Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe vermaak ik me zonder (veel) geld uit te geven
3

Hoe vermaak ik me zonder (veel) geld uit te geven

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je een klein budget hebt en fors moet bezuinigen, zijn de leuke dingen vaak de eerste die afvallen. Want leuke dingen doen kost meestal veel geld. Toch kun je je ook vermaken zonder (veel) geld uit te geven. Hoe je dat doet, lees je hier.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Een klein budget
 • Een internetaansluiting
 • Gezond verstand
 • Een beetje creativiteit

Stappen

 1. Zorg voor jezelf

  Als je een dagje weg wilt met een klein budget, kun je al heel veel besparen op eten en drinken door dat zelf mee te nemen. In de meeste pretparken en dierentuinen betaal je namelijk handenvol geld voor een broodje en een beker frisdrank, terwijl die dingen in de supermarkt veel minder kosten.

  Wil je toch graag even op een terrasje gaan zitten, houd het dan bij één drankje en kies het goedkoopste drankje dat je lekker vindt.

 2. Maak gebruik van acties

  In de zomermaanden hebben veel winkels een spaarprogramma waarmee je kortingen of zelfs gratis toegangskaartjes bij elkaar kunt sparen voor diverse attracties. Houd die acties in de gaten en doe eraan mee, zelfs als dat betekent dat je je dagelijkse boodschappen een tijdje bij een andere supermarkt moet gaan doen.

  Het scheelt heel wat geld, want de meeste entreeprijzen zijn tegenwoordig behoorlijk hoog. Let vooral op acties waarbij een combinatie wordt aangeboden van toegang en vervoer, zodat je ook de reiskosten binnen de perken kunt houden.

 3. Kijk op internet

  Een avondje naar de bioscoop? Houd de website van de bioscoop in de gaten om te kijken wanneer de voordeligste avond is om een filmpje te gaan pakken. Veel bioscopen hebben één keer in de week een avond waarop de bezoekersaantallen tegenvallen.
  Om toch publiek te trekken, doen ze de prijs voor een kaartje op die avonden vaak fors omlaag. Ook zijn er bij veel bioscoopketens strippenkaarten of abonnementen verkrijgbaar waarmee je elke maand een paar keer goedkoop naar de film kunt.

  Met korting naar de kermis in je woonplaats? Dat regel je gewoon online. Ook pretparken en dierentuinen hebben vaak een website waarop ze acties aankondigen.

 4. Ga gratis genieten van de buitenlucht

  Ben je graag in de frisse buitenlucht, dan zijn er natuurlijk veel manieren waarop je (bijna) gratis een dagje weg kunt. Bij mooi weer is het strand een prima optie. Neem je eigen eten en drinken mee en ga op de fiets, dan wordt het een heel goedkoop dagje uit.

  Fietsen is sowieso een goede manier om je te vermaken zonder geld. Eens ergens anders fietsen dan in je eigen omgeving? Ook hier biedt internet uitkomst.

  Niet zo'n fietser? Andere mogelijkheden voor een gratis openluchtuitje zijn bijvoorbeeld picknicken, wandelen en skaten. Ook worden er in de zomer vaak gratis toegankelijke openluchtevenementen en festivals georganiseerd, bij jou in de buurt vast ook wel.

 5. Ga voordelig sporten

  Een dag met mooi weer is ideaal om je eigen sportdag te organiseren met je vrienden. De meeste mensen hebben wel een voetbal, badmintonset of andere sportbenodigdheden op zolder liggen. Iedereen neemt zijn eigen spullen mee naar een park of veld in de buurt, en daar zetten jullie een sportieve competitie op. Plezier gegarandeerd!

 6. Informeer bij je gemeente

  Als je een minimuminkomen hebt, zijn er vaak mogelijkheden om toch te kunnen sporten en recreëren met hulp van je gemeente. In veel plaatsen kun je namelijk een speciale pas aanvragen waarmee je korting krijgt op sportfaciliteiten en culturele uitjes binnen die gemeente. Dezed regeling heeft in elke gemeente een andere naam, en soms krijg je hem vanzelf thuisgestuurd als je inkomen beneden een bepaalde grens zit. Vraag het dus zeker even na als je hem niet automatisch krijgt!

 7. Neem alleen contant geld mee

  Ga je een dagje weg en weet je dat daar geld aan te pas zal komen, reken dan voor vertrek uit hoeveel je nodig hebt en pin niet meer dan dat bedrag. Laat je pinpas en creditcard thuis, zo weet je zeker dat je niet meer geld uitgeeft dan je hebt en houd je de kosten zo laag mogelijk.

  Zorg wel dat je ook altijd wat geld bij je hebt voor onverwachte omstandigheden en noodgevallen. Dat geld stop je op een aparte plek waar je het niet kwijt kunt raken. Het beste is een plek waarvan je eigenlijk "vergeet" dat hij er is, tot het nodig is. Dan kom je ook niet in de verleiding om aan het einde van de dag alsnog je "noodgeld" te verbrassen!

 8. Trakteer jezelf af en toe

  Creatieve manieren bedenken om lekker een dagje weg te gaan is leuk, maar drukt je ook continu met je neus op het feit dat je eigenlijk helemaal geen geld hebt om leuke dingen te doen. Zet dus ook elke maand wat geld opzij voor leuke uitjes, al is het nog zo weinig. Jezelf af en toe trakteren op een relaxt dagje weg waarbij je niet ieder dubbeltje om hoeft te draaien, is namelijk ook heerlijk. En bovendien broodnodig om de moed erin te houden in krappe tijden!

Do's

 • Zoveel mogelijk vrienden meenemen. Groepen krijgen vaak korting bij attracties.

Don'ts

 • Proberen ergens stiekem naar binnen te sluipen om de entreeprijs te ontduiken.

Bron

Heel veel leuke en goedkope dagjes uit

Meer uitleg