Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Rouw » Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek

Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek
In de dagen vlak nadat je een dierbare hebt verloren, komt er veel op je af. Zeker als jij degene bent die belast is met al het geregel dat bij een uitvaartplechtigheid komt kijken. Een uitvaartondernemer kan je veel van dat geregel uit handen nemen, maar je zult toch ook zelf keuzes moeten maken en beslissingen moeten nemen. Een van de zaken waarover je moet nadenken is de muziek die tijdens de begrafenis of crematie te horen zal zijn. De muziek voegt een persoonlijk tintje toe aan de plechtigheid en zorgt er vaak ook voor dat de emoties loskomen. Niet vreemd dus dat de muziek zo’n wezenlijk onderdeel vormt van een uitvaart. Deze stappen helpen je om het uitkiezen van de uitvaartmuziek makkelijker te maken.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Stappen

 1. Ga uit van wie de overledene was

  De muziek bij een uitvaart bestaat vaak uit de favoriete nummers van de overledene. Maar je kunt ook kiezen voor nummers die bij hem of haar passen, die iets over hem of haar zeggen. Als je uitgaat van wie de overledene was en wat hij of zij voor jullie betekende, maakt dat de keuze van de muziek al iets gemakkelijker en in elk geval overzichtelijker.

 2. Kies muziek die bij de gelegenheid past

  Een uitvaart is niet per definitie alleen maar plechtig en treurig, het is ook een afscheidsceremonie waar plaats is voor mooie herinneringen en misschien zelfs momenten van vrolijkheid. Muziek hoort daar niet alleen bij, maar kan zelfs de sfeer van de begrafenis of crematie bepalen. De keuze van de muziek is ook de keuze voor welk gevoel je de aanwezigen mee wilt geven. Dat betekent dus dat je ook rustig muziek kunt draaien van hedendaagse bands, dat een “begrafenisliedje” niet per se stemmig en rustig hoeft te zijn en dat een bij de uitvaart passend volume niet per se betekent dat de muziek zachtjes moet klinken.

 3. Onthoud dat er geen regels zijn

  Elke uitvaart is uniek en dat betekent dat er dus geen regels zijn over het precieze verloop van elke begrafenis of crematie. Je bent dan ook volledig vrij in welk soort muziek je wilt laten horen, hoeveel nummers er gedraaid moeten worden en op welk moment die muziek te horen moet zijn. Je hoeft niet te kiezen uit een standaardmuziekcollectie. Alle begraafplaatsen, crematoria en uitvaartcentra beschikken over een muziekinstallatie waar je een eigen CD kunt laten afspelen en vaak is er ook de mogelijkheid tot het (laten) spelen van live muziek. Geef je specifieke wensen aan bij de uitvaartondernemer, dan regelt die de rest.

Do's

 • De muziekkeuze overleggen met de andere nabestaanden.

Don'ts

 • Je laten leiden door de muziek gezien wordt als “gebruikelijk” of “passend” bij uitvaarten. Tenzij dat natuurlijk precies de muziek is die bij jouw dierbare en bij deze gelegenheid past.

Bron

De websites van diverse uitvaartondernemers

Meer uitleg