Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Smeersels » Hoe maak ik zelf boter
4

Hoe maak ik zelf boter

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik zelf boter
Boter is bijna onmisbaar in de keuken. Je gebruikt het op brood, maar ook om te bakken. Veel mensen hebben een favoriete soort boter en nemen die standaard mee als ze in de winkel zijn. Maar wist je dat je boter ook zelf kunt maken? Zelf boter maken is een precies karweitje, maar heel goed te doen. Bovendien is het resultaat veel goedkoper en gezonder; je weet immers precies wat er in gaat!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 1000 ml room
  • 250 ml karnemelk
  • Eventueel een beetje zout
  • Afsluitbare emmer waar tenminste 2 liter in past
  • Thermometer
  • Zeef
  • Twee houten broodplanken
  • Mengkom
  • Botervorm
  • Aluminiumfolie

Stappen

  1. Laat de room zuur worden

    Pak een grote mengkom en giet de room en karnemelk bij elkaar. Laat dit mengsel tenminste 24 uur staan in een ruimte die op kamertemperatuur is. Hierdoor wordt de room dik en zuur. Controleer na 24 uur voorzichtig of de room inderdaad al dik is. Is dat niet het geval, laat de room dan nog even staan.

  2. Verplaats de room

    Als de room wel dik is, dan mag de kom naar een koelere plek. Hierbij is de temperatuur belangrijk. In de zomer moet de room ongeveer een temperatuur van 12 graden hebben. In de winter dien je 17 graden aan te houden. Houd deze temperaturen goed in de gaten, want te warme of te koude room maakt de boter onsmakelijk. Laat de room zo ongeveer een dag staan.

  3. Schud de room

    Als de room helemaal op de juiste temperatuur is, dan mag je deze gaan kloppen. Giet de room hiervoor over in een grote pot of een vat en verzeker je van een goede afsluiting. Schud daarna de pot of het vat heen en weer. Dit hoeft niet heel hard te gebeuren, maar het is wél belangrijk dat de room ongeveer een half uur lang voortdurend in beweging is. Als je dit goed doet, zie je na een half uur boterklontjes verschijnen. Verlaag dan je tempo, maar schud nog even door tot er geen nieuwe klontjes meer bijkomen.

    Verschijnen er na een half uur geen boterklontjes? Voeg dan wat warm water toe en probeer het opnieuw. Waarschijnlijk was de room dan nog wat te koud.

    Als het gelukt is, zet je het vat of de pot nog even een half uurtje op een koele plek.

  4. Zeef en kneed de room

    Na een half uurtje kun je de boter met een fijne zeef scheiden van de vloeistof. Gooi de vloeistof niet weg; dat kun je nog gebruiken als lekker verse karnemelk.

    Houd de zeef met de klontjes boter onder de koude kraan en laat de kraan net zolang lopen tot het water dat door de zeef heen komt transparant is. Plaats vervolgens de boter tussen de twee houten plankjes en kneed het zo tot één stevige massa. Houd de boterklomp vervolgens weer even onder de koude kraan. Herhaal dit net zo lang tot er echt alleen nog maar schoon water 'uit' de boter komt. Dan weet je namelijk zeker dat alle karnemelk eruit is. Als er (veel) karnemelk achter blijft in de boter, dan zorgt dit ervoor dat de boter snel ranzig wordt. Dat is zonde van je werk.

  5. Vul je botervorm

    Als er geen karnemelk meer in de boter zit, dan kun je de boter eventueel voorzien van een snufje zout. Daarna kan de boter in de botervorm. Duw de boter goed in alle hoekjes, zodat er geen luchtbelletjes meer in zitten. Dan weet je zeker dat de boter lekker lang houdbaar blijft.

    Heb je geen botervorm? Houd dan je handen even onder de hete kraan en kneed de boter zelf in een gewenste vorm. Wikkel het daarna in aluminiumfolie.

Do's

  • Gebruik ook eens geitenmelk of schapenmelk voor het maken van boter. Dat levert vaak veel meer boter op. Het smaakt natuurlijk wel iets anders
  • Laat de houten plankjes voor gebruik even in in water weken, dan kleeft de boter er niet zo erg aan vast

Don'ts

  • Laat de room niet stilstaan tijdens het schudproces. Schudden hoeft niet heftig te gaan, maar het is wel belangrijk dat de room in beweging blijft

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!