Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe laat ik mijn baby 's nachts goed slapen

Hoe laat ik mijn baby 's nachts goed slapen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 90 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Veel kersverse ouders zullen al snel merken dat het voorlopig gedaan is het hun nachtrust: baby's houden zich niet aan slaaptijden en hebben - zeker in het begin - moeite met het doorkomen van nachten. Hoewel dit een fase is waar je door heen zult moeten, zijn er wel dingen die je kunt doen om een goede nachtrust bij je baby - en dus bij jou! - te bevorderen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Tijd en aandacht

Stappen

 1. Zorg voor routine

  Routine is voor een baby net zo belangrijk als voor volwassenen en als moeder heb je invloed op de slaaproutine van je baby. Merk je bijvoorbeeld dat je baby laat wakker wordt, omdat hij of zij 's nachts veel ligt te huilen? Wek je baby dan iedere dag een beetje eerder, zodat het slapen tijdens nachtelijke uurtjes bevorderd wordt.

 2. Doe dutjes in de juiste omgeving

  Natuurlijk mag je baby lekker dutten als het nodig is, maar laat 'm dat niet in de donkere slaapkamer doen, maar in een goed verlichte ruimte. Dat zorgt ervoor dat het dutje minder lang duurt, waardoor er 's nachts meer geslapen zal worden.

  Voor zover mogelijk kun je allerlei activiteiten overdag het beste aanmoedigen!

 3. Voed in een rustige ruimte

  Veel baby's kunnen na het voeden nog tijden wakker liggen. Dit voorkom je door overdag te voeden in een stille, verduisterde ruimte. De baby krijgt dan niet de kans om afgeleid te worden door allerlei dingen om zich heen en zal makkelijker rustig blijven.

  's Nachts kies je ook voor een donkere ruimte. Vermijd, voor zover mogelijk, het 's nachts verschonen van luiers, zodat duidelijk wordt dat de nacht echt is om te slapen.

 4. Beperk het gebruik van een speen

  Probeer het gebruik van een speen zoveel mogelijk te beperken en geef je baby in plaats daarvan de borst. Door dit regelmatig te doen, kun je het 's nachts wakker worden van je baby beperken.

  Gebruik je wel een speen, houd er dan rekening dat je kind juist weer gaat huilen als deze onverwachts 's nachts uitvalt.

 5. Laat je baby goed drinken

  Borstvoeding is belangrijk voor baby's, dus laat ze goed drinken! Door je baby je borst 'leeg' te laten drinken, geef je hem of haar goede voedingsstoffen mee, die ervoor kunnen zorgen dat er minder nachtelijke voedingen nodig zijn.

 6. Draag je baby

  Draag je baby zoveel mogelijk met je mee, bijvoorbeeld met een draagdoek. Hierdoor kan je baby lekker ontspannen en is het makkelijker om te slapen. Doe dit vooral 's avonds!

 7. Houd de avonden en nachten rustig

  Probeer de avonden zo rustig mogelijk te houden voor je baby, zodat het straks makkelijker wordt om te slapen. Kies bijvoorbeeld voor een lekker bad, een wandeling of iets anders. Wordt je kind juist heel actief van een bad, dan kun je dat beter op een ander moment doen.

  Ook 's nachts moet het lekker rustig kunnen zijn. Laat je kindje lekker in het eigen bedje slapen en ga niet bij elk geluidje kijken. Baby's hebben vaak even nodig om in slaap te vallen en als jij steeds langs komt, is dat alleen maar lastiger!

Do's

 • Houd vol! Juist consistentie is belangrijk. Bovendien helpt het jou ook; als je een routine hebt, hoef je zelf even minder na te denken

Don'ts

 • Vergelijk je baby en zijn of haar slaappatroon niet met een ander kindje; iedereen is verschillend en reageert verschillend

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!