Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden » Hoe pak ik een scheiding aan
5

Hoe pak ik een scheiding aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe pak ik een scheiding aan
Als je weet dat je wilt scheiden, komt er van alles op je af. Met deze stappen schep je orde in de chaos.

Hoedoe door: Linda Krijns

Bekijk het profiel van Linda Krijns
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

  • Tact
  • Geduld
  • Doorzettingsvermogen
  • Mensen die je steunen

Stappen

  1. Vertel het de kinderen

    Als jullie kinderen hebben, hebben zij als eerste recht om te weten wat er komen gaat. Ze hebben behoefte aan antwoorden en willen weten wat hen te wachten staat. Wees niet verbaasd als ze hele praktische vragen stellen en bijvoorbeeld willen weten of opa en oma dan nog wel gewoon op visite blijven komen.

    Ook belangrijk: zorg dat jullie het samen vertellen en blijf bij hetzelfde verhaal. Het uitgangspunt moet zijn dat niemand schuld heeft aan de situatie (al denk je daar diep in je hart misschien anders over) en dat moet zo blijven.

  2. Vertel het familie en vrienden

    Op een heel andere manier moeilijk, want volwassenen kunnen je ongezouten confronteren met je veronderstelde tekortkomingen als je hen vertelt dat een scheiding niet te vermijden is. Begin met het inlichten van je ouders en andere naaste familie. Vertel daarna je vrienden over jullie voornemen om te gaan scheiden. Beperk je in het begin tot een objectieve boodschap: dit is de beslissing en dit is de manier waarop we het gaan aanpakken. Die boodschap is al heftig genoeg. Daarna kun je gaan vertellen hoe je je er onder voelt.

  3. Zet een support netwerk op

    Veel mensen zijn bereid om je te helpen, maar vaak moet je er wel om vragen. Doe dat dan ook zo snel mogelijk en vraag wie je eventueel willen helpen met het uitzoeken van dingen, af en toe de kids eens kunnen opvangen of leuke dingen met je willen ondernemen. Vergis je niet. Als je altijd alles met z´n tweeën hebt gedaan, is je hele schema daar op ingesteld. Maar dat wordt nu natuurlijk grondig overhoop gehaald. Bovendien word je ineens met nieuwe vraagstukken geconfronteerd. Dus heb je iemand in je omgeving die goed is met geld of cijfers, dan kun je die bijvoorbeeld vragen om te helpen met het in kaart brengen van de financiën.

  4. Regel je geldzaken

    Het kwam al aan de orde bij stap 3: Geld. Waarschijnlijk staat je hoofd er helemaal niet naar, maar plan zo snel mogelijk een dagdeel in om overzicht te krijgen in alle rekeningen, verplichtingen en tegoeden. Kijk welke abonnementen jullie hebben en wie wat voort gaat zetten. Maar vergeet vooral niet om je en/of rekening in twee afzonderlijke rekeningen om te zetten. Ook mensen die hun partner dachten te kunnen vertrouwen worden soms geconfronteerd met een lege rekening. Mensen doen soms onverwachte dingen in tijden van stress ...

  5. Zorg voor jezelf

    In tijden van stress, heeft je gezondheid het zwaar. Zorg nu dus extra goed voor jezelf. Als je veel aan je hoofd hebt is het extra verleidelijk om gemaksvoedsel te consumeren, meer te roken of vaker een fles te ontkurken, maar probeer die aandrang te weerstaan.

    En houd goede gewoontes in ere. Sport je twee keer per week, blijf dat dan doen. Wandelingen of leuke uitjes met een vriend of vriendin ook gewoon blijven inplannen. En sport je helemaal niet, weet dat sporten een goede manier is om stress te verminderen en depressies tegen te gaan. Probeer dus iets aan beweging te gaan doen.

  6. Vermijd grote beslissingen

    Zeker in het begin van het echtscheidingsproces moet je grote beslissingen zien te vermijden. De kans is te groot dat je door emoties en doordat je het overzicht nog niet hebt, een verkeerde beslissing neemt. Lastig als het iets kleins betreft, maar echt naar als het een belangrijke beslissing is.

  7. Zoek deskundige hulp

    Het lijkt een open deur, maar toch: neutrale en deskundige hulp is absoluut noodzakelijk om zaken te kunnen regelen. Zeker wanneer er kinderen, een eigen zaak of schulden zijn. Bij kinderen ben je bijvoorbeeld als ouders verplicht om een voogdijplan op te stellen en bij een eigen zaak is onpartijdige ondersteuning nodig om de waarde van het bedrijf vast te stellen. Die wisselt namelijk met de manier waarop deze vastgesteld wordt. Scheiden met alleen een mediator is dus niet voor iedereen weggelegd. Vraag je dus eerst af of je scheiding complex is en zoek passende deskundigen die jullie terzijde staan.

Do's

  • Afleiding zoeken en leuke momenten inplannen.
  • Blijven sporten (of gaan sporten), dat helpt tegen stress.
  • Vraag je familie en vrienden je te helpen. Uit zichzelf weten ze misschien niet hoe ze je bij kunnen staan.

Don'ts

  • Je ex zwart maken. Dat komt als een boemerang bij je terug en je voelt jezelf ook beroerder als je steeds over zijn/haar slechte daden spreekt.
  • Onder druk beslissen: denk over alles rustig na en vertel de ´tegenpartij´ dat je die tijd echt nodig hebt.
  • Jezelf wegcijferen. Wees reëel en vraag alimentatie voor jezelf en/of je kids als je dat geld nodig hebt.

Bron

Meer uitleg