice. Het e-mailadres en de inloggegevens heb je gekregen bij de bevestiging van je aanmelding. Je kunt vaak er vaak via de site van je provider bij.

 2. Kies waar je je e-mail leest

  Wil je overal en altijd bij je e-mail kunnen, ook in internetcafés en overal ter wereld? Dan is het handig om een e-mailprovider te zoeken die een goed mailprogramma heeft dat via internet werkt, en zogeheten webbased e-mailprovider. De bekendste zijn onder andere Gmail, Hotmail en Yahoo, maar er zijn vele anderen.

  Lees je enkel je e-mail vanaf je eigen computer en wil je graag werken met Outlook, Eudora, Thunderbird, Pegasus of andere bekende e-mailsoftware? Dan heb je een e-mailaccount nodig waarmee de software kan omgaan, een zogeheten POP3-account of IMAP-account. De meeste webbased providers ondersteunen inmiddels ook de POP3- of IMAP-toegang.

 3. Meld je aan via internet

  Heb je geen gratis adres via je internetaansluiting of wil je het niet gebruiken, dan zijn er talloze mogelijkheden om via internet een gratis mailaccount te openen. De bekendste zijn al genoemd maar er zijn letterlijk honderden andere mogelijkheden. Lees altijd eerst goed waar je je voor aanmeldt. Veel gratis providers zadelen je op met reclame, sommigen nemen het minder nauw met de privacy. Aanmelden gaat altijd via internet.

 4. Kies voor opslagruimte

  De keus voor een e-mailprovider kan afhangen van hoeveel opslagruimte je krijgt voor je e-mails. Als je veel foto's of grote bestanden krijgt toegestuurd en je wilt ze allemaal in je Inbox laten staan dan heb je aan enkele tientallen megabytes niet genoeg. Veel van de grote gratis providers geven een gigabyte ruimte of meer. Dat is meer dan genoeg voor de meeste mensen.

 5. Zorg dat je veilig mailt

  Welke e-mail account je ook kiest, zorg er altijd voor dat je het minimum aan persoonsgegevens invult. Dan weet je zeker dat je zo min mogelijk risico hebt op schending van je privacy. Je moet vaak diverse persoonlijke gegevens invullen, maar bedenkt dat je niet persé je echte naam en adres hoeft te geven. Zorg verder dat je een goede spamfilter en antivirusprogramma installeert. Dat is vooral van belang als je je mail leest op je eigen pc met bijvoorbeeld Outlook. Bij webbased e-mail is het risico op een virus minder groot omdat binnenkomende mail niet op je computer maar op internet wordt geopend. Vaak is een spamfilter daarbij al ingebouwd.

Do's

 • Lees de websites van de aanbieders goed door zodat je precies weet wat je krijgt

Don'ts

 • Vul niet zomaar al je persoonsgegevens in. Vaak is dat helemaal niet verplicht

Bron

Onder andere deze engelstalige site over e-mail