Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Koffie & thee » Hoe voorzie ik mijn cappuccino van een schuimende melklaag
4

Hoe voorzie ik mijn cappuccino van een schuimende melklaag

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe voorzie ik mijn cappuccino van een schuimende melklaag
Een cappuccino is niet zomaar een kopje koffie, maar een wonderlijk mengsel van espresso, melk en -last but not least- melkschuim. Dat laatste kan soms wel eens een probleem vormen, want wat er op het terras zo mooi uitziet, lijkt thuis niet na te maken. Als je deze stappen volgt kan het echter niet mis gaan!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Espresso
 • Goede klopper (een garde kan ook, maar een speciale klopper werkt beter)
 • Volle melk
 • Pannetje
 • Cacaopoeder (optioneel)

Stappen

 1. Zet de melk op

  De melk moet verwarmd worden. Neem hiervoor een klein pannetje, zet dit vervolgens op laag vuur en blijf in de buurt. De timing komt heel precies. De hoeveelheid melk die je nodig hebt hangt af van de grootte van je volledige kopje. Als vuistregel kun je nemen dat je voor een cappuccino een derde espresso nodig hebt, een derde gestoomde melk en een derde schuim. Als je een mok van 150ml neemt, heb je dus 50ml volle melk nodig. Neem liever wat teveel dan te weinig!

 2. Draai het vuur op tijd lager

  Op het moment dat de melk in het pannetje aan de randen gaat sissen en lichtjes begint te borrelen is het tijd om het vuur nog lager te zetten. Als je de melk te lang op het vuur laat staan krijg je straks geen mooie schuimlaag.

 3. Klop de melk

  Neem nu je speciale melkklopper en beweeg die van boven naar beneden door de melk, alsof je de melk letterlijk 'klopt'. Je zult merken dat de melk dikker en romiger wordt. Je kunt voor deze stap ook een garde gebruiken, maar dan gaat het minder snel én heb je altijd de kans dat het niet lukt. Het beste is om een klopper te gebruiken zoals hiernaast afgebeeld.

 4. Haal de pan van het vuur

  Als de melk dusdanig goed opgeklopt is, dat alle bubbels verdwenen zijn, dan kun je het pannetje helemaal van het vuur halen.

 5. Verdubbel je schuimlaag

  Het schuim is nu echter nog niet klaar voor je cappuccino. Klop daarom nog lustig even door tot je ongeveer twee keer zoveel schuim hebt als daarnet. Je schuim wordt nu mooi stevig en je kunt - mits je een beetje snel bent - je pannetje bijna ondersteboven houden, zonder dat je schuim eruit valt.

 6. Breng de schuimlaag aan op je cappuccino

  Laat het schuim nog even dertig seconden met rust en breng het daarna aan op je cappuccino. Als extra decoratie kun je er nog voor kiezen om een klein beetje cacaopoeder over het schuim te strooien, zodat het er extra feestelijk uit ziet. Geniet ervan!

Do's

 • Maak je schuim extra dik
 • Serveer je cappuccino met een beetje cacaopoeder
 • Lukt het echt niet? Gebruik dan een melkopschuimer; ze zijn ervoor!
 • Zorg voor de juiste temperatuur

Don'ts

 • Gebruik liever geen halfvolle melk of melk van mindere kwaliteit: de kwaliteit en volheid van het melkschuim valt of staat met de kwaliteit en volheid van de gebruikte melk
 • Wacht tot de melk warm genoeg is, anders krijg je bubbels in je schuim
 • Laat de melk niet koken!

Bron

Meer uitleg

geklopte melk in de koeling

door Alexandra Sfintesco op 28-02-2009 15:12
Extra tip die bij werken in de horeca heb geleerd: zet de geklopte melk ca. 1 minuut in de koelkast. Dan verstijft de melk nòg meer. ;-)
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!