Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Trouwen » Hoe gedraag ik me op een bruiloft

Hoe gedraag ik me op een bruiloft

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voor een bruidspaar is de bruiloft de mooiste dag van hun leven. Die willen ze dus liever niet laten verpesten door gasten die niet weten hoe zich te gedragen. Maar hoe hoor je je eigenlijk te gedragen op een trouwerij? Deze Hoedoe geeft je tips om de ideale bruiloftsgast te zijn.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Uitnodiging voor een bruiloft
 • Goede manieren
 • Horloge
 • Goed humeur

Stappen

 1. Voor de bruiloft: lees de uitnodiging goed

  Als je een uitnodiging voor een bruiloft krijgt, is het zaak die goed te lezen. Op de uitnodiging staat meestal niet alleen de naam van het bruidspaar en de datum en tijd van de trouwerij, er is vaak ook informatie te vinden over de kledingcode, het programma en de ceremoniemeester. Bovendien, en dat is heel belangrijk, kun je eruit afleiden voor welk deel van de trouwdag je wordt uitgenodigd. Breng het bruidspaar niet in verlegenheid door al bij de huwelijksvoltrekking voor hun neus te staan terwijl ze je eigenlijk pas op de receptie verwachten.

 2. Laat weten of je komt

  Het aantal gasten dat bij een bruiloft aanwezig is, heeft invloed op de hoogte van de kosten en bovendien op veel andere beslissingen die het bruidspaar moet nemen. Als je dus een uitnodiging krijgt, laat dan zo snel mogelijk weten of je komt of niet. Heb je aangegeven dat je aanwezig zou zijn en komt er iets tussen? Geef dat dan ook zo snel mogelijk door.

 3. Breng geen ongenode gasten mee

  Je hebt net een nieuwe vriend en wilt hem graag meenemen naar de bruiloft. Dat mag, maar alleen als er op de uitnodiging staat dat je een gast mee mag nemen. Is de uitnodiging alleen aan jou gericht, dan is het niet de bedoeling dat je je nieuwe vlam meebrengt. Ook het bruidspaar voor de bruiloft opbellen om te vragen of je iemand mee mag brengen is erg onbeleefd, omdat je hen dan eigenlijk dwingt tot het maken van extra kosten. Uit beleefdheid durven ze namelijk misschien geen nee te zeggen.

 4. Op de dag zelf: kom op tijd

  Of je nu alleen bent uitgenodigd voor het feest of ook bij de huwelijksceremonie en de receptie aanwezig mag zijn, zorg dat je op tijd bent. Het bruidspaar heeft de hele dag strak gepland, en jij wilt niet degene zijn die roet in het eten gooit. Daarbij is het voor jou natuurlijk ook niet leuk om bepaalde gedeelten te moeten missen, bijvoorbeeld het ja-woord of het aansnijden van de taart.

 5. Laat het fotograferen over aan de trouwfotograaf

  Het liefst zou je de hele dag foto’s maken van de bruid in haar mooie jurk, de in net pak gestoken bruidegom, de trouwauto en alle andere dingen die deze dag zo speciaal maken. En het bruidspaar zal het ook heus niet erg vinden dat je foto’s maakt. Behalve tijdens de officiële gedeelten. Ze willen tijdens het ja-woord liever niet worden afgeleid door flitsende fototoestellen. Laat je camera dus liever thuis, of vraag van tevoren aan het bruidspaar of je foto’s mag maken tijdens het feest.

 6. Eet en drink met mate

  Hoewel het de bedoeling van een bruiloftsfeest is dat je je amuseert, zit niemand te wachten op een dronken bruiloftsgast die zichzelf en anderen voor schut zet. Een beetje alcohol is dus prima, maar zorg dat je niet dronken wordt.

  Ga ook niet zitten schransen alsof je thuis niet te eten krijgt, ook al zijn diner, taart en borrelhapjes gratis. Waarschijnlijk heeft het bruidspaar betaald voor een bepaalde hoeveelheid voedsel per gast, dus als de gasten meer eten dan dat, valt de rekening achteraf (veel) hoger uit. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

 7. Maak plezier en blijf jezelf

  Hoe je te gedragen op een bruiloft is eigenlijk grotendeels een kwestie van gezond verstand. Zorg dus dat je niet krampachtig bezig bent met je aan de etiquetteregels te houden en blijf je zelf. Want een bruiloft is natuurlijk in de eerste plaats een gelegenheid om het pasgetrouwde stel geluk te wensen en ze te laten zien hoe blij je voor hen bent. Dat kun je het beste doen door plezier te maken.

Do's

 • Het bruidspaar feliciteren bij de eerste daarvoor bestemde gelegenheid die je krijgt.
 • Ken je het bruidspaar niet, stel je dan bij binnenkomst netjes voor en vertel met wie je meegekomen bent.

Don'ts

 • Alle aandacht naar je toe trekken door je gedrag of je kleding. Dit is niet jouw feestje, het draait vandaag om het bruidspaar.

Bron

Meer uitleg