Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Rouw » Hoe kies ik een mooie plek om as uit te strooien

Hoe kies ik een mooie plek om as uit te strooien

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik een mooie plek om as uit te strooien
Na de crematie van een dierbare zal besloten moeten worden wat er met de as gaat gebeuren. In principe mogen de nabestaanden dat zelf bedenken. Bijzetting in een urnenmuur of urnengalerij behoort tot de mogelijkheden, maar je mag de as ook mee naar huis nemen of bijzetten op een begraafplaats bij jou in de buurt. De as op een mooie plek uitstrooien kan ook, maar dat mag niet zomaar overal. Deze Hoedoe helpt je bij het uitzoeken van een geschikte plaats.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Stappen

  1. Neem rustig de tijd om te beslissen

    Na de crematie blijft de as van je dierbare nog vier weken in het crematorium. In die periode kunnen de nabestaanden met elkaar overleggen wat er met de as moet gebeuren. Maar ook als jullie dat al weten kunnen jullie de as pas ophalen als die vier weken voorbij zijn. Dit is bij wet geregeld en is bedoeld om te voorkomen dat er overhaaste beslissingen worden genomen, maar ook om eventuele ruzies tussen nabestaanden of (juridische) problemen op te lossen.

  2. Verdiep je in de mogelijkheden

    Je kunt de as uitstrooien op een speciaal asveld bij het crematorium, maar veel mensen willen liever dat hun dierbare op een speciale plek terechtkomt. Als de overledene zelf een plaats in gedachten had en dit voor zijn of haar dood heeft aangegeven, is dat vaak de eerste keuze. Zo niet, overleg dan met de andere nabestaanden over mogelijke plaatsen. Je kunt eventueel zelfs een paar plaatsen gaan bekijken, om een idee te krijgen van de sfeer die er hangt. 

  3. Beslis hoe je de as wilt uitstrooien

    As verstrooien kan op verschillende manieren. Zo kun je de as zelf verstrooien of het door een “professional” laten doen, bijvoorbeeld iemand van het uitvaartcentrum. Je mag in dat geval ook zelf kiezen of je er überhaupt bij wilt zijn als de as verstrooid wordt, dat is namelijk niet verplicht.

    Bij uitstrooien over zee kun je ervoor kiezen een speciale zee-urn te gebruiken. Dit is een urn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal die je in zijn geheel, dus met de as er nog in, in het water gooit. De urn zinkt en lost op, waardoor de as vrijkomt. Er zijn ook waterurnen voor in de tuin, dan zorgt het regenwater ervoor dat de as geleidelijk in de grond terechtkomt.

  4. Vraag een vergunning aan

    Zijn jullie het eens geworden over de beste plek en de methode, dan wordt het tijd voor de praktische voorbereidingen. Je mag niet zomaar op eigen houtje de as van je dierbare gaan uitstrooien, je moet toestemming hebben van de eigenaar van de grond. In het geval van een openbare plek is dat meestal een overheidsinstantie, zoals een gemeente, Rijkswaterstaat of Staatsbosbeheer. Ook als je de as op particuliere grond wilt verstrooien heb je uiteraard toestemming nodig van de eigenaar. Wil je de as op zee of in de binnenwateren uitstrooien, dan gelden daar weer aparte regels voor. Zo mag je de as op zee niet vlakbij de kust verstrooien.

    De uitvaartondernemer weet alles over de regels rond asverstrooiing en kan je helpen met het aanvragen van de benodigde vergunningen en het treffen van de overige voorbereidingen.

Do's

  • De uitvaartondernemer naar de mogelijkheden vragen.
  • Een gemakkelijk bereikbare plaats kiezen, zodat je later nog eens terug kan gaan als je daar behoefte aan hebt.

Don'ts

  • Overhaaste beslissingen nemen.
  • De as zonder vergunning uitstrooien.

Bron

Meer uitleg