Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe eet ik met stokjes
4

Hoe eet ik met stokjes

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe eet ik met stokjes
Een heerlijke Chinese maaltijd eet je natuurlijk lekker met stokjes op. Zo kom je goed in de stemming en geniet je extra lang van het eten. Eten met stokjes lastig? Het is makkelijker dan het eruit ziet!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Stokjes
 • Beetje geduld
 • 'Pakbaar' eten - om mee te beginnen!

Stappen

 1. Neem het eerste stukje tussen duim en middelvinger

  Houd je hand zo, dat je duim naar jou gericht is. Buig je vingers een beetje om en leg het eerste stokje precies in de ruimte tussen je duim en je wijsvinger. Doe dit op zo'n manier, dat het stokje ook steunt tegen je middelvinger, maar je wijsvinger zelf niet raakt!

 2. Pak het tweede stokje met je wijsvinger

  Gebruik vervolgens je wijsvinger om het tweede stokje te pakken. Het stokje vast houden doe je door je duim erover heen te leggen en ervoor te zorgen dat de uiteinden van beide stokjes op gelijke hoogte 'hangen'. Zo weet je zeker dat je het eten straks goed beet kunt pakken.

 3. Zoek een comfortabele grip

  Het vasthouden van de beide stokjes is even wennen. Zoek daarom een grip die voor jou comfortabel is. Oefen wat, verschuif de stokjes een klein beetje en probeer het natuurlijk te laten voelen. Blijf erop letten dat de uiteinden van de stokjes gelijk blijven, anders lukt het vastpakken van eten straks niet. Probeer de stokjes te bewegen, zonder dat ze uit je handen vallen.

 4. Oefen met het openen en sluiten

  Om iets daadwerkelijk op te pakken moet je oefenen in het openen en het sluiten van de stokjes. Dit mag direct al met een voorwerp, maar je kunt ook gewoon 'in de lucht' oefenen. Let erop dat de uiteinden van de stokjes elkaar niet kruisen en gebruik je vingers om de kleine bewegingen te maken die nodig zijn voor het openen en sluiten van de stokjes.

 5. Eet met de stokjes!

  Als je de grip goed te pakken hebt, kun je gaan oefenen met écht eten. Houd je hand in een hoek van ongeveer 45 graden van je bord en pak je stukjes voorzichtig op. Zorg ervoor dat je ze stevig tussen de stokjes kunt klemmen. Als je het idee hebt dat het eten nog niet helemaal stevig zit, dan leg je het even neer en probeer je het opnieuw. Met een paar keer oefenen heb je deze techniek  zo onder de knie!

Do's

 • Oefen regelmatig
 • Begin met eten dat gemakkelijk te pakken is, bijvoorbeeld een stukje vlees
 • Leg het eten weer neer als je het niet stevig vast kunt grijpen

Don'ts

 • Knijp de stokjes niet tegen elkaar
 • Geef niet te snel op; stokjes eten nu eenmaal iets anders dan de vertrouwde mes en vork
 • Laat de stokjes elkaar niet kruisen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!