
Hoe pof ik aardappels
Document acties
- Tijdshoeveelheid 25 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Een grote aardappel per persoon
- Bakje kruidenboter
- Magnetron
- Aluminiumfolie
- Schaal
- Olijfolie
- Vork
- Ovenwanten of tang
- Optioneel: rozemarijn en zeezout
Stappen
-
Prik de aardappels in
Pak per persoon een flinke aardappel en maak die goed schoon. De schil kun je eromheen laten zitten, maar viezigheid, modder en andere dingen moeten wel verwijderd worden. Prik de aardappels vervolgens een aantal keer in aan alle kanten.
-
Pof de aardappels in de magnetron
Giet een flinke scheut olijfolie in de ovenschaal en leg de aardappel(s) hierin. Eventueel kun je voor de smaak wat rozemarijn en zeezout toevoegen. Pof de aardappel(s) vervolgens op vol vermogen gedurende vijf minuten. Na die vijf minuten draai je de aardappel(s) om en herhaal je dit proces een keer.
-
Pof de aardappels in de oven
Heb je de tijd? Dan kun je de aardappels ook poffen in de oven. Verpak ze dan direct al in aluminiumfolie, zet de oven op 200 graden en zet de aardappels 45 tot 50 minuten in de oven. Hierna kun je ze vullen en direct opeten.
-
Vul de aardappels
Pak de aardappels uit de magnetron en snijd ze kruislings in. Probeer de binnenkant van de aardappel een beetje opzij te drukken, zodat er ruimte ontstaat. Doe in die ruimte een flinke klont kruidenboter.
-
Laat de aardappels nagaren
Als de aardappel gevuld is, wikkel je deze in een stukje aluminiumfolie. Leg de aardappel daarna weer terug in de - nog warme - magnetron en laat deze nog ongeveer 10 minuten nagaren. De kruidenboter smelt, terwijl de aardappel door en door gaar wordt.
Do's
- Aardappels poffen met verse kruiden is ook lekker. Gebruik bijvoorbeeld eens rozemarijn met zeezout
- Je kunt ook poffen in de oven of op de barbecue. Het eerste kost wel meer stroom en beide manieren kosten meer tijd
Don'ts
- Eet de aardappels niet op zonder ze na te laten garen, dan zijn ze vaak namelijk nog te hard