Persoonlijke hulpmiddelen
Rouw

4 Hoe condoleer ik iemand
Hoe condoleer ik iemand

Door: Marieke van Oosterhout

Condoleren houdt in dat je de nabestaanden je medeleven met het verlies van hun dierbare betoont. Dit kan schriftelijk in de vorm van een condoleancebrief of -kaart, maar ook middels een telefoontje, tijdens een bezoek aan de nabestaanden of na de uitvaartplechtigheid. De vorm van je condoleance is om het even, belangrijker is dat je iets van je laat horen, in alle oprechtheid. Het helpt de nabestaanden bij het verwerken van het verlies van hun dierbare.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoe leer ik omgaan met verlies
Hoe leer ik omgaan met verlies

Door: Cindy Kamstra

Tijdens je leven zul je meerdere keren meemaken dat je voorgoed afscheid moet nemen van een dierbare persoon. Dat is moeilijk en brengt veel verdriet en pijn met zich mee. Misschien denk je zelfs dat je leven nooit meer zo goed zal worden als het was toen hij of zij nog leefde. Maar er komt een tijd dat je je weer beter zult voelen. En er komt zelfs een tijd dat je leven weer goed zal zijn, hoewel je die persoon altijd zult blijven missen. Dat heeft alles te maken met het leren omgaan met en het verwerken van je verlies. Hoe je dat doet is heel persoonlijk, maar we kunnen je wel een paar tips geven die je door de rouwperiode heen kunnen helpen. In de concrete invulling van de stappen ben je natuurlijk helemaal vrij: doe wat voor jou op dat moment het best voelt.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoe houd ik een speech tijdens een begrafenis
Hoe houd ik een speech tijdens een begrafenis

Door: Cindy Kamstra

Een toespraak houden is voor de meeste mensen geen favoriete bezigheid. Stel nu dat je de tekst vergeet. Of zo zenuwachtig bent dat je alleen nog maar gestotter kunt uitbrengen. De speech tijdens een begrafenis of crematie heeft nog een extra lading. Want daarbij loop je ook nog het risico dat je in tranen uitbarst of dat je je gevoelens niet goed onder woorden kan brengen. En zo’n toespraak is altijd heel persoonlijk, dus je zult je in die situatie al snel meer blootgeven dan je tijdens een “gewone” toespraak zou doen. Logisch dus dat je het eng vindt als je gevraagd wordt een paar woorden te spreken tijdens de uitvaart. Helemaal als de overledene dicht bij je stond. Maar onthoud: met een goede voorbereiding kun je heel ver komen. Bovendien ben je bij een uitvaart onder mensen die je goed kent en die je verdriet begrijpen en herkennen.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek
Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek

Door: Cindy Kamstra

In de dagen vlak nadat je een dierbare hebt verloren, komt er veel op je af. Zeker als jij degene bent die belast is met al het geregel dat bij een uitvaartplechtigheid komt kijken. Een uitvaartondernemer kan je veel van dat geregel uit handen nemen, maar je zult toch ook zelf keuzes moeten maken en beslissingen moeten nemen. Een van de zaken waarover je moet nadenken is de muziek die tijdens de begrafenis of crematie te horen zal zijn. De muziek voegt een persoonlijk tintje toe aan de plechtigheid en zorgt er vaak ook voor dat de emoties loskomen. Niet vreemd dus dat de muziek zo’n wezenlijk onderdeel vormt van een uitvaart. Deze stappen helpen je om het uitkiezen van de uitvaartmuziek makkelijker te maken.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoe kies ik een mooie plek om as uit te strooien
Hoe kies ik een mooie plek om as uit te strooien

Door: Cindy Kamstra

Na de crematie van een dierbare zal besloten moeten worden wat er met de as gaat gebeuren. In principe mogen de nabestaanden dat zelf bedenken. Bijzetting in een urnenmuur of urnengalerij behoort tot de mogelijkheden, maar je mag de as ook mee naar huis nemen of bijzetten op een begraafplaats bij jou in de buurt. De as op een mooie plek uitstrooien kan ook, maar dat mag niet zomaar overal. Deze Hoedoe helpt je bij het uitzoeken van een geschikte plaats.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoe vertel ik mijn kind dat iemand dood is

Door: Adine Faber-Versluis

Hoe vertel je je kind dat oma dood is? Of dat papa nooit meer terug komt? Jonge kinderen hebben een heel ander besef van tijd, waardoor het soms moeilijk is om duidelijk te maken dat 'nooit meer' écht 'nooit meer' is.


Home » Familie & relaties » Rouw

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!