
Hoe maak ik pindakaas
Document acties
- Tijdshoeveelheid 20 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 600 gram doppinda's
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel zout
- Keukenmachine
- Potjes
- Soda
- Grote pan
- Spatel
- Keukendoek
Stappen
-
Steriliseer de potten
Begin met het steriliseren van de potjes. Dat voorkomt dat de pindakaas binnen een paar dagen wordt aangetast door schimmel. Zet hiervoor een pan met water en een schep soda op het vuur en doe de potten en deksels (los van elkaar) erin. Zorg ervoor dat alles onder water staat. Als dit niet lukt, doe er dan wat minder potten in en steriliseer ze in twee (of meer) keer. Laat alles ongeveer vijf tot tien minuten doorkoken. Zet de potten en deksels daarna ondersteboven op een schone keukendoek.
-
Dop de pinda's
Dop vervolgens alle pinda's. Let er goed op dat er geen stukjes schil in de pinda's terechtkomen. Na het doppen moet je ongeveer 400 gram pinda's over hebben. Als dat niet het geval is, dop er dan nog wat extra.
-
Vermaal de pinda's
Doe vervolgens alle pinda's in de keukenmachine en hak ze daarmee fijn. Als je een crunchy variant wilt maken, haal dan halverwege wat pinda's eruit, voor ze helemaal vermalen zijn.
-
Maak de pindakaas
Als de pinda's zo ver mogelijk vermalen zijn, voeg je het zout, de honing en de kokosolie toe. Zet de keukenmachine vervolgens nog een paar minuten aan, tot je een mooie, gladde pindakaas hebt. Je kunt de kokosolie eventueel ook in delen toevoegen; met wat minder kokosolie krijg je een wat drogere pindakaas.
-
Vul de potten
Proef nog even of de pindakaas goed op smaak is en als dat het geval is kun je de potten vullen. Vul ze zo ver mogelijk en draai ze stevig dicht. Bewaar de voorraad pindakaas op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld een keuken. De pindakaas kan direct gegeten worden.
Do's
- Ook lekker als variatie: wat pure chocolade door de pindakaas mengen
- Houd wat grovere stukjes pinda achter en roer die later door de pindakaas heen, voor een echte 'crunchy' variant
Don'ts
- Als je geen honing hebt kun je dit vervangen door suiker, maar kies liever voor honing, daar wordt de pindakaas gladder van en het is ook gezonder