Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Google » Hoe verwijder ik ongewenste informatie uit Google
4

Hoe verwijder ik ongewenste informatie uit Google

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Zonder nadenken heb je iets fouts geschreven op een forum, weblog of website en heb je daarbij je echte naam gebruikt. Als iemand nu op jouw naam googlet (bijvoorbeeld een lid van de sollicitatiecommissie), dan vindt hij die vervelende uitspraken. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ongewenste informatie te verwijderen uit Google, ofwel te ontgooglen.

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Stappen

 1. Vraag de webmaster de informatie te verwijderen

  Neem contact op met de webmaster van de betreffende site en verzoek hem de ongewenste informatie te verwijderen. Pas als het daadwerkelijk van de website is verdwenen, zal het ook uit Google verdwijnen.

  Benader de webmaster op een vriendelijke toon en wees to-the-point. Sommige webmasters krijgen erg veel van dit soort verzoeken, die soms onvoldoende gegevens bevatten. Leg duidelijk uit wie je bent, om welke gegevens op welke webpagina het gaat (vermeld de url) en waarom je vindt dat deze informatie niet mag blijven staan. Daar moet echt een goede reden voor zijn, want webmasters verwijderen niet zomaar alles wat jou niet bevalt.

 2. Oefen zonodig druk uit op de webmaster

  Als de webmaster na een vriendelijke e-mail of bericht via zijn contactformulier niet aan je verzoek voldoet, dan kun je het wat officiëler aanpakken. Dit heeft kans van slagen als het gaat om gegevens die tot jouw persoon zijn te herleiden, zoals je naam, sofinummer, bankrekeningnummer of creditcardnummer, afbeelding van je handtekening en dergelijke.

  Zoek in het Nederlandse of internationale domeinnaamregister op wie de houder is van het domein ('administrative contact').

  Stuur een brief naar de domeinnaamhouder (eigenaar) van de website. Hiervoor kun je deze modelbrief gebruiken van het College bescherming persoonsgegevens (CBP):

  [datum]
  Geachte [….],
  Met verwijzing naar artikel 36 van de Wet bescherming persoonsgegevens, wil ik [verbetering / aanvulling / verwijdering / afscherming] van mijn gegevens en/of foto op uw website [www… .nl].
  Het gaat om de volgende gegevens:
  -
  Ik wil dat u deze gegevens verwijdert of op de volgende manier aanvult of verbetert:
  -
  Ik verzoek u mij binnen twee weken schriftelijk te berichten of dan wel in hoeverre u aan mijn verzoek voldoet. Als u aan mijn verzoek hebt voldaan, dient u zo spoedig mogelijk de aanpassingen door te geven aan derden aan wie u mijn gegevens hebt verstrekt.
  Als u met het oog op de vaststelling van mijn identiteit behoefte heeft aan een kopie van een rijbewijs, paspoort of ander identiteitsbewijs, ben ik bereid u deze te verstrekken.

  Ik wil u erop attenderen dat ik, indien u mijn verzoek niet inwilligt, genoodzaakt ben mij te wenden tot het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

  Hoogachtend,
  [naam]
  [adres]
  [postcode en woonplaats]

  Als ook na deze brief niet aan je verzoek wordt voldaan, dan kun je het proberen bij de webhostingprovider waar de site is ondergebracht.

 3. Check dat de webmaster zijn werk goed heeft gedaan

  Controleer of de informatie inderdaad verwijderd is van de website. Zolang het nog ergens te vinden is, zal het in Google blijven staan.

  Een manier om dit te controleren, is door bij Google te zoeken naar jouw naam (of naar andere woorden in de ongewenste informatie) op de betreffende site:

  site:www.hoedoe.nl Renate Boogvrouw

  Klik door naar een pagina met de ongewenste informatie en kopieer het webadres (url) in de adresbalk van je browser.

  Het mooiste is als de webmaster de webpagina in zijn geheel heeft verwijderd. Als het goed is geeft zijn webserver dat met een speciale statuscode aan. Dit kun je onder andere controleren met de Check Server Headers Tool. Als je de url met de ongewenste informatie checkt dan zou je een code 404 of 410 moeten zien:

  HTTP Status Code: HTTP/1.1 404 Not Found

  Als je deze code ziet dan weet je zeker dat de betreffende pagina volledig is verwijderd en dat Google dat ook ziet.

  Soms verwijdert een webmaster wel de ongewenste tekst, maar laat hij de webpagina staan. De informatie zal dan pas na geruime tijd (misschien pas na een paar weken) uit Google verdwijnen. Als je dat niet acceptabel vindt, dan zul je de webmaster ervan moeten overtuigen dat hij de pagina grondiger verwijdert.

 4. Vraag Google de pagina met ongewenste informatie te verwijderen

  Ga naar het Aanvraagprogramma voor verwijderen van webpagina's van Google en vul de gegevens in. Als je bij de vorige stap hebt geconstateerd dat de webmaster de pagina's inderdaad volledig heeft verwijderd, dan kies je voor de optie:

  De Google-zoekresultaten bevatten een verouderde of 'dode' link die de foutmelding 404 (niet gevonden) of 410 (verdwenen) geeft.

  Google zal deze webpagina nu versneld bezoeken, de technische code 404 of 410 zien die aangeeft dat de pagina is verdwenen, en daarom de pagina uit zijn index verwijderen. Nadat dit volledig is doorgewerkt in Google's index, zal de pagina niet meer verschijnen als iemand met Google zoekt.

  Het kan volgens Google 3 tot 5 dagen duren voordat de pagina uit de zoekresultaten is verdwenen, want Google bestaat uit honderdduizenden computers die moeten worden bijgewerkt en ze hebben het erg druk.

  Overigens kun je ook de webmaster vragen om Google een signaal te geven dat de pagina is verwijderd. Hij heeft daarvoor een extra mogelijkheid in de Google Webmaster Tools en officieel is hij verplicht hieraan mee te werken. In de praktijk is het misschien eenvoudiger om het even zelf te doen.

Do's

 • Check ook andere zoekmachines. Google is in Nederland de populairste, maar niet de enige.

Meer uitleg