Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Buitenshuis eten » Buiten » Hoe steek ik een barbecue aan met een lege fles wijn
4

Hoe steek ik een barbecue aan met een lege fles wijn

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe steek ik een barbecue aan met een lege fles wijn
Ha, barbecuen. We zijn er dol op en iedereen doet het, maar het is weinigen gegeven om dat k%#&*ding ook snel, efficiënt en zonder gezichtsverlies aan te steken en tegelijk een beetje milieuvriendelijk aan de gang te zijn. Want een lik benzine over houtskool gieten, of er wat van die laffe chemische aanmaakblokjes in gooien, of – god verhoede – een gasbarbecue kopen, dat kunnen we natuurlijk allemaal. Hier lees je hoe je gegarandeerd in no time een heerlijk, gelijkmatig barbecuevuurtje stookt met behulp van een lege fles wijn. Met behulp van een wat?!

Hoedoe door: Ivo Victoria

Bekijk het profiel van Ivo Victoria
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

 • Drie uitgescheurde bladzijden van een krant
 • Lege fles wijn
 • Lucifer

Stappen

 1. Maak het papier gereed

  Draai de uitgescheurde bladzijden elk tot een dunne, helixvormige sliert. Helixvormig wil zeggen: zoals de draad van een kurkentrekker, dus. Maak een knoop in elke sliert papier, ongeveer halverwege, maar trek hem niet helemaal dicht. Laat een opening ter grootte van de hals van je lege fles wijn.

 2. Maak de fles gereed

  Duw de papieren slierten met de knoop op de flessenhals. Schik ze zo dat de zes papieren tentakels die vanaf de flessenhals vertrekken, gelijkmatig verdeeld zijn over een denkbeeldige cirkel. Let erop dat de knopen redelijk strak rond de flessenhals zitten.

 3. Zet de fles in de barbecue en doe er houtskool in

  Zet de fles nu ondersteboven in het midden van de barbecue, duw de tentakels en de knopen naar beneden tot ze de bodem raken. Laat de fles zo staan (nog niet wegnemen!!!) en giet de houtskool in de barbecue totdat de tentakels niet meer zichtbaar zijn.

 4. Neem de fles weg

  Schuif de fles uit de knopen. Je hebt nu een met houtskool gevulde barbecue met in het midden een kleine schacht van papier.

 5. Steek de barbecue aan

  Neem de lucifer, strijk hem aan en gooi hem in de schacht. De schacht zal vuur vatten en zal de verschillende tentakels die vanaf de schacht vertrekken zo in brand steken. Het vuur verspreidt zich vervolgens via de tentakels gelijkmatig over het gehele oppervlak van de barbecue en doet de houtskool van onderuit ontbranden.

 6. Wacht af

  Jouw werk zit erop. Ga niet als een idioot  blazen, wapperen of extra lucifers in de kolen gooien, dat is nergens voor nodig.  Haal even een biertje, of check je mail want je hebt er geen omkijken meer naar.  Binnen 10 tot 15 minuten zijn de kolen mooi gloeiend rood en kookklaar.

Do's

 • Let erop dat de papieren tentakels goed op de bodem van de barbecue liggen. Veranker ze desnoods aan het kolenrooster – als jouw barbecue er een heeft.
 • Zorg ervoor dat papier en kolen goed droog zijn.
 • Laat voldoende lucht bij het vuur.
 • Voer deze truc bij voorkeur uit in aanwezigheid van voldoende publiek. Bluf dat het een oude Braziliaanse techniek is. Is het ook. Succes verzekerd.

Don'ts

 • Deze truc is zo makkelijk dat wij niet inzien hoe je hem kan verknallen. Laat ons weten als het je toch lukt.

Meer uitleg

Onmogelijk

door Peter Prince op 29-06-2012 01:07
Het is onmogelijk, want een lege fles wijn bestaat niet, een lege wijnfles wel.
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!