
Hoe bak ik aardappelpannenkoeken
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 flinke ui
- 2 eieren
- 4 eetlepels bloem
- Snufje peper en snufje zout
- Olie
- Pan
- Keukenmachine of rasp
- Pureestamper
- Mengkom
Stappen
-
Schil en rasp de aardappels
Schil de aardappels en rasp ze vervolgens zo fijn mogelijk. Als je een keukenmachine hebt, zet deze dan op de kleinste stand. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de aardappels te halen, zodat er een soort droge, rauwe aardappelpuree ontstaat.
-
Voeg de overige ingrediënten toe
Als de 'puree' zo droog mogelijk is, voeg je de eieren, de bloem en een beetje zout en peper toe. Snijd ook de ui heel fijn en roer die er doorheen. Als je niet van ui houdt, haal hem dan door de rasp. Dan proeven de pannenkoeken wel wat scherper, maar heb je niet het idee dat je ook echt ui eet. Roer alles goed door elkaar.
Let op: het beslag kan wat verkleuren, maar dit maakt voor het bakken niet uit. -
Verhit de olie
Pak een grote koekenpan waar je een paar pannenkoekjes tegelijk in kunt bakken. Voeg olie toe en verhit die. De hoeveelheid olie hangt af van je eigen voorkeur; je kunt de pannenkoekjes 'frituren', ze moeten dan helemaal bedekt worden door olie. De pannenkoekjes zijn dan krokanter, maar ook wat vetter. Even laten uitdruipen is aan te raden. Je kunt ze ook gewoon bakken, in een klein beetje olie. Dan worden ze iets zachter, maar zijn ze veel minder vet.
Des te meer olie je gebruikt, des te langer de olie moet opwarmen. -
Bak de pannenkoekjes
Als de olie goed heet is, kun je de pannenkoekjes bakken. Doe voor elke pannenkoek ongeveer anderhalve eetlepel beslag in de pan. Druk het beslag met de achterkant van de lepel in vorm, zodat het pannenkoekjes worden met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter. Doe er zoveel in de pan als mogelijk is.
Bak de pannenkoekjes aan beide kanten in ongeveer vijf minuten goudbruin. Eet ze direct op of bewaar ze (even) op een bord met een deksel erover, zodat ze goed warm blijven. Eet smakelijk!
Do's
- Eet de aardappelpannenkoeken warm; dan zijn ze het lekkerst
- Serveer ze met appelmoes of mayonaise
Don'ts
- Laat niet te veel vocht in de aardappels zitten, dat komt de smaak niet ten goede
- Frituur je de pannenkoeken? Eet ze dan niet direct op, maar laat ze eerst uitlekken op keukenpapier