Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden » Hoe blijf ik vrienden met mijn ex-partner

Hoe blijf ik vrienden met mijn ex-partner

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
‘Maar we blijven vrienden’, wordt er dikwijls gezegd door een stel dat besloten heeft uit elkaar te gaan. Vaak blijkt het toch lastiger dan gedacht om dit daadwerkelijk in praktijk te brengen. Verkeerde intenties, een nieuwe liefde of jaloezie kunnen spelbrekers zijn. Wil je vrienden blijven met je ex, lees dan de volgende spelregels door.

Hoedoe door: Mirjam Westzaan

Bekijk het profiel van Mirjam Westzaan
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • Ex-geliefde

Stappen

 1. Wees eerlijk en open over je verwachtingen en gevoelens

  Ga bij jezelf eens na: waarom wil je vrienden blijven met je ex? Sommigen houden een vriendschap met hun ex in stand om de verkeerde redenen. Ze willen het hem of haar 'betaald zetten' of hopen door contact te houden de ander alsnog terug te winnen. Dit gebeurt vooral als het de ander was die een punt achter de relatie zette. Je kunt je voorstellen dat dit geen goede basis is voor een vriendschap en niet werkt. Heb je het idee dat je vriendschap met je ex op wraakgevoelens, wrok of heimelijke gevoelens is gebaseerd, kwel jezelf dan niet onnodig en zet er meteen maar een punt achter. Dat is zowel voor jou als voor je ex het allerbest.

 2. Begin niet opnieuw een liefdesrelatie met elkaar

  Hoewel het wel eens gebeurd dat stellen na een breuk toch weer bij elkaar komen, is het beter het niet opnieuw met elkaar te proberen. Je loopt het risico dat het weer op een mislukking uitloopt en de kans is groot dat je dan minder vriendschappelijk uit elkaar gaat. Seks is dus ook uit den boze, ook niet voor een keer. Hoe groot de verleiding ook is, het kan de vriendschap behoorlijk verstoren.

 3. Zet je nieuwe partner altijd op de eerste plaats

  Vaak houden exen probleemloos contact met elkaar, totdat er een nieuwe partner ten tonele verschijnt. Wees eerlijk en open over de vriendschap met je ex en zorg ervoor dat je nieuwe vriend(in) weet én voelt dat hij of zij op de eerste plaats komt. Heeft je partner er problemen mee dat je nog steeds omgaat met je ex, vraag jezelf dan af wat je belangrijk vindt. Het kan zijn dat je dan tot de conclusie komt de vriendschap met je ex te beëindigen.

 4. Ben niet jaloers als je ex een nieuwe partner heeft

  Ook al ben je blij dat de relatie met je ex over is, gevoelens van jaloezie kunnen toch de kop opsteken wanneer hij/zij een nieuwe vlam heeft. Laat niet merken dat je jaloers bent en houd commentaar voor je. Vergelijk jezelf ook niet met zijn of haar nieuwe partner. Lukt het je niet om met je jaloerse gevoelens om te gaan, praat er dan over met je ex of overweeg om een punt achter jullie vriendschap te zetten.

Do's

 • Een nieuwe partner altijd op de eerste plaats zetten.

Don'ts

 • De vriendschap in stand houden om de verkeerde redenen.
 • Nogmaals een relatie met elkaar beginnen.
 • Jaloers worden als je ex een nieuwe relatie heeft.

Bron