Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen » Hoe maak ik zelf chips
4

Hoe maak ik zelf chips

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf chips
Voor lekkere en relatief gezonde chips hoef je niet naar de winkel, die maak je gewoon zelf. Het vraagt wel wat oefening; hoewel het recept eenvoudig is, luistert het bakproces nogal nauw. Als je het echter eenmaal onder de knie hebt, wil je nooit meer anders!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Kilo aardappels
 • Zout
 • Frituurpan met olie
 • Kaasschaaf of dunschiller
 • Vergiet
 • Schuimspaan
 • Droge (en schone) theedoek
 • Aardappelschilmesje

Stappen

 1. Schil de aardappels

  Chips maken is best een klusje, dus het beste begin je direct met een kilo aardappels. Schil de aardappels met het aardappelschilmesje. Maak ze na het schillen schoon en laat ze even uitlekken.

  Heb je biologische aardappelen? Dan kun je ook volstaan met het wassen van de aardappels. Schillen is dan niet nodig. Let er wel op dat alle modder en grond van de aardappels af is.

 2. Maak dunne plakjes

  Zet nu de frituurpan vast aan, zodat deze kan opwarmen. Heb je geen frituurpan? Dan voldoet een gewone pan met olie ook. Zet wel de afzuigkap aan.

  Maak vervolgens van de aardappels dunne plakjes. Hiervoor kun je een kaasschaaf gebruiken, maar ook een mesje of zelfs de dunschiller. Let er wel op dat de plakjes zoveel mogelijk even dun zijn. Dan zijn ze ook allemaal tegelijk goed gaar.

  Dep de dunne plakjes droog op de schone theedoek.

 3. Bak de frites

  Als de olie heet genoeg is, kun je de chips gaan bakken. Doe een kleine hoeveelheid chips in de olie. Draai de chipjes vervolgens regelmatig met de schuimspaan om. Let op: olie is heel heet. Doe dus voorzichtig. Als de chips een beetje lichtbruin wordt, is deze gaar. Schep de chips dan weer uit de pan met de schuimspaan en laat ze uitlekken.

 4. Voeg smaak toe

  Chips met een smaakje is natuurlijk extra lekker. Als je wilt dat jouw chips ook een smaakje krijgt, wacht dan tot alles goed is uitgelekt en doe de chips daarna in de vergiet. Strooi hier zout overheen en schud een paar keer goed, zodat de zout over alle chips heen komt.

  Liever een ander smaakje? Varieer dan ook eens met knoflookpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, kruidenzout, uienpoeder of andere kruiden. Eventueel kun je ook op de verpakking van je favoriete chipssoort kijken welke kruiden de fabrikant gebruikt.

 5. Bewaar de chips

  Van een kilo aardappels kun je heel wat chips maken. Als je niet van plan bent alles op te eten, bewaar het dan in een goed afsluitbare doos, het liefst op een donkere, koele plaats. Dan is de kans op zacht worden minimaal.

Do's

 • Heb je geen frituurpan? Dan voldoet een gewone pan met olie ook. Kies je olie zorgvuldig; olijfolie is relatief gezond, een speciale olie kan weer een bijzonder smaakje geven
 • Varieer ook eens met andere producten. Van wortels, pastinaak, kroten en zoete aardappels kun je ook lekkere chips maken

Don'ts

 • Bak niet te veel chips tegelijk, dan gaat het vaak aan elkaar plakken

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!