Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Hoe maak ik een zoekmachinevriendelijke webpagina
3

Hoe maak ik een zoekmachinevriendelijke webpagina

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je informatieve webpagina's in elkaar zet, wil je ook gelezen worden. Dan is het handig als zoekmachines goed kunnen zien waar je pagina’s over gaan. Als je bijvoorbeeld over je konijnen schrijft, dan wil je geen mensen op bezoek krijgen die een recept voor klein wild zoeken. In deze hoedoe tips om zoekmachines op het juiste spoor te brengen.

Hoedoe door: Walter van den Berg

Bekijk het profiel van Walter van den Berg
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

 • Computer
 • Internet
 • Html-editor (of het programma 'kladblok')
 • Rudimentaire html-kennis

Stappen

 1. Gebruik de title-tag goed

  Je website is gebouwd in html, en dat is een hiërarchische taal. Dat betekent dat informatie in bepaalde ‘tags’ (de dingen die in vishaken staan, zoals <title>…</title>) belangrijker is dan andere tekst, en zoekmachines weten dat ook. De title-tag is daarbij de baas. Dit element zou heel duidelijk aan moeten geven waar je pagina over gaat. Als iemand in de hits van een zoekmachine ‘konijnen en hun leefomgeving’ leest, weet hij dat hij verder moet zoeken naar zijn recept voor klein wild.

 2. Hou de hiërarchie in de gaten

  Ook belangrijk in de hiërarchie van html: de header-tags. Dus de <h1> en de <h2>, en zo verder. Als je een goed opgebouwd stuk hebt geschreven voor op je webpagina, met koppen en subkoppen, gebruik dan de <h*>-structuur goed. Als je zelf je stylesheets maakt, neig je misschien makkelijk naar het gebruik van divs om je koppen te maken, maar een zoekmachine ziet in een <div class="kop"> alleen dat het een div is. Dat jij vindt dat het een kop is, maakt hem niks uit.

 3. Vertel over je afbeeldingen

  Als je een plaatje van een Vlaamse reus op je pagina hebt staan, maar er staat geen informatie over die afbeelding, vindt een zoekmachine het plaatje niet. Zet in de 'alt-tag' van je plaatje dat het hier een Vlaamse reus betreft. Dat is ook nuttig voor blinde gebruikers van het internet, die je pagina voor laten lezen door de computer.

 4. Gebruik (geen) meta-tags

  Je kunt meta-tags gebruiken, maar eigenlijk zijn die een beetje achterhaald. Alleen zoekmachines als Ilse en Vindex kijken nog naar keywords, maar Google negeert ze. Als je ze gebruikt, maak dan niet een ellenlange lijst waar mensen die in de bron kijken (om wat voor reden dan ook) om moeten grinnikken. Dat komt een beetje onprofessioneel over.

 5. Wees interessant

  Een beetje een open deur, maar als je wilt dat zoekmachines je belangrijk vinden, moet je ook belangrijk zijn. Google werkt volgens het principe dat je een autoriteit op het gebied van konijnen bent als veel andere sites over konijnen naar je linken. Als veel sites een verwijzing naar jouw site hebben, scoor je hoger bij google. Probeer creatieve middelen te vinden om je pagina’s onder de aandacht te brengen bij relevante andere websites, maar wees er wel terughoudend in. Inhoudsloze reacties met een link naar je eigen site op weblogs, bijvoorbeeld, wekken irritatie op. En bij sommige weblogs worden juist die links niet geïndexeerd door zoekmachines.

Do's

 • Wees ook lezer-vriendelijk: schrijf in heldere blokjes. Lange stukken lezen van het scherm is vermoeiend.

Don'ts

 • Gebruik geen schreeuwende achtergronden; zoekmachines maakt dat niets uit, maar lezers krijgen hoofdpijn.
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!