Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden
Uit elkaar en scheiden

Soms gaat een relatie niet zoals je wilt en ga je uit elkaar. Hoe pak je dat, ook in praktische zin, aan? En hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens en na een scheiding nog door één deur kunt?

4 Hoe beëindig ik mijn relatie
Hoe beëindig ik mijn relatie

Door: Adine Versluis

Sommige relaties bloeden vanzelf dood, maar je zult er ongetwijfeld een keer mee te maken krijgen: het beëindigen van je relatie. Dit is niet altijd makkelijk, zeker niet als je partner niet begrijpt waarom. Hierdoor kan het beëindigen van de relatie uitlopen in een langdurig proces, waarbij het echte uit elkaar gaan steeds maar wordt uitgesteld. Hier heb je beiden niets aan, dus ga voor een clean break!


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

5 Hoe pak ik een scheiding aan
Hoe pak ik een scheiding aan

Door: Linda Krijns

Als je weet dat je wilt scheiden, komt er van alles op je af. Met deze stappen schep je orde in de chaos.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

Hoe verloopt praktisch gezien een echtscheiding

Door: Tim Bais

Een echtscheiding is emotioneel gezien een heftige periode, maar toch moet er heel veel geregeld worden. Daarom hierbij een stappenplan met de praktische kant van de echtscheiding, zodat er niet nog meer problemen bij komen.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

Hoe start ik een echtscheidingsprocedure
Hoe start ik een echtscheidingsprocedure

Door: Cindy Kamstra

Ieder huwelijk kent zijn ups en downs. Als je relatie in de basis goed is, kom je de downs meestal samen wel weer te boven. Een echtscheiding is dan vaak het laatste waar je aan denkt. Maar het kan zijn dat de slechte perioden de hoogtepunten gaan overtreffen. En dat de goede tijden lang niet meer zo goed zijn als voorheen. Voor sommige echtparen is scheiden uiteindelijk de enige optie. Maar dat is in ons land alleen mogelijk als jullie relatie ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat wil zeggen als de relatie zo slecht is geworden, dat het onmogelijk is om nog langer bij elkaar te blijven. De beslissing om te gaan scheiden, neem je dus niet zomaar. En heb je na lang nadenken en veel praten toch de knoop doorgehakt, dan begint een periode vol onzekerheid en emoties. Bovendien komt er veel praktisch en juridisch geregel bij een scheiding kijken. Met de beslissing alleen ben je er namelijk nog niet: daarna moet je een echtscheidingsprocedure in gang zetten. Hoedoe helpt je daarbij.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

Hoe help ik mijn kind met het verwerken van onze scheiding

Door: Adine Versluis

Volgens klinisch pedagoge Liesbeth Smulders-Groenhuijsen is het overlijden van een ouder makkelijker te verwerken dan een echtscheiding. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat een echtscheiding zwaar is voor kinderen. Ze krijgen na een scheiding regelmatig last van depressiviteit, relatieproblemen en stress. Daarnaast lijden schoolprestaties onder de scheiding en kan een kind gevoeliger worden voor vandalisme, riskante gewoonten of zelfs delinquentie. Een scheiding mag dan niet altijd te voorkomen zijn, het is wél belangrijk dat je je kind helpt met het verwerken van jullie scheiding.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

4 Hoe kan ik een samenlevingscontract ontbinden

Door: Adine Versluis

Als je wel samenwoont, maar niet trouwt, kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract af te sluiten. Daarin maak je afspraken over het samenleven, maar ook over de manier waarop je uit elkaar gaat, mocht het zover komen. Als je uit elkaar gaat, dan zul je dat samenlevingscontract moeten ontbinden. Hoe je dat doet, lees je hier.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

Hoe blijf ik vrienden met mijn ex-partner

Door: Mirjam Westzaan

‘Maar we blijven vrienden’, wordt er dikwijls gezegd door een stel dat besloten heeft uit elkaar te gaan. Vaak blijkt het toch lastiger dan gedacht om dit daadwerkelijk in praktijk te brengen. Verkeerde intenties, een nieuwe liefde of jaloezie kunnen spelbrekers zijn. Wil je vrienden blijven met je ex, lees dan de volgende spelregels door.


Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!