Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dieet » Hoe volg ik een eiwitdieet

Hoe volg ik een eiwitdieet

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Door de populariteit van het Dr. Frankdieet staat het eiwitrijke dieet weer volop in de belangstelling. Eiwitten geven je snel een verzadigd gevoel. Daarnaast verbrand je met een eiwitdieet vet zonder je spiermassa te verminderen. Eiwitrijke diëten volg je vaak in combinatie met een koolhydraatarm dieet.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

 1. Verdiep je in eiwitten

  Eiwitten, proteïnen, worden in het lichaam omgezet tot aminozuren: bouwstenen die het lichaam niet allemaal zelf kan aanmaken. Er is dierlijk eiwit (vis, vlees, gevogelte, ei, melk en zuivelproducten) en plantaardig eiwit (peulvruchten, soja, graan, noten en groenten). 

  Eiwitrijk voedsel vertraagt de verplaatsing van het voedsel vanuit de maag naar de darmen. Je maag blijft langer vol, waardoor je langer verzadigd blijft. Ook houden eiwitten de bloedsuikerspiegel langer laag, omdat eiwitten langzamer verteren dan koolhydraten. 

  Daarnaast gebruikt je lichaam veel energie voor stofwisseling van eiwit: het verhoogt de basaalstofwisseling met twintig tot dertig procent. 

  Als je afvalt, verlies je vet- en spiermassa. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam relatief meer spiermassa in stand houdt tijdens het afvallen. 

 2. Bestudeer de verschillende diëten

  De meeste dieetprogramma’s op basis van een eiwitrijke voeding combineren dit met een koolhydraatarm dieet. Met uitzondering van het Atkinsdieet, waarin je ook volvette eiwitproducten mag eten, zijn ze gebaseerd op een voedingsprogramma van mager wit vlees, vis, magere zuivel, eieren en veel groente. Het Atkinsdieet bestaat uit vier fases, waarin de eerste het strengst is. Je krijgt nauwelijks koolhydraten binnen en omdat je lichaam daardoor vetzuren niet volledig kan benutten, breng je de vetverbranding op gang ('ketose'). In de volgende fases voeg je steeds wat koolhydraten toe. De laatste fase is gericht op handhaving van het bereikte gewicht.

  Het Dr. Frank dieet, het South Beach dieet of G.I.-dieet werken op vergelijkbare wijze in (strenge) ontwenningsfases, fases waarin je gewicht verliest en fases waarin je het gewicht handhaaft.

 3. Consumeer de juiste eiwitrijke producten

  Vaak bevatten voedingsmiddelen met veel eiwit ook veel vet. Krijg je daardoor een overschot aan calorieën binnen, dan zal je lichaam dit als vetweefsel opslaan. Het is dus van belang dat je de goede eiwitrijke producten binnenkrijgt, bijvoorbeeld in de vorm van vis en mager gevogelte. Bestudeer de etiketten om te onderzoeken wat er in producten zit.

 4. Beweeg!

  In elk dieet is het belangrijk om voldoende beweging in te lassen. Je verbrandingsmotor gaat omhoog. Daarnaast bouw je spierweefsel op. Om spiermassa in stand te houden, heb je meer energie nodig dan voor het in stand houden van vet: daardoor heb je een hogere stofwisseling. 

 5. Werk aan een permanente verandering

  De meeste eiwitrijke diëten zijn effectief op de korte termijn, maar de moeilijkheid zit ‘m in het handhaven van het gewicht. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gevarieerde voeding is essentieel.

Do's

 • Kijk of je de juiste eiwitrijke producten met weinig vet consumeert

Don'ts

 • Eiwitrijke voeding is belastend voor de nieren. Personen met een gestoorde nierfunctie moeten voorzichtig zijn met het volgen van een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet.
 • Volg een eiwitrijk niet te lang omdat het minder vitamines en mineralen levert dan een ‘gewoon’ voedingspatroon. Je kunt op termijn misschien tekorten opbouwen.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!