Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Programma's » Hoe brand ik een DVD

Hoe brand ik een DVD

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe brand ik een DVD
Voor het branden van veel foto's of filmpjes is een DVD handiger dan een CD. Een DVD biedt veel meer ruimte, waardoor je meer kwijt kunt op één schijfje. Het branden van een DVD is helemaal niet zo moeilijk, dat heb je met een paar keer oefenen zó onder de knie!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Beschrijfbare DVD
 • Brandprogramma, bijvoorbeeld Toast Titanium
 • DVD-brander
 • Data die je op de DVD wilt zetten
 • Permanente marker die speciaal geschikt is voor DVD's en CD's

Stappen

 1. Koop of download een brandprogramma

  Voor het branden van een DVD heb je een brandprogramma nodig. Voorbeelden van brandprogramma's zijn Nero (vooral gebruikt op de PC) en Toast Titanium (vooral gebruikt op de Mac). In deze hoedoe gebruiken we Toast Titanium als voorbeeld. In andere programma's kunnen de schermen er iets anders uitzien, maar het principe blijft hetzelfde.

  Je kunt brandprogramma's kopen of (gratis) downloaden. Sommige besturingssystemen leveren een brandprogramma mee.

 2. Open je brandprogramma

  Open je brandprogramma door dubbel te klikken op het icoontje. Er zal zich nu een venster openen, zoals hiernaast. Pak een leeg DVD'tje en doe deze in de brander.

 3. Selecteer het type schijf

  In een brandprogramma kun je niet alleen DVD's branden, maar ook CD's en Dual Layer DVD's. In dit voorbeeld gaan we uit van het branden van gewone DVD's. Selecteer daarom rechts onder in de hoek 'DVD'. Je programma zal nu de instellingen voor het branden van een DVD laten zien.

 4. Geef je DVD een naam

  Het is niet handig als je straks verschillende DVD's hebt met als titel 'Algemeen' of 'UNTITLED'. Geef je DVD daarom een naam. Houd deze naam kort, maar wel duidelijk. Deze naam zal op je bureaublad verschijnen als je de DVD in je computer gebruikt. Als je de DVD op je DVD-speler wilt gebruiken, dan verschijnt deze naam op het display van je apparaat.

 5. Stel de kwaliteit in

  De meeste brandprogramma's geven je de mogelijkheid om de brandkwaliteit zelf te bepalen. Je kunt dan kiezen tussen de standaardkwaliteit of een hoge kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer ruimte er nodig is. Kies altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit - hier zul je later geen spijt van krijgen!

 6. Sleep je bestand naar de schijf

  Sleep nu het bestand dat je wilt branden naar de DVD. Dit kun je eenvoudig doen door op het bestand te klikken, de muistoets ingedrukt te houden en het document naar het witte scherm te slepen. Het bestand zal zich dan naar het programma kopiëren, waarna je precies kunt zien hoeveel ruimte het bestand inneemt op de schijf en eventueel - in het geval van een film - hoe lang de speelduur is. Als je wilt kun je hier de naam van het bestand zelf nog aanpassen door de 'Edit' knop te gebruiken.

 7. Brand de schijf

  Klik vervolgens op de grote rode knop rechts onderin. Er opent zich nu nog een scherm waar je de huidige - en meest optimale - instellingen van de brander nog even kunt bekijken. Eventueel kun je hier de brandsnelheid nog aanpassen, maar dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit. Klik vervolgens op 'Record' en de schijf wordt gebrand!

 8. Berg de schijf netjes op

  Het branden van een DVD kan even tijd in beslag nemen. Over het algemeen moet je rekenen op maximaal een half uurtje. Als je een wat oudere brander hebt, kan dit langer zijn. Als de DVD klaar is, verschijnt een nieuw venster en kun je de DVD uit de brander halen. Schrijf dan met een permanente marker (het type dat speciaal geschikt is voor het schrijven op CD's en DVD's) op de schijf wat erop staat. Schrijf de titel ook nog eens op het hoesje en berg alles netjes op, zodat je het later weer goed terug kunt vinden!

Do's

 • Maak optimaal gebruik van de ruimte van een DVD
 • Gebruik een permanente marker om aan te geven wat er op de DVD staat
 • Berg je DVD netjes op

Don'ts

 • Gebruik geen beschadigde DVD's in je brander
 • Gebruik geen gewone stift om op de DVD te schrijven, maar kies echt voor een stift die speciaal bedoeld is voor DVD's en CD's, om zo beschadiging van de schijven te voorkomen

Bron

Meer uitleg

Optische media gaat niet lang mee

door Eljo Morpurgo op 19-09-2010 16:25
Denk er aan dat CD's of DVD's een beperkte houdbaarheid hebben (ook dure merk media een paar jaar)en dat je beter een externe harddisk kunt kopen of nog beter je data extern kunt opslaan.

Succes
ccamstelveen.nl
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!