Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Trouwen » Hoe kies ik een leuk huwelijkscadeau

Hoe kies ik een leuk huwelijkscadeau

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik een leuk huwelijkscadeau
Bij een bruiloft horen niet alleen ringen, taart en een leuk feest, maar ook cadeaus voor het kersverse bruidspaar. Het perfecte huwelijkscadeau vinden is nog niet zo eenvoudig. Want het geijkte peper-en-zoutstel, daar kun je als bruiloftsgast tegenwoordig echt niet meer mee aankomen. Bovendien bestaan er etiquetteregels over wat en hoeveel je een bruidspaar geeft. Met deze tips sla jij op de bruiloft geen modderfiguur met je cadeau.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Geld
 • Fantasie

Stappen

 1. Informeer naar de wensen van het bruidspaar

  Traditioneel is het zo dat de cadeaus die je bij een huwelijk geeft bedoeld zijn om het nieuwe, gezamenlijke huis in te richten. Het bruidspaar legt dan bij een woonwinkel of een warenhuis een geschenkenlijst neer waarop alles staat wat ze nodig hebben. In de Verenigde Staten gebeurt dit nog steeds, maar in ons land is het minder gebruikelijk geworden. Toch is vragen wat het bruidspaar wil hebben nog steeds de eenvoudigste manier om een leuk cadeau te scoren. Je hoeft niet eens bij het bruidspaar zelf te informeren: de ceremoniemeester kan je waarschijnlijk ook helpen.

  Als het bruidspaar heeft aangegeven graag geld cadeau te krijgen (het welbekende envelopje op de uitnodiging) handelen ze eigenlijk in strijd met de etiquetteregels. Het is niet erg beleefd om geld te vragen, aangezien je zo letterlijk een prijskaartje aan het cadeau hangt. Bovendien vind je het zelf misschien niet leuk om geld te geven.

  Aan de andere kant: waarom zou een bruidspaar wel om een dure keukenmachine mogen vragen maar niet om geld? Je hoeft je dus in dit geval niet krampachtig vast te houden aan de etiquetteregels en mag zelf beslissen of je geld wilt geven. Er zijn bovendien hele originele manieren om geld te geven, waardoor jij het gevoel hebt dat je toch een “echt” cadeau geeft.

 2. Wees niet te zuinig

  De etiquetteregels schrijven voor dat je bij het kiezen van een huwelijkscadeau niet teveel op de centjes let. Maar natuurlijk mag je wel rekening houden met je eigen financiële situatie. Geld dat je niet hebt, kun je immers niet uitgeven. De vuistregel is dat je geeft wat je je kunt veroorloven, maar dat je in elk geval royaler bent dan je voor jezelf zou zijn.

  Verder kun je bij het bepalen van een bedrag letten op je relatie met het bruidspaar: directe familie, goede vrienden en mensen met wie je een andere speciale persoonlijke band hebt geef je over het algemeen meer dan een kennis of verre familie.

  Wat ook nog een rol kan spelen is de manier waarop de bruiloft is opgezet. Is het een grootse bruiloft waarbij het bruidspaar alle kosten voor bijvoorbeeld vervoer en verblijf van de gasten op zich neemt, dan is een duurder cadeau op zijn plaats. 

 3. Besteed aandacht aan je cadeaukeuze

  De voorgaande stappen deden het al een beetje vermoeden: als je een huwelijkscadeau gaat kopen trek je niet zomaar iets uit het schap bij het plaatselijke warenhuis. Neem liever rustig de tijd om een cadeau te vinden dat echt bij het bruidspaar past. Denk na over wie de bruid en bruidegom zijn, waar ze van houden en wat je relatie met hen is.

  Blijkt het goedkoper dan je dacht en dan de etiquetteregels voorschrijven? Geeft niet. Een persoonlijk cadeau van een paar tientjes waaruit blijkt dat je er goed over nagedacht hebt, is meestal veel waardevoller voor het bruidspaar dan een cadeau dat honderden euro’s gekost heeft. Je kunt bovendien ook altijd nog een tweede cadeau kopen (of de rest van het geld erbij geven) als je echt graag de etiquetteregels op wilt volgen.

 4. Maak je niet druk om originaliteit

  Cadeaus, ook huwelijkscadeaus, moeten tegenwoordig allemaal zo origineel mogelijk zijn. Met een gewone keukenmachine kun je bijna niet meer aankomen. Tenminste, als je de glossy’s en het internet mag geloven. Maar uit de vorige stap blijkt al dat huwelijkscadeaus niet origineel hoeven zijn, als ze maar persoonlijk zijn. Het is je bedoeling het bruidspaar nog blijer te maken dan ze al zijn, niet om de show te stelen met je originele cadeau. Dat het geschenk van jou komt maakt het al origineel genoeg.

Do's

 • Rekening houden met het formaat en gewicht van het cadeau. Is het erg groot en/of zwaar, laat het dan bij het bruidspaar thuis bezorgen in plaats van het mee te nemen naar de bruiloft.
 • Even geen geld? Huwelijkscadeaus mag je volgens de etiquetteregels nog tot een jaar na de bruiloft geven. Maak een waardebon op de computer of koop een kleinigheidje en geef het echte cadeau later.

Don'ts

 • Geen cadeau geven.